Försökspersoner sökes

Är du intresserad av att delta i någon av våra forskningsstudier?

Läs om våra pågående studier nedan. Där hittar du information om vart du kan vända dig för att få mer detaljerad information om den specifika studien samt anmäla ditt intresse. 

Aktuella forskningsstudier vi rekryterar till just nu nedan

Lider du av depression och vill delta i en forskningsstudie?

Syftet med studien är att se om ett nytt läkemedel är säkert och effektivt mot depressionssymtom. Läkemedlet tas en gång dagligen samtidigt som du fortsätter din nuvarande behandling mot depression.

För att delta i studien måste du:

  • Vara mellan 18-64 år gammal.
  • Ha fått diagnosen depression.
  • Uppleva depressionssymtom, inklusive intresseförlust eller oförmåga att känna glädje, trots att du tar medicin mot depression.

Studiedeltagandet beräknas ta upp till 36 veckor (cirka 9 månader) och besöken sker på CSAN/Psykiatriska kliniken, Linköpings universitetssjukhus.

Om du vill veta mer om studien och se om du uppfyller övriga kriterier för att delta, kontakta oss på vår mailadress: ventura7@liu.se eller tryck här för mer information.

Ansvarig läkare är Markus Heilig.

Studien är granskad och godkänd av Etikprövningsmyndigheten.

Vill du delta i en studie av behandling för psykiska besvär i kombination med högt alkoholintag?

Vid Linköpings universitet bedrivs forskning kring psykologisk behandling via internet. CoMiT-studien syftar till att undersöka om kognitiv beteendeterapi (KBT) via internet kan minska besvär av nedstämdhet, ångest, stress eller sömnproblem hos personer med högt alkoholintag. Målet är också att ge verktyg för att få bättre kontroll över sitt alkoholintag.

Vi söker personer som är 18 år eller äldre. Behandlingen är kostnadsfri och pågår i 10 veckor. Inga besök eller resor behövs.

För mer information och anmälan, gå in på studiens hemsida www.comitstudien.se.

Ansvarig forskare är Gerhard Andersson: gerhard.andersson@liu.se.

Behandlingen har tagits fram av psykologer och forskare vid Linköpings universitet.

Har du diagos migrän? Vill du delta i en studie om hudberöring?

Experimenten genomförs på Linköpings universitet, campus US vid två tillfällen och tar ca 3 respektive 4 timmar.

Vid det ena tillfället kommer olika typer av stimuleringar (t.ex. värme, kyla, vibration, tryck) att appliceras på huden i ansiktet och på armen. Vissa av stimuleringarna kan framkalla smärta av lätt till måttlig intensitet medan andra kan uppfattas som beröring. Vi mäter också muskelreflexer i ansikte och hand.

Vid det andra tillfället kommer vi att mäta elektriska impulser från individuella nervceller i huden genom en metod som kallas mikroneurografi. Metoden innebär att vi sticker in en väldigt tunn nål genom huden, in i en enstaka nervfiber. När nålen är inuti nerven kan vi stimulera nerven och sedan spela in nervimpulser. Nålrörelser kan ge upphov till lätt till måttlig smärta men metoden är i övrigt inte smärtsam.

Vi söker vuxna deltagare 18-65 år som har diagnosen migrän med eller utan aura. Som kompensation ges 1500 kr i skattepliktig inkomst per tillfälle. Du kan även få reseersättning.
Studien genomförs av forskare från Centrum för Social och Affektiv Neurovetenskap (CSAN), Linköping.
Om du är intresserad av att delta, klicka här för mer information.

Har du ytterliga frågor så är du välkommen att ringa Frida Larsson Torri på 013-284780 eller forskningssjuksköterska Åsa Rydmark Kersley på 013-282044, eller maila oss på migranstudien@liu.se.

Till sidan för studien.

Personer med hög alkoholkonsumtion sökes till studie för att mäta GABA-receptor aktivitet med hjälp av transkraniell magnetisk hjärnstimulering (TMS)

Sökes: Friska deltagare i åldrarna 20-65 år

Centrum för Social och Affektiv Neurovetenskap (CSAN) vid Linköpings universitet söker friska deltagare i åldrarna 20-65 år till en studie där vi undersöker om transkraniell magnetisk hjärnstimulering (TMS) kan användas för att mäta GABA-receptor aktivitet hos individer med olika nivåer av alkoholkonsumtion. Vi söker nu främst personer med hög alkoholkonsumtion, dvs. män som dricker mer än 14 standardglas, och kvinnor som dricker mer än 9 standardglas, alkohol per vecka.

Studien innefattar fyra besök vid Universitetssjukhuset i Linköping. Vid första besöket bedöms om du passar som deltagare i studien. Vid vart och ett av de efterföljande tre besöken får du ta tabletter som innehåller baklofen (30 eller 60 mg), eller saknar aktiv substans (placebo). Efter tablettintaget får du stimulering med TMS, vilket innebär att TMS-operatören placerar en magnetspole på en viss plats på din skalp. Vi mäter sedan din respons med elektroder som fästs utanpå kroppen. Du får även utföra en enklare datorbaserad uppgift. Vilken läkemedelsbehandling du får kan variera mellan besöken, och varken du eller forskningspersonalen vet innehållet i tabletterna den aktuella dagen. Du ombeds också lämna urin- och blodprover och fylla i frågeformulär. Den totala tidsåtgången är 2-5 timmar per besök.

En skattepliktig ersättning om maximalt 2000 kr utgår för fullföljt deltagande i studien. Om du efter besök 1 ej tillfrågas om deltagande i studien utgår en ersättning om 150 kr.

Professor Markus Heilig är ansvarig för studien.

Anmäl ditt intresse att delta via det här formuläret.

Till sidan för annonsen.

Studie som undersöker om intravenös tillförsel av morfin har påverkan på emotionell stress och kontaktsökande beteende

Sökes: Friska försökspersoner mellan 18-65 år

Vi söker friska vuxna för deltagande i en studie som undersöker om intravenös tillförsel av morfin har påverkan på emotionell stress och kontaktsökande beteende. Morfin är ett opioidläkemedel, och används rutinmässigt i sjukvården vid svår akut smärta. Hjärnan använder egna opioider som signalsubstanser.

Hur går studien till?
Studien innefattar fyra besök vid Universitetssjukhuset i Linköping vardera omfattande 2-4 h. Vid första besöket bedöms om du passar som deltagare i studien. Vid andra, tredje och fjärde besöket får du infusion av morfin eller placebo (saltlösning). Vid besök två får du efter infusionen träna på att ligga i en magnetkameraattrapp. Vid besök tre och fyra mäter vi sedan din hjärnaktivitet med hjälp av en magnetkamera medan du utför lättare uppgifter som liknar videospel. Du ombes också lämna blodprover och fylla i frågeformulär.

Vem kan delta i studien?
För att kunna delta i studien måste du vid minst ett tillfälle ha fått smärtlindrande läkemedel av opioidtyp, tex. morfin, kodein, dihydrokodein eller fentanyl, utan att uppleva några betydande negativa bieffekter.

Du får inte vara gravid eller planera att bli gravid under studiedeltagandet. Om du är kvinna i barnafödande ålder kräver vi att du använder ett högeffektivt preventivmedel under hela ditt deltagande.

Ersättning
En skattefri ersättning om maximalt 2000 kr utgår för deltagande i studien. 500 kr vardera för genomförda besök 2-4, samt ytterligare 500 kr om man slutför alla delmoment.

Vilka är riskerna?
Morfin är ett mycket säkert läkemedel som sjukvården har lång erfarenhet av. Dosen du kan komma att få under experimentet motsvarar en vanlig dos som kan ges på akutmottagningen. För att minimera risker inkluderas enbart friska frivilliga försökspersoner, och biverkningar kommer att registreras.

Morfin kan ge upphov till biverkningar, men dessa är snabbt övergående. Vanliga biverkningar är yrsel, trötthet och illamående, men även kräkningar, huvudvärk, oro, slöhet och fumlighet kan förekomma. Sjukvårdspersonal finns tillgänglig hela tiden.

Undersökning med magnetkamera har inte visats ge upphov till några komplikationer. Dock får deltagare ej ha pacemaker eller inopererade metallföremål. Man får heller inte lida av cellskräck (klaustrofobi) eftersom utrymmet i magnetkameran är litet.

Du kan uppleva ett milt obehag då de två venkatetrarna placeras i din arm/handrygg, och det finns en risk att det bildas blåmärken där katetrarna suttit. I sällsynta fall kan en infektion uppstå i området.

Frivillighet
Din medverkan i studien är helt frivillig. Du kan välja att avbryta ditt deltagande närsomhelst under studiens gång utan att ange orsak.

Om du är intresserad av att delta, eller vill ha mer information, kontakta:
Forskningssjuksköterska
Åsa Axén
Email: asa.axen@liu.se
Tel: 013-282947

Vill du delta i en mikroneurografistudie om smärta?

Sökes: Vuxna och friska deltagare

Under experimentet kommer olika typer av stimuleringar att appliceras på huden. Vissa av stimuleringarna kan framkalla smärta av lätt till måttlig intensitet medan andra kan uppfattas som beröring.

Om du är intresserad av att delta, eller vill veta mer, var god kontakta Dorota Persson, dorota.persson@liu.se

Läs mer om studien här >>


Vill du delta i en magnetkamera-studie om de sociala aspekterna av beröring?

Sökes: Vi söker friska frivilliga i åldrarna 18-50.

I den här studien vill vi undersöka hur hjärnan aktiveras av social beröring och hur detta kan skilja sig åt mellan patienter med schizofreni och friska kontroller.

Om du är intresserad av att delta, eller vill ha mer information, kontakta Adam Enmalm, adam.enmalm@liu.se.

Läs mer om studien här >>


Hur kan vi förstå psykotiska symtom och psykossjukdom?

Sökes: Ungdomar (13 – 17 år) och vuxna (18 – 40 år).

Anledningen till att en del människor drabbas av en psykossjukdom är fortfarande okänt. I denna studie kommer vi att leta efter biologiska tecken på sjukdom för att bli bättre på att diagnostisera psykossjukdomar tidigare och därmed kunna erbjuda rätt behandling tidigare. Studien kommer att genomföras på både vuxna och ungdomar och vi jämför patienter och en kontrollgrupp av personer utan psykossjukdom eller psykotiska symtom.

Läs mer om studien här >>