Träning riktad specifikt mot nacken och dess muskler är den behandling som har störst vetenskapligt bevisad effekt vid whiplashrelaterade besvär.

En rekommendation baserad på den tillgängliga forskningen är att patienter med kvarstående whiplashrelaterade besvär (WAD) ska få utbildning/råd, bör vara fysiskt aktiva och få möjlighet till nackspecifik träning guidad av fysioterapeut. Träningen ska vara riktad både mot att återställa koordination och öka uthålligheten i nackmusklerna och därmed normalisera de förändringar som har setts i nackmusklerna vid WAD. I två randomiserade kontrollerade studier, har träning för personer med WAD grad II (smärta och kliniska fynd vid undersökning som palpationsömhet i muskler och nedsatt rörlighet i halsryggraden) och grad III (som grad II samt med neurogena besvär) utvärderats. De hade haft besvär mer än 6 mån till 3–5 år efter skadetillfället. Nack-specifik träning (NSE) 2 ggr/v i 12 veckor gav bra effekt med >50 % minskning i smärta och förbättrad funktion för ungefär hälften av deltagarna. NSE via internet med fyra besök till fysioterapeut gav lika goda resultat vid jämförelse med NSE.

Vi vill nu införa metoden i primärvården i olika regioner i Sverige och undersöker i en pågående studie hur nack-specifik träning används i kliniskt arbete. Vi har rekryterat 20 olika kliniker i primärvården från sju olika regioner i Sverige. De regioner som deltagit i studien är: Sörmland, Skåne, Örebro, Västmanland, Gävleborg, Dalarna och Uppsala. Fysioterapeuter fick teoretisk och praktisk utbildning innan studiestart. Patienterna kunde dels träna hos fysioterapeut eller med hjälp av ett internetbaserat träningsprogram via Stöd och behandlingsplattformen på 1177. Datainsamlingen avslutades hösten 2024 och analys av material har påbörjats. För information om hur studien var upplagd se protokollartikeln.


Organisation