Forskningsprojektet ska undersöka vätgasens roll i Sveriges energisystem, med fokus på både historiska och nutida förutsättningar. Målet är att öka kunskapen om vätgasens tekniska och samhälleliga möjligheter, risker och förutsättningar.  

Vattendroppe bild.

Sveriges energipolitik fokuserar på att balansera försörjningstrygghet, konkurrenskraft och ekologisk hållbarhet, med målet att ha 100 procent fossilfri elproduktion senast år 2040. Detta kräver ökad användning av förnybara energikällor som vind och sol, samtidigt som elektrifieringen av sektorer som industri och transport ökar efterfrågan på el. För att hantera variationer i elproduktion används strategier som energilagring, energieffektivisering och import/export av el.

En viktig lösning för att balansera elsystemet är vätgas, som kan lagra el och användas som ett fossilfritt bränsle. Sverige satsar på vätgas inom industri, särskilt inom kemi, stål och cement, samt inom tunga transporter. Vätgasens potential att bidra till Sveriges klimatmål, såsom netto-noll-utsläpp till 2045, är stor, men dess införande innebär även utmaningar kopplade till teknikutveckling och integration i det nuvarande energisystemet.

Syfte och mål för projektet

Syftet med projektet är att undersöka vätgasens roll i Sveriges energisystem och hur teknik, marknad, normer och politiska faktorer samspelar både historiskt och framåt. Projektet strävar efter att bidra med beslutsunderlag för ett effektivt och säkert energisystem, där regionala skillnader och förutsättningar lyfts fram.

Vi fokuserar på att öka kunskapen om resurseffektiv vätgasproduktion, med metoder som elektrolys och förgasning av biomassa, och hur resurser som kapital, naturtillgångar och arbetskraft kan användas optimalt. Dessutom undersöks de regionala variationerna i tillgång, behov och distribution av vätgas, samt lokala normer och historiska faktorer. Projektet utforskar också vätgasens potential för att stärka Sveriges energisäkerhet och självförsörjning.

Målet är att förstå hur nya energislag som vätgas kan integreras i dagens energisystem. Genom att analysera historiska utvecklingar och dagens teknoekonomiska förutsättningar vill vi identifiera nyckelmekanismer för framtida förändring och skapa grunden för hållbara energilösningar.

Projektets genomförande

Två doktorander kommer att anställas. En doktorand antas vid avdelningen för Energisystem, Linköpings universitet.  Den andra doktoranden antas till avdelningen för Teknik, vetenskap och samhälle, Chalmers tekniska högskola. 

Forskare

Till FoES