Program

Program

Välkommen att skicka in din intresseanmälan är öppen till vår doktorandworkshop, som hålls dagen innan konferensen.

Programmet är under uppbyggnad, de hållpunkter som presenteras här kan komma att ändras under planeringens gång. Konferenssidan uppdateras kontinuerligt.

Våra två plenarföreläsare är Karl Ågerup, Fil dr Lektor vid institutionen för kultur och lärande, Södertörns högskola samt Athena Farrokhzad, gästprofessor i Tage Danielssons namn vid Linköpings universitet. Poet, dramatiker, översättare och litteraturkritiker. Mer information om dem hittar du på den här sidan.

Doktorandworkshop

Doktorandworkshop

I samband med konferensen, den 2-3 oktober 2025, anordnar LDN:s styrgrupp en workshop för doktorander och handledare den 1 oktober.

Doktoranderna skickar in och får respons på sina papper (ca 10-15 sidor) av varandra, samt av en grupp seniora forskare bestående av handledargruppen och ytterligare forskare. Om du skriver på något annat språk än svenska eller engelska, till exempel: norska, danska, spanska, franska eller tyska – meddela det till oss i din intresseanmälan.

När vi fått in tillräckligt många intresseanmälningar till workshopen kommer vi lägga upp information om hur du anmäler dig.

Som workshopdeltagare är du såklart även välkommen att anmäla dig till den ordinarie konferensen. Observera att doktorandworkshopen är gratis, men att konferensavgift tillkommer vid deltagande i konferensen.

Vi ser gärna att din handledare deltar i workshoppen och ger återkoppling till andras doktorander. Övriga forskare inom litteraturdidaktik är också välkomna att berika samtalet.

AI genererad bild med böcker och en jordglob.

Information till doktorander och handledare som vill delta:

Du som är intresserad av att delta i denna doktorandworkshop anmäler ditt intresse senast 20 juni genom att skicka en kort beskrivning (max 100 ord) av ditt forskningsprojekt till Gustav Borsgård: gbr@du.se

Du som är forskare och vill vara med och ge respons till ett doktorandarbete, kontakta Gustav Borsgård: gbr@du.se senast 1 september.


Plenarföreläsare

Om Karl Ågerup

Med en bakgrund i fransk litteratur undervisar jag och forskar i litteraturvetenskap på Södertörns högskola.

Jag är intresserad av litteraritet i kombination med didaktik och politik. Mina forskningsfrågor har alltså handlat om vad litteraturen och bara litteraturen kan göra i klassrummet och på den politiska scenen. Efter att ha pekat på problem och risker, t ex hur litterära verk och priser utnyttjas för politiska syften, har jag på senare tid fokuserat mer på de pedagogiska möjligheter som litteraturen specifikt medger.

Mina senaste böcker handlar om olika sätt att arbeta med utomeuropeisk litteratur på gymnasiet. Using Fiction to Teach Secondary Students About the Middle East (utgiven 2023 av Palgrave Macmillan) redovisar och diskuterar resultaten av skolnära forskning med den algeriska författaren Yasmina Khadras roman Sirenerna i Bagdad och Att resa med litteraturen (utgiven 2025 av Easy Peasy Förlag) är en kortfattad lärarhandledning som bygger på samma forskning.

Titel på min föreläsning: Då vill svenska gymnasieelever läsa författare från andra kulturer

Plenarföreläsare

Programmets hållpunkter

2 oktober

9:00 Registrering

10:00 Introduktion och information

10:15 Plenarföreläsning 1

11:35 Parallella sessioner

12:35 Lunch

13:45 Parallella sessioner

15:15 Fika

15:45 Parallella sessioner

19:00 Konferensmiddag på Stångs magasin

3 oktober

9:00 Plenarföreläsning 2

10:15 Fika

10:45 Medlemsmöte LDN

11:30 Parallella sessioner

12:30 Lunch

13:30 Parallella sessioner

15:30 Avslutning och fika