Genom professurerna vill Linköpings universitet bidra till en samhällsutveckling baserad på kunskap, ett breddat nyttiggörande av akademins kunskapstillgångar, ett samhälle präglat av trovärdighet, trygghet och tillit samt förmedlandet av dessa värden till uppväxande generationer.
Utgångspunkten för programmet är att humanistisk och samhällsvetenskaplig kunskap bidrar till en fördjupad förståelse för samhällets föränderlighet och mångfald.
En sådan förståelse utgör ett oundgängligt samhälleligt värde. Den ger uppväxande generationer en djupare och mer mångsidig förståelse av sig själva och sina medmänniskor, av sin plats i historien och samhället.
Det demokratiska samhällets fundament
Humanistiska och samhällsvetenskapliga perspektiv skapar en fördjupad förståelse för människan som social, historisk och politisk varelse. Språket, litteraturen och konsten kan under hela livet vara en väg till såväl självförståelse som till samhällelig förståelse och medmänsklighet. Humanistisk kunskap och konstnärliga perspektiv bidrar därför till det slags bildning och historiska medvetenhet som är nödvändig för att fatta kloka beslut. Historisk fördjupning och jämförande perspektiv skapar förståelse för vår historia och samtid, vilket krävs för att bygga ett samhälle präglat av hållbarhet, demokrati, medmänsklighet och social rättvisa.
Professorsprogrammets vilar därför på idén om humanistisk, samhällsvetenskaplig och konstnärlig utbildning och forskning som en del av det demokratiska samhällets fundament.
Samtidig ingår akademin och dess utbildnings- och forskningsmiljöer i ett större sammanhang av kunskapsaktörer som tillsammans bidrar till ett demokratiskt och kunskapsorienterat samhälle. Skolan är, likt andra välfärdsinstitutioner, en viktig arena för lärande, precis som kulturens, civilsamhällets och arbetslivets organisationer. Inom flera av dessa organisationer är den forskningsbaserade kunskapen ett självklart inslag. I många fall har denna kunskap vuxit fram i nära interaktion mellan forskning och praktik. Professorsprogrammet förväntas bidra till att forskningsbaserad kunskap når ut i ett brett grenverk av kunskapsaktörer, når en bred publik och gör avtryck i kultur-, skol- och övrig samhällsdebatt.
Moa Martinson och Tage Danielsson
Professurerna lånar namn från två starka företrädare för de värden som professurerna önskar värna och främja. I Moa Martinsons och Tage Danielssons respektive verk finns ett besjälat försvar för varje barns och ungdoms rätt till sitt språk och sin historia så som de bör förmedlas i den goda skolan, varje medborgares behov av lärande och bildning så som de bör förmedlas av universitetet, liksom varje konstnärs och författares plikt att ifrågasätta orättvisor och vedertagna sanningar.
Moa Martinson, med sin koppling till Norrköping, sitt folkbildande samhällsengagemang och sin förmåga att litterärt skildra dittills osedda sidor av samhället, är en stark och god symbol för de värden som genomsyrar professorsprogrammet. Tage Danielsson, med koppling till Linköping, är likaledes en stark symbol för dessa värden genom sin mångsidiga verksamhet som konstnär, folkbildare, komiker och civilisationskritiker.
Martinsons och Danielssons efterlevande har samtyckt till inrättande av de bägge professurerna. Att professurerna är namngivna efter Martinson och Danielsson innebär emellertid inte att LiU vare sig efterlyser eller prioriterar sökande vars verksamhet har direkta samband med eller efterliknar Martinsons eller Danielssons verk.
Nominering, tillsättning och bedömning
Tillsättningen av professurerna sker genom ett nomineringsförfarande där i första hand forskningsmiljöer inom Institutionen för kultur och samhälle kan föreslå kandidater till professurerna.
I urvalet av de nominerade tillämpas tydliga bedömningskriterier. Vikt läggs främst vid de nominerades meriter, men också vid insatser i kunskapsförmedling och samhällsdebatt, förutsättningar att främja verksamheter vid IKOS och tydlig relevans för skolans, bildningens, folkbildningens eller kunskapsförmedlingens praktik och teori samt att att länka samman verksamheten vid IKOS med det omgivande samhället.