Globala perspektiv på litteraturundervisning

LiU står värd för den femte konferensen inom Litteraturdidaktiskt nätverk (LDN)

Nätverket samlar forskare intresserade av litteraturdidaktiska frågor i anslutning till svenska, svenska som andraspråk, engelska och moderna språk (främst franska, tyska och spanska) och andra ämnesområden.

Temat för konferensen är Globala perspektiv på litteraturundervisning

Globalisering genomsyrar hela vårt samhälle sedan lång tid tillbaka. Samtidigt värnar strömningar inhemska perspektiv. Litteraturundervisningen befinner sig i skärningspunkten mellan dessa poler där frågor som rör världslitteratur, inhemsk litteratur, västerländsk kanon, värdegrund och mångfald aktualiseras.

Dessutom väcks frågor om litteraturundervisningens syften. Vi välkomnar bidrag som berör dessa områden i relation till litteraturdidaktiska frågor, men även bidrag som rör andra litteraturdidaktiska områden välkomnas.

Konferensen hålls i Linköping 2–3 oktober 2025

Programmet är under uppbyggnad, de hållpunkter som presenteras här kan komma att ändras under planeringens gång. Konferenssidan uppdateras kontinuerligt.

Välkommen att anmäla dig, se mer under fliken "praktisk information".

Workshop för doktorander den 1 oktober

Doktorandworkshopen ett bra tillfälle för doktorander att ge och få feedback av forskare inom området. Dessutom är det ett bra tillfälle för doktoranderna att knyta kontakter och ingå i ett större sammanhang. Vi uppmuntrar alla att rekommendera sina doktorander med litteraturdidaktiskt fokus att delta i workshopen.

Läs mer om hur ansökan skickas in under fliken "program".

Plenarföreläsare

Karl Ågerup, Fil dr Lektor vid institutionen för kultur och lärande, Södertörns högskola.

Athena Farrokhzad, gästprofessor i Tage Danielssons namn vid Linköpings universitet. Poet, dramatiker, översättare och litteraturkritiker.

Om Karl Ågerup

Med en bakgrund i fransk litteratur undervisar jag och forskar i litteraturvetenskap på Södertörns högskola.

Jag är intresserad av litteraritet i kombination med didaktik och politik. Mina forskningsfrågor har alltså handlat om vad litteraturen och bara litteraturen kan göra i klassrummet och på den politiska scenen. Efter att ha pekat på problem och risker, t ex hur litterära verk och priser utnyttjas för politiska syften, har jag på senare tid fokuserat mer på de pedagogiska möjligheter som litteraturen specifikt medger.

Mina senaste böcker handlar om olika sätt att arbeta med utomeuropeisk litteratur på gymnasiet. Using Fiction to Teach Secondary Students About the Middle East (utgiven 2023 av Palgrave Macmillan) redovisar och diskuterar resultaten av skolnära forskning med den algeriska författaren Yasmina Khadras roman Sirenerna i Bagdad och Att resa med litteraturen (utgiven 2025 av Easy Peasy Förlag) är en kortfattad lärarhandledning som bygger på samma forskning.

Titel på min föreläsning: Då vill svenska gymnasieelever läsa författare från andra kulturer

Om Athena Farrokhzad 

Konferensen arrangeras vid KLS