Journeys - trygg och begriplig väg genom barnahus

Barnhänder målar ett hus med kritor
Fotograf: Gary John Norman

Målet för projektet Journeys är att åstadkomma en mer barnvänlig rättsprocess för barn som varit utsatta för brott samt stärka deras rätt till skydd och återhämtning. Projektet ska också bedriva påverkansarbete med syfte att öka medvetenheten om barns rätt till information och delaktighet bland beslutsfattare, professionella och allmänheten.

Barn över hela världen utsätts för ett stort antal brott och hälften av alla barn i världen upplever våld varje år. Barnahus-modellen erbjuder ett tvärvetenskapligt och integrerat tillvägagångssätt för myndigheter att bemöta barn som utsatts för brott. Det finns dock behov att stärka barnets möjligheter att påverka processen för att få sina rättigheter tillgodosedda, så som rätten att få information och vara delaktig i processen - från den första kontakten ända fram till långsiktig återhämtning.

Projektets insatser för att förbättra praxis kommer att baseras på FN:s konvention om barnets rättigheter (UNCRC), EU-stadgan, EU:s strategi för brottsoffers rättigheter och barnets rättigheter, direktivet om brottsoffers rättigheter och Barnahus kvalitetsstandarder.

Kort om projektet Journeys

Målsättning, målgrupper och aktiviteter

Projektet Journeys ska bidra till:

  • En effektiv och enhetlig tillämpning av EU-rätten inom området brottsoffers rättigheter genom att föreslå en trygg och begriplig resa genom barnahus för barn som är brottsoffer.
  • Att barn och unga ska få tillgång till barnvänlig information om barnahus. 
  • Öka barn och ungas delaktighet i rättsprocessen.

Projektet riktar sig till:

  • Barn och unga (0-17 år) som är utsatta för brott
  • Myndigheter, yrkesutövare och civilsamhällesorganisationer som är involverade i Barnahus
  • Politiker, beslutsfattare och allmänhet

Aktiviteter i projektet:

  • Arbetsmetod för barnombud ("child liason")
  • App för barn som besöker barnahus
  • Barnlogg för trygghetspersoner och omsorgstagare
  • Engagera barn och unga i barn-/ungdomsråd
  • Kunskapshöjande aktiviteter för att uppnå Barnahuskvalitet i hela EU
  • Europeisk slutkonferens

Välkommen till Journeys slutkonferens

Professor Laura Lundy i en lila kofta framför två bokhyllor.
Professor Lundy's expertis är internationella barns rättigheter med särskilt fokus på genomförandet av FN:s konvention om barnets rättigheter i lagstiftning och politik, rätt till utbildning och barns rätt att delta i beslutsfattande.

Säkerställa barns rätt till information och delaktighet på barnahus

Journeys slutkonferens blir ett hybridevent från och i Linköping med professor Laura Lundy vid Queen's University of Belfast som invigningstalare.

Läs mer om professor Lundy här

Datum

November 20, 2024

Målgrupp

Konferensen vänder sig till yrkesverksamma vid barnahus samt hos myndigheter och andra organisationer som har samverkan med barnahus.

Program

Ladda ner fullständigt program för konferensen här. 

 

Projektresultat 2023-2024

Två händer som omsluter ett litet keramikhus
Fotograf: krisanapong detraphiphat

Pilotstudie med barnombud på barnahus

Projektet Journeys har testat om ett barnombud skulle kunna vara en lösning, för att barn som kommer i kontakt med barnahus i större utsträckning ska känna sig hörda, sedda och lyssnade på.

Två barnombud kopplade till barnahus i Irland och Sverige deltog i piloten. Barnombudet i Irland rekryterades genom ASSC (Accompaniment Support Service for Children) och i Sverige av Rädda Barnen. Båda länderna testade en modell där barnombudet anställdes för att tillgodose barnets rättigheter och vara del av samverkan inom barnahus.

Ta del av rapporten "Child liaison at Barnahus" (PDF) 

Framsida på toolbox om barns delaktighet

Step by Step JOURNEY – toolbox för barns delaktighet

Inom projektet har Terre des Hommes tagit fram en toolbox, med fokus på att etablera, stödja och utveckla barn- och ungdomsråd inom ramen för barnahus. Även andra professioner som arbetar med barnskydd kan ha nytta av den för att engagera barn som rådgivare i beslutsprocesser.

Innehållet lägger särskild vikt vid att engagera barn som aktiva deltagare för positiv social förändring, snarare än passiva observatörer.

Ladda ned toolbox "Step by Step JOURNEY of Children and Youth Participation: A methodological toolbox for establishing, supporting and developing Children & Youth Advisory Boards in the context of Barnahus" (PDF)

Nedre delen av en pojke i lågskor på väg upp färgglada trappa utomhus.
Fotograf: SPmemory

Arbetsmetod för en trygg och begriplig väg genom barnahus

I projektet Journeys har forskare på Marie Cederschiölds högskola kartlagt, utformat och testat en arbetsmetod som ska säkerställa att barn som utsatts för brott blir hörda, känner sig bekväma och trygga så att de kan medverka effektivt på barnahus. Rapporten bygger på intervjuer med intressenter, till exempel yrkesverksamma som arbetar på barnahus (samordnare) och yrkesverksamma som deltar i utvecklingen av barnahusmodellen. 

Ladda ned kartläggningsrapporten "A Safe Journey through Barnahus - Child Participation and Steps for Improvement at European Barnahus" (PDF)

Webbinarieserie om barns rätt till delaktighet och information på barnahus

Fotograf: Child Hub

Samarbete kring ärendehantering i barnahus

Ärendehantering mellan myndigheter är en central aspekt av samarbetet i barnahus. Men det är inte alltid friktionsfritt och enkelt! Att strukturera och organisera samarbetet på bästa möjliga sätt är därför viktigt. Det här webbinariet tittar närmare på några av metoder i Barnahus kvalitetsstandard 5 som vägleder ärendehantering mellan olika myndigheter samt diskuterar utmaningar och potentiella lösningar. Anna Petersson, samordnare på Barnahus Linköping delar med sig av deras bästa tips och verktyg för att säkerställa en smidig ärendehantering. 

Fotograf: Child Hub

Metodstöd för barn- och ungdomsråd

Child Advisory Boards (CAB) är en av de mekanismer som används för att främja barns deltagande. Råden är inrättade på ett sådant sätt att de erbjuder säkra utrymmen för barn att uttrycka sig i frågor som påverkar dem, deras liv eller deras kompisars liv, öka deras kunskaper och färdigheter och på ett meningsfullt sätt bidra till beslutsprocesser inom projekt eller initiativ på olika nivåer.  I det här webbinariet presenteras en verktygslåda med metoder för att etablera, stödja och utveckla rådgivande kommittéer för barn och ungdomar inom ramen för barnahus.

Fotograf: Child Hub

Barns röst på barnahus

Alla barn som kommer till barnahus har rätt att uttrycka sina åsikter och få dem beaktade på individuell och kollektiv nivå. Rätten till deltagande i artikel 12 i barnkonventionen, tillsammans med artikel 13 om barnets rätt att få information, anges uttryckligen i Barnahus kvalitetsstandard 1.2. Den gäller i alla aspekter av barnahusmodellen. Det här webbinariet introducerar tillämpningen av professor Laura Lundys modell för barns delaktighet för att stödja genomförandet av barnkonventionen och barnahus kvalitetsstandarder för barns delaktighet.

Fotograf: Child Hub

Barnombud på barnahus

Barnahus tjänster är inriktade på det enskilda barnets behov, med ett starkt fokus på att undvika (åter)traumatisering och förhindra ytterligare utsatthet som brottsoffer. En utvärdering av ”Lighthouse-projektet” i Storbritannien har föreslagit att inkludera en kontakt- och stödfunktion inom ramen för Barnahus, för barn och vårdnadshavare som inte begått brott. Projektet JOURNEYS har testat idén i ett irländskt och ett svenskt barnahus. Det här webbinariet fokuserar på funktionen som barnombud i barnahus och delar de erfarenheter som gjorts inom projektet.

 

Rädda barnen utbildar volontärer för att förebygga våld mot barn

En del i Journeys är att sprida mer kunskap om våld mot barn och olika sätt att arbeta våldspreventivt ut till Rädda barnens medlemsrörelse. Ambition är att nå så många barn som möjligt med förebyggande arbete. För att nå sina medlemmar på geografiskt bred front erbjuder Rädda barnen utbildningstillfällen runt om i landet. Bland de första att delta var lokalföreningarna i Sundsvall och Alvesta.

Utbildningsdagen innehåller olika teman, till exempel definition av våld, barn som brottsoffer och deras rättigheter, omfattning av våld mot barn och våldets konsekvenser. Innehållet omfattar även information om barnahusens funktion och hur samhället kan bygga motståndskraft hos barn. Under andra halvan av utbildningen får  deltagarna en genomgång av en ”verktygslåda”. Den beskriver hur lokalföreningar inom Rädda Barnen kan arbeta med frågan som kunskapshöjande arbete, i direktstödsverksamhet och med påverkansarbete. 

─ Jag tar med mig att Rädda Barnen göra många fina förebyggande insatser runt om i landet som bidrar till att färre barn blir utsatta för våld. Det är en fin tanke, trots att vi inte förebygger allt våld mot barn. Efter utbildningen kommer vi att vara ännu flera som kan arbeta med Rädda Barnens preventiva våldsmaterial och nå ännu flera barn. Det känns bra i hjärtat, säger Karin Svensson, en av utbildarna.

Konferensrum med kvinna som föreläser intill en storbildsskärm för en mindre publik.
Rädda Barnens utbildningsdag  i Alvesta handlade om att förebygga våld mot barn utifrån FN barnrättskommittés paroll "Inget våld mot barn är motiverat, och allt våld mot barn kan förebyggas.”

 

 

Kontaktpersoner för Journeys

LiU:s projektpartners i Journeys

Logotyp Rädda barnen på vit bakgrund

Save the Children (Sweden)

Logotyp Tüsla på vit bakgrund

Tüsla Child and Family Agency

Logotyp CBSS på vit bakgrund

Council of the Baltic Sea States

Logotyp Terre des hommes på vit bakgrund

Terre des hommes (Hungary)

Logotyp Marie Cederschiöld högskola på vit bakgrund

Marie Cederschiöld högskola

Medfinansiering

Logotyp Co-funded by the EU
Projektet JOURNEYS finansieras av Europeiska unionen. De synpunkter och åsikter som uttrycks är endast upphovsmannens [upphovsmännens] och utgör inte Europeiska unionens eller Europeiska genomförandeorganet för utbildning och kulturs (EACEA) officiella ståndpunkt. Varken Europeiska unionen eller EACEA tar något ansvar för dessa.