Koldioxidinfångning i utvecklingen mot ett koldioxidneutralt universitet

Studenthuset på Campus Valla.
Studenthuset och andra universitetslokaler skulle kunna komma att bli oväntade klimataktörer som fångar in CO2. Fotograf: Victor Berlin

Forskare vid Linköpings universitet arbetar för att ta fram en ny metod för att fånga in koldioxid i ändamålslokaler. Genom att integrera Direct Air Capture (DAC) i ventilationssystemen kan klimatutsläpp minskas och möjliggöra vinstgenerering, genom försäljning av den infångade koldioxiden. 

Direct Air Capture (DAC), det vill säga att extrahera CO₂ (koldioxid) från omgivningsluften, i byggnader erbjuder en mångsidig lösning på brådskande miljöutmaningar i den byggda miljön, som idag inte gör nödvändiga framsteg för att uppnå koldioxidneutralitet.

Enhet för infångning av CO2 innehållandes adsorbenten zeolit.
Enhet för infångning av CO2 innehållandes adsorbenten zeolit.
Genom att samla in CO₂ minskar byggnaders utsläpp. Samtidigt skapas nya intäktsmöjligheter då den infångade koldioxiden kan säljas – till exempel till växthus där den kan används för att öka växtproduktionen. Integrering av DAC i ventilationssystemen kan bidra till ett bättre inomhusklimat och minska byggnaders behov av kostsamma energieffektiviseringsåtgärder.

Mänsklig metabolism frigör stora mängder CO₂ och utgör en lockande möjlighet för användning av DAC-teknik. Eftersom universitetscampus kännetecknas av hög beläggningsgrad och långa perioder av verksamhet, utgör dessa lokaler en förbisedd möjlighet för CO₂-infångning.

Genomförande

Projektets genomförande bygger på målet att bidra till utvecklingen av ett koldioxidneutralt universitet. Detta genomförs via laboratoriebasederade mätningar på Högskolan i Gävle samt framtagning av en DAC-enhet för infångning av CO₂.

Vi som jobbar i projektet

Kort fakta

Projektmål

Utveckla och tillverka en DAC-enhet för infångning av metabolisk CO2 i undervisningslokaler. Detta kommer ge ny kunskap i utvecklingen mot ett koldioxidneutralt universitet.

Finansiär

Linköpings universitets klimatfond.

Tidplan

Preliminärt fram till sommaren 2025

Relaterat innehåll - LiU-forskare jobbar för att minska energianvändningen i växthus 

Organisation

Läs mer om LiU:s arbete med miljö och hållbarhet