När Kanarieöarna erövrades av den spanska kronan under slutet av 1400-talet genomgick samhället stora förändringar. På mycket kort tid blev ett samhälle av stenåldersbönder en globaliseringsnav för handel mellan den gamla och den nya världen.
I en nyligen publicerad artikel visar forskare från Linköpings universitet och Stockholms universitet tillsammans med forskare vid Universidad de Las Palmas de Gran Canaria att samma korn odlades under de samhälleliga omvälvningarna. Genom att genetiskt analysera arkeologiska kornkärnor från Gran Canaria kunde forskarna undersöka förändringar i en enda odlad population över 1 400 år. Längsgående studier som spänner över en så lång tidsperiod har praktiskt taget aldrig varit möjliga med odlade växter. Resultaten tyder på att trots de drastiska sociala förändringarna och tekniska framstegen under den studerade perioden, genomgick det odlade kornet minimala förändringar. De få förändringar som har skett verkar vara förknippade med klimatanpassning som svar på århundraden av klimatfluktuationer. Sammantaget visar resultaten den kritiska betydelsen av klimatanpassning för jordbruket.
Artikeln: Utilising ancient DNA to understand crop population dynamics across a millennium: A case study of archaeological barley (Hordeum vulgare L.) from Gran Canaria, Spain, Jenny Hagenblad, Jacob Morales, Matti W. Leino, Robin Abbey-Lee, Amelia C. Rodríguez-Rodríguez, Jonathan Santana, Journal of Archaeological Science Volume 167, 2024, 106001.