Effekter av Knäkontroll
Under 2008–2009 genomfördes Knäkontrollstudien i svensk ungdomsfotboll på > 4500 tjejer 12–17 år i åtta fotbollsdistrikt. Studien visade att risken att drabbas av en främre korsbandsskada minskade med 64% hos spelare som använt Knäkontroll regelbundet. Den skadeförebyggande effekten var störst hos de spelare som använt programmet flitigast.
I uppföljningar såg vi att Knäkontroll var väl spritt bland fotbollsdistrikt i landet och användes i hög omfattning. Många tränare angav att de modifierat programmet och gjort ett urval av övningar eller tränade mindre regelbundet än de rekommenderade 2 gångerna per vecka, vilket riskerar att minska den skadeförebyggande effekten.
Utveckling av Knäkontroll+
I dialog med tränare förstod vi att många önskade större möjlighet till variation i övningar och anpassning till olika åldersgrupper och spelnivåer. Vi utvecklade därför Knäkontroll+, vilket baseras på ursprungsprogrammet Knäkontroll, men med fler övningsalternativ för ökad variation och valmöjlighet för att utmana de yngsta, såväl som de äldsta spelarna. Sett till den höga förekomsten av muskel- och senskador i fotboll innehåller Knäkontroll+ flera övningar riktade även mot dessa.
Effekter av Knäkontroll+
Vi genomförde under 2020 en studie inom ungdoms- och seniorfotboll där vi studerade den skadeförebyggande effekten av att träna en pilotversion av Knäkontroll+. Lag som använde programmet hade 29% lägre risk för skada i baksida lår, knä och fotled än lag som använde självvalda skadeförebyggande övningar.
Stötta användande av Knäkontrollprogrammen
Många tränare önskar mer kunskap och stöd hur de använder Knäkontrollprogrammen. Framgångsfaktorer enligt både tränare och spelare är att integrera Knäkontrollövningarna i fotbollsträningen, att variera träningen och att tidigt skapa en rutin för att regelbundet träna skadeförebyggande. Utmaningar är begränsad tillgång till fotbollsplaner, och därigenom begränsad tid för att träna Knäkontroll, samt att vissa spelare är mindre motiverade att träna skadeförebyggande. Tränaren ansvarar vanligen för den skadeförebyggande träningen men spelarna behöver ta eget ansvar, lyssna på tränaren och genomföra övningarna. Vi studerar olika sätt att stötta föreningar, tränare och spelare att träna skadeförebyggande.
Finansiering & samverkan
Projekten har finansierats via Vetenskapsrådet, FORTE, Centrum för Idrottsforskning, Svenska Fotbollförbundet och Folksam.
Nya versioner av Knäkontroll och Knäkontroll+ har tagits fram tillsammans med Svenska Fotbollförbundet och ingår i tränarutbildningen för fotboll. Du hittar programmen här.