Minska skaderisken i Ditt lag med 15 minuter träning 2-3 gånger per vecka!

Knäkontroll+ är en vidareutvecklad variant av det skadeförebyggande träningsprogrammet Knäkontroll. Knäkontroll+ innehåller både lättare och mer utmanande övningar för ökade möjligheter för Dig som tränare att anpassa programmet till ditt lag. Programmet är framtaget och testat inom forskargruppen SWIPE, Sport Without Injury ProgrammE.

Kontakta oss: idrottutanskador@liu.se

Följ oss:
♦ Twitter @SWIPE__
♦ Instagram swipe_idrottutanskador
♦ Facebook Swipe_idrottutanskador

Det här är Knäkontroll+ för fotboll

  • Löpuppvärmning (5 minuter) med förslag på parövningar och övningar med boll
  • 6 grundövningar (10-15 minuter) för att öka styrka, balans, koordination, teknik och spänst
  • Övningsvarianter anpassade för senior, ungdom, och yngre spelare
  • 10 varianter per grundövning (A-J) sorterade från lättare till mer utmanande övningar. Parövningar och gummibandsövningar är inte nödvändigtvis svårare utan kan läggas in för variation
  • Passar både tjejer och killar
  • Används integrerat som del i fotbollsträningen
  • Varje träningsövning genomförs i 30-60 sekunder (ca 8-15 repetitioner) i 2 set vid varje träning
  • För varje träningsövning finns en notering om denna är på en lätt, medelsvår eller avancerad nivå. Se även förslag på ett lätt, medelsvårt och avancerat träningsupplägg längst ned på sidan  

→ Ladda ned Knäkontroll+ träningshäfte i pdf här

→ Ladda ner Knäkontroll+ kortversion i pdf här.

Se en kort föreläsning om Knäkontroll+ och skadeprevention idrott här:

   

Generell uppvärmning

Genomför en löpuppvärmning i cirka 5 minuter med 5 övningar (1 minut per övning) innan träningsövningar. Nedan ges ett förslag på övningar att välja bland, men det är även möjligt att välja annan löpuppvärmning.

- På fotbollsplanen eller på sidan av planen om denna är upptagen
- Yta koner ca 20 m x 10 m
- Det går bra att även använda bollen i övningarna

Uppvärmningsövning 1-10 visas på flikarna 1-10 nedan.

1. Knäböj

Syftet med övningen är att träna styrka och rörlighet över flera leder. Vid enbensknäböj är syftet även att träna balans och att styra knäet rakt över foten. Fokusera på att göra en långsam rörelse (2 sekunder ner, 2 sekunder upp) med god kontroll över knäna/knäet. Tänk att du ska sätta dig ner på en stol. Rörelsen görs med hela fötterna/foten i marken. Undvik att tippa höften åt sidan.

Övningsvarianter A-J visas på flikarna 1-10 nedan. Flik 6-8 parövningar, 9-10 gummibandsövningar.

2. Utfall

Syftet är att träna knäkontroll och styrka i bål och ben. Fokusera på att göra utfallssteg med fötter och knän pekande i samma riktning och att vända mjukt i rörelsen. Tänk att kroppen ska höjas och sänkas rakt upp och ner som en hiss. Spänn mage och rumpa för god bålkontroll. Undvik att tappa ner rygg eller höft åt sidan eller att sätta ner bakre knäet i marken. Gör en långsam rörelse, ca 2 sekunder ner, 2 sekunder upp.

Övningsvarianter A-J visas på flikarna 1-10 nedan. Flik 8 parövning, flik 9-10 gummibandsövningar.

3. Hopp/landning

Syftet är att träna på mjuka, dämpade landningar med bål- och knäkontroll. Fokusera på att landa mjukt och ljudlöst med knän och höfter böjda och med god kontroll på bålen. Stanna upp för att återfå balansen innan nästa hopp påbörjas. Var noga med att knä och fot pekar i samma riktning.

Övningsvarianter A-J visas på flikarna 1-10 nedan. Flik 7-10 parövningar.

4. Styrka bål

Syftet är att träna bålstyrka och bålkontroll. Fokusera på att spänna mag- och ryggmuskler i samtliga övningar. Bibehåll neutral svank och en god hållning genom hela övningen. Försök hålla magen platt. Tröttheten ska kännas i magen, inte i ryggen. Träna i 30-60 sekunder.

Övningsvarianter A-J visas på flikarna 1-10 nedan. Flik 8-10 parövningar.

5. Styrka baksida lår

Syftet är att stärka muskulatur i baksida lår, rumpa och bål. Fokusera på att spänna magmusklerna i samtliga övningar för att få stöd för ryggen och hålla ryggen rak. Gör övningarna långsamt och kontrollerat, 2 sekunder upp, 2 sekunder ner, om inget annat anges.

Övningsvarianter A-J visas på flikarna 1-10 nedan. Flik 7-8 parövningar, flik 9-10 gummibandsövningar.

6. Styrka ljumske

Syftet med övningarna är att träna styrka och kontroll i ben och bål med fokus på ljumskmuskulatur. Övningarna ska göras i ett långsamt tempo (2 sekunder ner, 2 sekunder upp) om inget annat anges. För de övningsvarianter som görs för en sida i taget tränar du klart ena sidan innan du byter sida. Det är viktigt i alla övningar att samtidigt spänna mag- och ryggmuskler för en god hållning. Tröttheten ska främst kännas i ljumsken, men det ska inte göra ont i ljumske eller rygg i någon övning. Vid smärta väljs ett lättare övningsalternativ.

Övningsvarianter A-J visas på flikarna 1-10 nedan. Flik 8-9 parövningar, flik 10 gummibandsövning.

7. Exempelupplägg

Publiceringar

För dig som är intresserad av att läsa mer om skadeförebyggande träning

Forskargrupp