Både akuta skador och överbelastningsrelaterade besvär är vanliga inom idrott. Utöver direkt negativa effekter med frånvaro från idrott och annan fysisk aktivitet, skola eller arbete, kan skador även medföra konsekvenser på lång sikt med t ex ökad risk för tidigt utvecklad artros och minskad förmåga till sjukdomsförebyggande fysisk aktivitet. Idrottsskador medför även stora vård- och samhällskostnader, varför det är viktigt att implementera skadeförebyggande åtgärder. Ur ett sportsligt perspektiv finns god evidens att både idrottslag och individuella idrottare som kan minska skadeförekomst har större chans till sportslig framgång.
Huvudsyftet med vår forskning är att utveckla och testa skadeförebyggande åtgärder inom idrott för att möjliggöra ett säkert idrottande och främja en fysiskt aktiv livsstil.
Grunden till det skadepreventiva arbetet är att först studera skadornas omfattning och konsekvenser, samt riskfaktorer och uppkomstmekanismer. Vår forskning innefattar epidemiologiska studier av skade- och sjukdomsförekomst i olika idrotter och populationer, från barn- och ungdomsidrott till eliten. Vi studerar även skadornas belastning och konsekvenser för idrottare, idrottsförening och samhälle.
Vidare undersöker vi etiologiska faktorer för skadors uppkomst hos idrottaren själv (interna riskfaktorer) och i omgivningen (externa riskfaktorer) som en grund för skadeförebyggande åtgärder. Vi utvärderar sedan dessa åtgärder på idrottsfältet, hur effektiva de är att förebygga skador, och deras tillämpbarhet i olika idrotter och miljöer. Vi studerar även faktorer som bidrar till att skadeförebyggande åtgärder tas upp och används på bästa och effektivaste sätt inom idrotten.
Vi är även intresserade av effektmekanismer av olika träningsinterventioner för att öka förståelsen för hur dessa kan verka skadeförebyggande, samt effekten på funktion och idrottsprestation.
Sociala medier & kontakt
Twitter: @SWIPE__
Facebook: Swipe_idrottutanskador
Instagram: swipe_idrottutanskador
E-mail: idrottutanskador@liu.se