Utmärkt energiledning med hjälp av AI - XEMAI

Energiledning med hjälp av AI
Industriell energiledning spelar en avgörande roll för att företag ska uppnå målen för energieffektivitet och minskade koldioxidutsläpp.

Det här projektet syftar till att stärka digitaliseringen inom tillverkningsindustrin för att förbättra energieffektiviteten. Genom att införa avancerad digital teknik och processer skapas en robust grund för att optimera energianvändningen och uppnå hållbarhet.

Många tillverkningsföretag står inför utmaningen att implementera digitalisering på ett effektivt sätt. Bristen på digital integration begränsar företagens förmåga att analysera och optimera sina energianvändningsmönster. Detta resulterar i förlorade möjligheter för energieffektivisering och i minskad konkurrenskraft, dvs. inverkar på både ekonomisk och miljömässig hållbarhet. Projektet fokuserar på att införa och integrera AI och maskininlärningstekniker i tillverkningsprocesserna för att möjliggöra djupgående dataanalys och realtidsövervakning.

Genom att etablera en digital infrastruktur kan företag effektivt samla in data, vilket ger insikter om energianvändning och potential för effektivisering. AI kan sedan användas för att identifiera ineffektiviteter och ge rekommendationer för att optimera energianvändningen. Genom denna digitalisering och AI-analys kan företagen effektivisera sina processer, minska sin energianvändning och sänka sina driftskostnader, samtidigt som de bidrar till miljömässig hållbarhet. Genom att använda AI och avancerad dataanalys kommer projektet att bidra till effektivare energianvändning och hållbar produktion i tillverkningsindustrin.

Projekttid: maj 2024-januari 2027

Projektpartners

Nordic Energy Audit AB
Volvo Construction Equipment AB
Volvo Group Real Estate AB

Projektet är finansierat av innovations- och forskningsprogrammet Avancerad Digitalisering

Forskare i projektet

Finansiär

Relaterad forskning

En bild på en metallaser.

Hållbarhetssäkring av leverantörskedjor

Projektet studerar modeller och tillvägagångssätt som stora företag arbetar med för att främja en uppströms hållbarhetssäker leverantörskedja, identifiera framgångsfaktorer och ta fram en ny unik modell för hållbarhetssäkring av leverantörer.

Projektet Carbonstruct vill öka kunskap om energianvändning i svensk industri.

CARBONSTRUCT

Inom svensk industri finns det kunskapsluckor om var energin de facto används. Projektet syftar till att täcka kunskapsgapet och kartlägga slutenergianvändningen, fördelat på processnivå och olika energibärare.

Forskningsprojektet Excen-E vill hjälpa industriföretag att bli energieffektiva.

Excen-e

Sverige har åtagit sig att minska utsläppen av växthusgaser och öka andelen förnybar energi. Projektet syftar till att hjälpa svenska industriföretag att fatta bättre beslut kring energieffektivisering.

Organisation