Centralt för WHOLE är ett nära samarbete med organisationer och företag som aktivt vill jobba med och förbättra sin organisatoriska och sociala arbetsmiljö. Under arbetet med att utveckla mätinstrument och analysmetoder arbetade vi med tre olika typer av organisationer, en stor statlig myndighet, två kommuner och ett stort privat företag. Med dessa organisationers hjälp har vi under flera års tid utvecklat ett instrument som utifrån ett helhetsperspektiv bl.a. mäter olika aspekter av hur organisationen fungerar och hur de anställda upplever sin arbetssituation.
Robust mätinstrument för undersökning av organisatorisk och social arbetsmiljö.
Vi har nu ett robust och trovärdigt mätinstrument som kan användas för att på djupet undersöka organisatorisk och social arbetsmiljö. Vi har tagit fram ett 40-tal vetenskapligt utprovade faktorer och indikatorer för olika delar av arbetsmiljön som ger en bra bild av en organisations arbetsmiljö och förutsättningar för att vara välfungerande. Instrumentet bygger ursprungligen på både empiri från en stor mängd utförda kartläggningar av organisatorisk och social arbetsmiljö med hjälp av semistrukturerade intervjuer och tydliga teoretiska utgångspunkter. Processen att skapa ett mätinstrument utifrån detta inleddes 2011 och från 2015 och framåt har vi genomfört ett tiotal undersökningar i de organisationer som deltagit och bidragit med data under utvecklingsarbetet. Vi har därefter undersökt flera andra organisationer. När vi samlar in data från en organisation ger vi även tillbaka resultatet till den deltagande organisationen i ett överskådligt och hanterbart format så att det är möjligt att utifrån vad resultatet visar jobba vidare med och förbättra sin organisatoriska och sociala arbetsmiljö. Från mätning två och framåt undersöker vi även vad som hänt i organisationen och visar på förändringar inom viktiga områden.
Forskningsmedel
WHOLE har de senaste åren beviljats forskningsmedel vid tre tillfällen och totalt över 12 miljoner kronor i forskningsanslag (projektledare professor Michael Rosander). I januari 2024 startade det senaste forskningsprojektet med forskningsmedel från Forte (”En etisk infrastruktur för att reducera risken för mobbning på jobbet: Vikten av psykosocial trygghet, rättvisa och konflikthantering kopplat till gruppidentifikation, åskådarbeteende och personlighet”). Som tidigare forskningsprojekt fokuserar även detta på mobbning, men också annan utsatthet som t.ex. sexuella trakasserier och diskriminering. Vi undersöker olika aspekter av organisatorisk och social arbetsmiljö och hälsa relaterat till utsatthet longitudinellt med två undersökningar med ca nio månaders mellanrum. Projektet kommer att samla in två typer av data; data från ett representativt urval av yrkesarbetande i Sverige (via SCB) och data från att antal olika företag och organisationer. Vi kommer att inleda datainsamlingen under våren 2024 i några organisationer, men det kommer at fortgå under hela 2024 där bl.a. SCB-undersökningen kommer att inledas hösten 2024. Uppföljande undersökningar kommer att ske nio månader efter den inledande undersökningen i samtliga organisationer och företag som deltar och även i SCB-urvalet.
Tidigare har WHOLE beviljats forskningsmedel för forskningsprojektet ”Mobbning i arbetslivet – sjukdomsförebyggande åtgärder utifrån organisationsfaktorers påverkan på arbetsupplevelse och hälsa” (AFA Försäkring, 2017–2020). I det projektet samlades data in longitudinellt (2017 och 2019) från ett representativt urval av yrkesarbetande personer i Sverige, ett slumpmässigt obundet urval (via SCB). Data från det representativa urvalet har även gett oss möjlighet att ta fram referensvärden för de olika faktorer och indikatorer som vi tar fram, så alla organisationer som deltar kan få veta hur just deras organisation ser ut vad gäller den organisatoriska och sociala arbetsmiljön i relation till andra organisationer i Sverige. 2019 fick WHOLE ytterligare forskningsmedel. Denna gång från Forte och forskningsprojektet ”Negativ social utsatthet på jobbet – organisatoriska riskfaktorer, konsekvenser och reducerande åtgärder” som pågår till juni 2024.
Internationellt samarbete
Inom ramen för WHOLE har vi publicerat ett 30-tal publikationer av olika slag, böcker, kapitel, rapporter och framförallt vetenskapliga artiklar. Vi samarbetar aktivt med forskare från bl.a. Universitetet i Bergen och från Hanken School of Economics i Helsingfors.
Fler organisationer och företag är välkomna att delta
Vi samlar för närvarande in nya data från olika företag och organisationer. Detta innebär en möjlighet för fler organisationer och företag att både bidra med data till forskningen, men också få tillbaka resultat som hjälper att utveckla sin organisatoriska och sociala arbetsmiljö. Om du är intresserad och vill veta mer om vad det innebär är du välkommen att kontakta oss.
Michael Rosander, michael.rosander@whole.se
Stefan Blomberg, stefan.blomberg@whole.se