Doktorand i Matematiska vetenskaper
Tillbaka till lediga jobbVi söker nu en doktorand i Matematiska vetenskaper inom Forskarskolan i tvärvetenskaplig matematik.
Dina arbetsuppgifter
Som doktorand ägnar du dig åt din forskarutbildning och forskningsprojekt där du ingår. I ditt arbete kan även ingå att undervisa eller att delta i andra institutionsuppdrag, upp till 20% av heltid.
Ditt forskningsprojekt kommer vara inom Forskarskolan i tvärvetenskaplig matematik, med huvudhandledare vid Matematiska institutionen samt en extern bihandledare, och du kommer få möjlighet att utveckla, analysera och implementera avancerad matematik i gränslandet mellan teori och tillämpningar. Det finns fyra projekt att välja mellan:
Projekt 1: Robust optimering för planering av strålbehandling. Strålbehandling är en vanlig teknik vid cancerbehandlingar och matematisk optimering är ett viktigt verktyg vid planeringen för behandlingar. Det finns ett stort antal inneboende osäkerheter, som till exempel storleken på tumören, och det här projektet syftar till att utveckla matematiska modeller och algoritmer för att kunna ta hänsyn till och mildra påverkan från dessa osäkerheter. Vår grupp har pågående samarbeten internationellt, nationellt och med industrin.
Projekt 2: Produktionsoptimering för vattenkraftverk. I tätt samarbete med R&D-avdelningen på Vattenfall AB kommer doktoranden att vidareutveckla de optimeringsmodeller som redan idag används för att planera driften av vattenkraftverk i Sverige. Projektet fokuserar på att införa stokastik i befintliga modeller, vilket leder fram till området robust och stokastisk optimering. Sådana modeller öppnar bland annat upp för säkrare prognoser och säsongsplanering med förväntade marknadspriser.
Projekt 3: Avancerat beslutsfattande under osäkra data. Projektet syftar till att skydda driften av moderna kraftsystem mot effekterna av osäkra data, som uppstår på grund av naturliga osäkerheter, såsom fluktuationer i vind- och solkraft, eller mänskligt skapade osäkerheter, t.ex. cyberattacker. För detta ändamål utforskar vi de matematiska områdena distributionell robusthet och samspelet mellan AI och optimering, och samarbetar med kraftsystemsenheten vid RISE - Research Institutes of Sweden för att säkerställa den praktiska effekten av potentiella projektresultat.
Projekt 4: Statistisk modellering och prediktion av kardiovaskulär toxicitet relaterad till cancerbehandling. Projektet syftar till att utveckla statistiska och matematiska modeller för att prediktera och identifiera riskfaktorer för kardiovaskulär toxicitet relaterad till cancerbehandling bland barn, ungdomar och unga canceröverlevare genom att använda och jämföra verkliga kliniska data från stora longitudinella datamängder. Maskininlärning och modern (multivariat) statistik för stora datamängder kommer att användas för att få insikter om bidragande riskfaktorer.
Rangordna de olika projekten efter intresse i din ansökan. Beskriv särskilt vilket/vilka projekt som du är mest intresserad av.
Du kommer få möjligheten att utveckla mentorskapsfärdigheter genom att handleda kandidat- och mastersstudenter. I din doktorandanställning ingår dessutom att delta och presentera din forskning vid nationella och internationella workshops och konferenser.
Dina kvalifikationer
Du har avlagt examen på avancerad nivå eller slutfört kurser om minst 240 högskolepoäng varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå med anknytning til forskarutbildningsämnet. I dessa 60 högskolepoäng ska ingå ett självständigt arbete (examensarbete) med en omfattning om minst 30 högskolepoäng i ett ämne relevant för ämnesområdet, eller den som inom eller utom landet förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper. Här avses också kurser eller examensarbete i matematikorienterade, tillämpade ämnen. Kravet på examen ska vara uppfyllt senast vid tidpunkten då anställningsbeslutet fattas, det vill säga när anställningsavtalet signeras.
Du ska ha ett stort intresse för det aktuella forskningsområdet.
Du ska vara driven, ambitiös, och ha en vilja att sträva efter kontinuerlig utveckling. Du måste även trivas med akademiska utmaningar och vara motiverad att inhämta ny kunskap och genomföra forskningsarbete. Du förväntas kunna arbeta självständigt, ha förmåga att ta egna initiativ, och ha en god samarbetsförmåga.
Ett krav är att du har god förmåga att kommunicera på engelska både muntligt och skriftligt.
Din arbetsplats
Du kommer att vara anställd på Matematiska institutionen på någon av avdelningarna Algebra, geometri och diskret matematik eller Tillämpad matematik. Det är en internationell miljö där du kommer att utföra undervisnings- och forskningsuppgifter tillsammans med kollegor från hela världen.
Om anställningen
I samband med tillträde till anställningen kommer du att antas till forskarutbildningen. Läs mer om respektive fakultets forskarutbildning här.
Anställningen är tidsbegränsad till fyra år heltid. Du anställs till en början på ett år, och därefter förnyas anställningen med högst två år i taget, utifrån uppnådd studieplan. Förlängning av anställning upp till fem år sker utifrån grad av undervisnings- och institutionsuppdrag. Vid särskilda skäl kan ytterligare förlängning ske.
Tillträde enligt överenskommelse.
Lön och förmåner
Doktorandlönen regleras utifrån en lokalt avtalad lönestege. Läs mer om förmåner för anställda här.
Fackliga kontaktpersoner
Information om fackliga kontaktpersoner, se Hjälp för sökande.
Ansökan
Du söker denna anställning genom att klicka på knappen ”Ansök” nedan. Din ansökan ska vara Linköpings universitet tillhanda senast den 29 januari 2025. Ansökan som inkommer efter sista ansökningsdag beaktas inte.
Välkommen med din ansökan!
Linköpings universitet har upphandlade avtal och undanber oss direktkontakt från bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av platsannonser.