Strålningsarbetet regleras, förutom av arbetsmiljölagen, av särskild lagstiftning, Strålskyddslagen och Strålsäkerhetsmyndighetens (SSM) föreskrifter, som anger de övergripande kraven på strålskyddsorganisation, tillstånd, berättigande, kompetens/utbildning och kvalitetssäkring som är en förutsättning för ett gott verksamhetsstrålskydd.
Strålskyddshandboken och dess huvuddokument "Strålskyddsregler vid Linköpings universitet: Laboratorieverksamhet med lokalt medgivande" är LiU’s gemensamma stöddokument för strålskyddsansvariga och personal i arbete med joniserande strålning för implementering av myndigheternas strålskyddskrav på lokal nivå.
För de laboratorier som innehar lokalt medgivande skall dess kontaktperson se till att en kopia av strålskyddshandboken tillsammans med lokala inlägg finns tillgänglig på laboratoriet.
Allmänna strålskyddsregler vid LiU
- Följande regler gäller generellt:
- Personal som arbetar med joniserande strålning kallas här radiologisk personal.
- För att deltaga i radiologiskt arbete skall man ha fyllt 18 år.
- Personstråldoserna skall understiga högsta tillåtna stråldos, och därtill hållas så låga som är rimligt möjligt.
- All onödig bestrålning skall undvikas.
- Gravida som arbetar med joniserande strålning har rätt till omplacering.
- Lokaler där verksamhet med joniserande strålning bedrivs skall vara ändamålsenliga ur strålskyddssynpunkt och, beroende på strålningsnivåer, kontaminationsrisker, vara avskilda från annan verksamhet. Strålskyddsexpertfunktionen skall tillfrågas inför planering av lokaler för verksamhet med joniserande strålning.
Dosrestriktioner
- I lätt tillgängliga delar av laboratorium där personal tillfälligt vistas skall doshastigheten understiga 20 μSv/h.
- I utrymmen där radiologisk personal stadigvarande vistas skall doshastigheten understiga 2 μSv/h.
Anmärkning: De ovan angivna doshastigheterna inkluderar inte bakgrundsstrålning.
Strålskyddsorganisation
Det övergripande ansvaret för strålskydd och strålsäkerhet för personal, patienter, djur och miljö åvilar enligt strålskyddslagen rektorsämbetet för verksamhet inom universitetet. Det operativa ansvaret för verksamheternas strålskydd har sedan delegerats till prefekterna och i förekommande fall till kanslichef. Laboratorierna förutsätts få de resurser och befogenheter som krävs för verksamheten och strålskyddet. Utförligare beskrivningar av strålskyddsorganisationerna finns som bilaga i den lokala strålskyddshandboken.
För medarbetare som har sin anställning vid Region Östergötland (RÖ) finns en motsvarande strålskyddsorganisation och strålskyddsregler, reglerat i RÖs ledningssystem för strålsäkerhet.
Lokalt medgivande, tillstånd
För verksamheter som vid LiU använder joniserande strålning har Strålsäkerhetsmyndigheten utfärdat ett samlingstillstånd, som täcker användning av radionuklider och röntgenutrustningar (upp till 200 kV) för vetenskapliga ändamål och inom undervisning.
För den enskilda avdelningens/institutionens verksamhet med radionuklider och röntgenutrustningar krävs enligt LiUs ledningssystem för strålsäkerhet årligen ett Lokalt medgivande, vilket bedöms och utfärdas av LiUs strålskyddsexpertfunktion. Syftet med Lokalt medgivande är framförallt kunna bedöma om omfattning och typ av arbete ryms under LiUs samlingstillstånd samt att förutsättningar finns att kunna bedriva arbetet säkert ur strålskyddssynpunkt, att villkor enligt Strålsäkerhetsmyndighetens författningar uppfylls.
För verksamhet med öppna strålkällor med radionuklider utgår bedömningen utifrån radionuklid, aktivitetsmängd och riskklass ”Klassificering av radionuklider” nedan samt typ av hantering enligt klasser nedan.
För verksamheter med röntgenutrustningar (upp till 200 kV rörspänning) utgår bedömningen utifrån typ av arbete och befintlig apparatsäkerhet (säkerhetssystem och strålskärmning).
I de fall som verksamheten innehar lasrar, starka laserpekare eller anordningar som producerar intensivt pulserat ljus så som definieras i Strålsäkerhetsmyndighetens föreskrifter och allmänna råd om laser, starka laserpekare och intensivt pulserat ljus, ska detta innehav anges till strålskyddsexpertfunktionen.
Aktuella föreskrifter finns tillgängliga under Lagar och föreskrifter. Ansökan om lokalt medgivande skall årligen, efter anmodan, inlämnas till strålskyddsexpertfunktionen För ny eller förändrad verksamhet ansöker ni om i god tid när som helst under året.