Frågor som uppstår när man försöker värdera lösningar utifrån ett multi-dimensionellt perspektiv är exempelvis; vilka delar av hållbarhetsbegreppet bör inkluderas i en värdering? Vem kan bestämma detta? Hur jämför vi mellan något som är bra för klimatet och något som är bra för arbetsförhållanden i ett annat land? Dessa och andra frågor försöker jag svara på i min forskning. Alltså, jag forskar på metodik och metoder för att värdera och jämföra multi-funktionella lösningar med fokus på hållbarhet.
De flesta värderingsmetoder som används idag fokuserar på ett visst mål, mätvärde eller perspektiv vilket gör att breda multi-funktionella lösningar ofta presterar sämre än specialiserade lösningar. Men med en bredare värdering som inkluderar fler mervärden och öppnar upp värderingsprocessen så kan den multi-funktionella lösningens många positiva effekter inkluderas och den istället visa sig prestera bättre.
Jag föreslår i min forskning en metod som fokuserar på flexibilitet, spårbarhet och intressentpåverkan för att få till en bredare värdering som representerar samhällets normer, värderingar och mål. Metoden ska nu appliceras på två fall, det ena är biodrivmedel så som biogas, HVO, biodiesel och el, det andra är processen som kallas för industriell symbios där företag som normalt sätt är skilda samverkar för att uppnå en högre resurseffektivitet och prestanda.
I min forskning samarbetar jag med många andra. Exempelvis samarbetar jag med Mats Eklund och Roozbeh Feiz kring värderingsmetoden. Med Murat Mirata kring värderingen av industriell symbios samt Jonas Ammenberg i ett projekt kring värdering av olika typer av biodrivmedel i offentlig upphandling.
Undervisning
Jag undervisar i kurserna Miljöteknik och Biofuels for transportation samt handleder kandidat- och masteruppsatser inom energi- och miljöteknik. Främst undervisar jag om multi-kriterieanalys, hållbarhetsdefinitioner, reduktionism och fundamentalism i hållbarhetsbegreppet, operationalisering och användande av hållbarhet som begrepp samt värdering av samhällsnyttor.