Industriell miljöteknik (MILJÖ)

Avdelningen för industriell miljöteknik är en internationellt välkänd tvärvetenskaplig forskargrupp som startade för 40 år sedan. Vi är nu en snabbt växande avdelning med omkring 40 personer med bakgrund från många vetenskapliga områden, länder och kulturer. 

Video

Vår verksamhet utgår ifrån att lösningen på miljöproblemen är en stark drivkraft för att utveckla produkter, tjänster, tekniska system och organisationer. Centralt för oss är att bidra till ett mer resurseffektivt samhälle där nya miljölösningar blir verklighet. Detta gör vi genom forskning, utbildning och samverkan med samhället.

Avdelningen industriell miljöteknik är indelad i fyra enheter:

  • Enheten för hållbar utveckling och strategi
  • Enheten för industriell och urban symbios
  • Enheten för produkt-/ tjänsteinnovation
  • Enheten för resurseffektiv materialanvändning

Vidareutbildning för en hållbar omställning

Vägen mot ett hållbart samhälle börjar med rätt kunskap. Genom vårt utbud av nätbaserade, kostnadsfria kurser får du de verktyg du behöver för att driva den gröna omställningen. Ta del av utbildningar inom cirkulär ekonomi, hållbar produktutveckling och mycket mer – för en grönare framtid.

Avdelningen erbjuder ett antal nätbaserade kurser inom ramen för regeringens uppdrag "Öppet för klimatet". Syftet med dessa kurser är att stödja samhällets klimatomställning genom att ge yrkesverksamma och andra intresserade den kunskap och de verktyg som krävs för att främja hållbar utveckling och cirkulär ekonomi.

I vårt kursutbud hittar du bland annat kurser om offentlig upphandling av cirkulära lösningar, cirkulär ekonomi i teori och praktik, produktutveckling med fokus på hållbara lösningar, samt ekonomiska analyser av cirkulära affärsmodeller. Alla kurser är kostnadsfria och utformade för att ge både teoretiska insikter och praktiska färdigheter, vilket gör dem till en bra möjlighet för den som vill bidra till den gröna omställningen.

I en tid av snabb teknologisk utveckling och ökande miljöutmaningar är det viktigt att hela samhället, inklusive företag och offentliga sektorer, har rätt kompetens för att möta de krav som ställs för att skapa en hållbar framtid. Genom att vidareutbilda sig får du inte bara möjlighet att vara med och forma den omställning som krävs för att nå klimatmålen, utan du stärker även din egen kompetens och framtida konkurrenskraft på arbetsmarknaden.

Dessa utbildningar är öppna för alla och kräver inga särskilda förkunskaper. Ta chansen att fördjupa din kompetens och vara en del av lösningen för en mer hållbar framtid.

Offentlig upphandling av cirkulära lösningar i teori och praktik, 12 hp

Offentlig upphandling är en nyckel till ett mer hållbart och cirkulärt samhälleOffentlig upphandling kan spela en viktig roll för att nå ett mer hållbart och cirkulärt samhälle. I Sverige motsvarar den idag snart 1 000 miljarder kr per år och rätt...

Cirkulär ekonomi i teori och praktik, 12 hp

Är du redo för en cirkulär och hållbar framtid?Har du funderat över vad en cirkulär ekonomi innebär och hur den påverkar dig både som privatperson och i ditt yrkesliv? Då ska du läsa den här unika universitetskursen som bygger på kunskaper och erf...

Produktutvecklingsmetodik med fokus på cirkulära lösningar, 4 hp

Vill du vara en del av framtidens produktutveckling med fokus på mer cirkulära och hållbara lösningar? Kursen Produktutvecklingsmetodik med fokus på cirkulära lösningar ger dig både teoretiska och praktiska verktyg för att utveckla produkter som i...

Ekonomiska beräkningar och analyser av cirkulära affärsmodeller, 5 hp

Vill du ligga i framkant när det gäller mer cirkulär och hållbar affärsutveckling? Kursen Ekonomiska beräkningar och analyser av cirkulära affärsmodeller är din möjlighet att fördjupa dig i de ekonomiska verktyg och metoder som driver den cirkulär...

Miljö och innovation - från idé till marknad, 3 hp

När hållbarhet är en självklarhet krävs innovativa lösningar för att forma framtiden. Kursen ger verktyg för att driva lönsamma affärer och lösa miljöutmaningar.

Integrerat hållbarhetsarbete i kommunal verksamhet – från teori till praktik, 3 hp

Vill du forma framtidens hållbara kommuner? Den här kursen ger dig kunskap och verktyg för att driva integrerat hållbarhetsarbete i den kommunala sektorn.

MOOC och uppdragsutbildning

Kalender

Nyheter och reportage

En ung kvinna sitter på golver med dator i mörk rum.

Forskning visar hur datadrivna verktyg kan påskynda energiomställningen

En ny doktorsavhandling från Linköpings universitet visar hur datadrivna verktyg kan underlätta denna process och hjälpa beslutsfattare att navigera komplexa val inom energiområdet.

En grupp människor sitter i cirkel och samtalar.

Workshop om cirkulära gödselmedel och svensk matproduktion

Hur kan restflöden som stallgödsel och biogas revolutionera svensk matproduktion? Forskare vid Linköpings universitet utforskar cirkulära lösningar som kan minska importberoendet och skapa hållbara affärsmodeller för framtidens jordbruk.

En man står framför en rad cyklar, omgiven av en urban miljö.

Cirkulär ekonomi kräver mer än löften – nya regler behövs

Trots lovande politiska löften om att främja cirkulär ekonomi kvarstår en känsla av besvikelse när verkligheten inte motsvarar drömmarna.Vi granskar varför dessa löften ofta förblir just ord utan att leda till de nödvändiga förändringarna.

Byggnad från utsidan, skylt med

Tvärvetenskaplig forskning på IVA:s 100-lista

Fem forskningsprojekt från LiU finns med på 100-listan från IVA 2024. Listan samlar årligen projekt som har stor potential att komma till nytta i samhället. Årets lista har fokus på innovation genom tvärvetenskap.

rinnande vatten ur kran

Samverkan nyckeln för att möta morgondagens vattenutmaningar

Många svenska kommuner står inför stora utmaningar med sin vattenförsörjning som är en väsentlig del av kommunernas VA-verksamhet. Åldrande anläggningar och ett förändrat klimat, med torrare somrar, har gjort frågan mer angelägen än någonsin.

Konferensmiljö med föreläsare och mingel

Behovet av biogas diskuterades på konferens

På Biogas Solutions Research Centres sommarkonferens i Linköping deltog ett 80-tal representanter från akademin, industrin och offentlig verksamhet.

Undervisning

Utbildning som löser framtidens utmaningar 

Undervisningen är främst riktad mot blivande ingenjörer. Vi har en stor bredd på våra kurser; allt från grundläggande miljöteknik till specialiserade kurser inom industriell ekologi, miljödriven produkt och affärsutveckling samt hållbar stadsutveckling. Vi möter årligen över 1000 studenter och har en stark förankring på civilingenjörsprogrammen Design och Produktutveckling respektive Energi, Miljö, Management.

Från och med hösten 2021 ger vi en unik kurs i cirkulär ekonomi.


Exjobbsportalen

Exjobbsportalen är platsen där vi samlar LiU:s alla exjobbsförslag på ett och samma ställe.


Exjobbsportalen

Utbildningsprogrammen

Forskning

Forskningsområdena

Utveckling och spridning av hållbara lösningar.

Forskningen fokuserar på hur miljöproblem och miljöperspektiv leder till förändring av produkter, tjänster, tekniska system och organisationer och hur förändringar av dessa i sin tur påverkar miljön. Denna forskning bedriver vi oftast i nära samverkan med företag och andra organisationer. Samverkan kan också innebära att vi bidrar med våra forskningsresultat och erfarenhet i andra organisationers utveckling.


100-tal

Externa partner

40-tal 

forskningsprojekt

Drygt 30 milj.

 extern forskningsfinansiering

Forskargrupper

Urval av forskningsprojekt

Studiebesök om biogas på Gotland.

Lokala synergier för hållbar och diversifierad CO₂-användning

Detta projekt syftar till att identifiera och analysera möjliga synergier för CO₂-användning på lokal och regional nivå, samt att ta reda på hur biobaserade industrier kan bidra till en mer förnybar och hållbar CO₂-marknad.

Studiebesök Vadsbo mjölk, Västergötland.

Nya affärsmodeller för att öka värdet av biogödsel och recirkulera näringsämnen

Forskningsprojektet utforskar nya affärsmodeller för att maximera värdet av biogödsel och främja återanvändning av näringsämnen.

Svart bil tankas med biogas.

Biogas Solutions Research Center

BSRC är ett nationellt kompetenscentrum för biogasforskning som administreras av LiU. Det är en bas för utvecklingen av innovativa och resurseffektiva biogaslösningar ofta med positiva, lokala och regionala effekter på miljö och ekonomi

Kontakt

Avdelningschef

Studierektor

Enhetschef för hållbar utveckling och strategi

Enhetschef för industriell och urban symbios

Enhetschef för resurseffektiv materialanvändning

Enhetschef för produkt-/ tjänsteinnovation

Allmänna frågor och studentärenden

Allmänna frågor och studentärenden

Medarbetare

Besöksadress

Avdelningen för industriell miljöteknik
Infart 1, Hans Meijers väg
A-huset, ingång 17-19, Campus Valla

Postadress

Linköpings universitet

Institutionen för ekonomisk och industriell utveckling
Avdelningen för industriell miljöteknik
581 83 Linköping

Vill du jobba hos oss på industriell miljöteknik?

Samverkan med näringsliv och samhälle

Samverkan med oss

Avdelningen Industriell Miljöteknik har ända sedan starten haft nära samarbeten med företag och organisationer.

Samverkan är en bärande del av vår verksamhet och den finns integrerad i exempelvis:

  • Vår forskning, genom långa och korta samarbeten och projekt
  • Våra kurser, via projektarbeten, gästföreläsningar och studiebesök
  • Våra konferenser Miljöteknikminglet och SymCity

Intresserad av att samverka med oss? Kontakta avdelningschef.

Fyra berättelser om samverkan

Organisation