Forskningens syfte är att identifiera och implementera effektiva och ändamålsenliga lösningar på hållbarhetsutmaningar. Målet är att det leder till nya möjligheter för samhället som bidrar till en framgångsrik och mer hållbar ekonomi.
Resurseffektivitet är ett centralt tema för avdelningens forskning. Genom tvärvetenskapliga perspektiv och tillämpade studier tar vi fram principer och metoder, samt skapar kunskap och verktyg som stödjer en hållbar samhällsutveckling. Forskningen sker i nära samverkan med företag, offentliga organisationer och forskningsaktörer.
Vi analyserar strategier, policyer och styrmedel, och hur dessa kan utvecklas för att påskynda övergången till en mer hållbar ekonomi där material och produkter används längre och mer effektivt.
Vi arbetar med cirkulär ekonomi och undersöker hur företag och organisationer kan implementera cirkulära affärsmodeller och cirkulära strategier, såsom återtillverkning och materialåtervinning, för att minska resursanvändning och avfall.
Vi har även lång erfarenhet av att forska om industriell och urban symbios, och hur det kan skapa synergier mellan aktörer genom delning av material, energi och infrastruktur samt vad som krävs för att det ska ske.
Ett annat viktigt forskningsspår är spridning och utveckling av miljöteknik där vi analyserar faktorer som påverkar innovation och kommersialisering av hållbara teknologier. Vi undersöker även hur företag kan integrera miljö- och hållbarhetsarbete i sin strategi för att förbättra både miljöprestanda och affärsnytta.