Avdelningen för industriell miljöteknik är en internationellt välkänd tvärvetenskaplig forskargrupp som startade för 40 år sedan. Vi är nu en snabbt växande avdelning med omkring 40 personer med bakgrund från många vetenskapliga områden, länder och kulturer.
Vår verksamhet utgår ifrån att lösningen på miljöproblemen är en stark drivkraft för att utveckla produkter, tjänster, tekniska system och organisationer. Centralt för oss är att bidra till ett mer resurseffektivt samhälle där nya miljölösningar blir verklighet. Detta gör vi genom forskning, utbildning och samverkan med samhället.
Avdelningen industriell miljöteknik är indelad i fyra enheter:
Licentiatseminarium inom hållbara system med inriktning Miljömanagement och miljöteknik: Qianyun Wen
kl. 09.15 – 12.00
Planck, Fysikhuset, Campus Valla
Qianyun Wen vid avdelningen industriell miljöteknik, Institutionen för ekonomisk och industriell utveckling, försvarar sin avhandling "Multi-criteria approach of decision support for complex problems - Application in Danish residential heating". Opponent är professor Pascale Zarate, Université Toulouse Capitole, Institut de Recherche en Informatique de Toulouse. Frankrike. Licentiatseminarium är öppen för allmänheten, ingen föranmälan behövs. Licentiatseminarium hålls på engelska.
JA. Efter fem decennier med "The Limits to Growth" för första gången kartlägger ett nytt internationellt initiativ Earth4All de omvandlingar som behövs för att uppnå en stabil och motståndskraftig jord.
Välkommen till den öppna föreläsningen med Anders Wijkman, medlem i Club of Rome, som presenterar "Jorden för alla – En överlevnadsguide för mänskligheten" Föreläsning är på engelska och alla är välkomna.
Undervisningen är främst riktad mot blivande ingenjörer. Vi har en stor bredd på våra kurser; allt från grundläggande miljöteknik till specialiserade kurser inom industriell ekologi, miljödriven produkt och affärsutveckling samt hållbar stadsutveckling. Vi möter årligen över 1000 studenter och har en stark förankring på civilingenjörsprogrammen Design och Produktutveckling respektive Energi, Miljö, Management.
Från och med hösten 2021 ger vi en unik kurs i cirkulär ekonomi.
Forskningen fokuserar på hur miljöproblem och miljöperspektiv leder till förändring av produkter, tjänster, tekniska system och organisationer och hur förändringar av dessa i sin tur påverkar miljön. Denna forskning bedriver vi oftast i nära samverkan med företag och andra organisationer. Samverkan kan också innebära att vi bidrar med våra forskningsresultat och erfarenhet i andra organisationers utveckling.
Särskilt fokus läggs idag på frågor som rör hållbar stadsutveckling, ny miljöteknik och nya affärsmodeller samt miljösystemanalys (MSA) och livscykelanalys (LCA). Forskningen är organiserad i fyra forskningsområden.
Tekniska verken har som vision att bygga världens mest resurseffektiva region. Vi på Linköpings universitet och avdelningen Industriell miljöteknik delar den visionen. Vi vill ta del av utmaningen, hitta nya lösningar och ta fram innovativa tjänster. Genom att visa hur vi samarbetar med Tekniska Verken vill vi också väcka nyfikenhet och skapa engagemang.
Norrköpings kommun
Norrköpings kommun och Linköpings universitet har en lång tradition av samverkan över verksamhetsgränserna. Hållbar stadsutveckling är ett prioriterat område. Tillsammans verkar vi för att stärka Norrköpings och regionens arbete med hållbar tillväxt, attraktivitet och stadsutveckling.
Qlean Scandinavia AB
Avdelningen Industriell miljöteknik har i många år samarbetat med Qlean Scandinavia AB som är ett mindre miljöteknikföretag i världsklass. Tillsammans har de bland annat tagit fram innovativ industritvätt baserad på Qlean Scanidnavias ultrarena vatten. En unik lösning på ett miljöproblem.
Toyota Material Handling
LiU har en lång tradition av samarbete med Toyota Material Handling. Det har gällt projekt inom design/ergonomi, produktionsstrategier, inköps- och leverantörsrelationer, produkt- och tjänste¬erbjudande, med mera. Ett antal examensarbeten genomförs varje år inom olika områden kopplat till behovet inom Toyota Material Handling.