Frank gjorde sin kandidatutbildning i mikrobiologi (bakteriologi och kliniska laborationer) 2003 på University of Antioquia, Colombia. 2008 fick han doktorsexamen i bioengineering (kemi- och processteknik) från universitetet Rovira i Virgili (Spanien). Hans doktorsarbete var inriktat på nukleinsyror som molekylär igenkänningselement för biosensing. Därefter bestämde han sig för att studera nyttan av kemiska modifieringar av nukleinsyrarprober som postdoktor vid Nucleic Acid Center, Syddansk Universitet, där han breddade sin kompetens i nukleinsyrabaserad teknik.

Senare flyttade han till USA, till University of Iowa Carver College of Medicine, där han hade möjlighet att tillämpa sin tidigare bakgrund till biologiska problem, med hjälp av experimentella verktyg som cellkulturer och djurmodeller av sjukdom (cancer och infektionssjukdomar ). Som ett resultat av detta postdoktorala arbete utvecklade han ett läkemedelsleveranssystem med en ny metod för läkemedelsfrisättning (Hernandez et al, ChemComm, 2014, 50, 9489-9492). Han visade också nyttan av nukleinsyra aptamerer som reaktiva molekyler med användning av mesoporösa nanokapslar för läkemedelsavgivning och inriktning på cancerceller (Hernandez et al, ChemComm, 2013, 49, 1285-1287). Denna kunskap ledde honom till banbrytande upptäckten av en optiskt aktiverbar fluorescenssond för detektering av bakterier in vivo, vilket är ett nytt system för inriktning på mikroorganismer (Hernandez et al, Nature Medicine, 2014, 20, 301-306). Därefter började han jobba på universitetet i Baskien och Biodonostia Health Research Institute (Spanien), som arbetar med diagnos av cancer med hjälp av hybridiseringssystem baserade på nukleinsyror.

Han är uppfinnare till flera patent och grundare av ett uppstartsföretag (Donostia, Spanien) baserat på de nya aktiverbara sonderna för att upptäcka relevanta patogener. Senast har hans grupp rapporterat nyttan av nukleasaktivitet som biomarkör i cancer (ChemComm, 2016, 52, 12346-12349).

På Linköpings universitet är Frank en WCMM-fellow vid Institutionen för fysik, kemi och biologi (IFM) och forskningsledare för Nukleinsyra-teknologiskt lab. Hans grupp utforskar nyttan av nukleaser som biomarkörer av sjukdom. Det huvudsakliga målet med deras forskning är att utveckla nya diagnostiska och terapeutiska strategier med användning av nukleinsyraprober för cancer och bakterieinfektioner. Gruppen utforskar också konstruktionen av MR-aktiverbara sonder med ambitionen att översätta denna teknik till kontrastmedel för klinisk användning.

Publikationer

2022

2021

Patent

1.    Mcnamara II JO, Stockdale K, Horswill A, Hernandez FJ, Behlke M. (WO2013033436)
Oligonucleotide-based probes for detection of bacterial nucleases

2.    McNamara JO, McNamara II JO, Huang Y, Hernandez FJ, Giangrande PH, Gu B.  (WO2013082515)
Nucleic acid aptamers directed to surface receptors and methods of use
3.    Ozalp VC, Oktem HA, Hernandez FJ, Hernandez Luiza, Schafer T.  (WO2015088455)
Aptamer-gated nanoparticles for lateral flow assays 

4.    Mcnamara II JO, Flenker K, Hyeon K, Horswill AR, Hernandez FJ, Behlke M, Huang L, Owczarzy R, Burghardt E,  Kenkel E, CLARK K (WO2015120406)
Oligonucleotide-based probes and methods for detection of microbes

5.    Hernandez FJ and Hernandez LI. (WO/2016/062726)
Detection of nuclease activity

Forskning

Läs mer