Wallenberg centrum för molekylär medicin

WCMM

Wallenberg centrum för molekylär medicin (WCMM) ingår i en nationell plan för att Sverige skall stärka sin position inom medicinsk forskning.

WCMM i Linköping skapades under 2015 genom en gemensam satsning mellan Knut och Alice Wallenbergs stiftelse, Linköpings universitet och Region Östergötland. Centrets forskning fokuserar på gränsområdet mellan medicin och teknik och bygger på Linköpings universitets redan starka forskningsområden inom materialvetenskap, bildanalys, teknisk biologi och medicin. Genom WCMM har vi nu kunnat rekrytera 13 nya forskargrupper, de flesta från lärosäten utomlands, för att ytterligare förstärka vår forskning i Linköping och Norrköping.

WCMM i Linköping är ett initiativ finansierat av Knut och Alice Wallenbergs stiftelse ämnat att öka samverkan mellan svenska universitet. Detta ”National Molecular Medicine Fellows Program (NMMP)” med deltagare från universiteten i Linköping, Lund, Göteborg och Umeå samt från Sci-Life Laboratories i Stockholm tjänar som en katalysator för forskningsutbyte mellan WCMM-noderna på den nationella arenan.

Seminarier och evenemang

Nyheter

Deltagare vid WCMM symposium 2024.

WCMM Symposium samlade toppforskare i Linkoping

Wallenberg centrum för molekylär medicin (WCMM) Symposium hölls den 14–15 november i Hugo Theorells föreläsningssal på Campus US, Linköping, där ledande forskare samlades för att diskutera framstegen inom molekylär medicin.

Kaiqian Wang.

Upptäckt om smärtsignalering kan bidra till bättre behandling

LiU-forskare har ringat in den exakta platsen på ett specifikt protein som finjusterar smärtsignalers styrka. Kunskapen kan användas för att utveckla läkemedel mot kronisk smärta som är mer effektiva och har färre biverkningar.

Kvinna i labbrock delar små bitar av lever.

21 miljoner kronor till cancerforskning vid LiU

Sex forskare vid LiU får sammanlagt 21 miljoner kronor i bidrag till sin forskning från Cancerfonden.

Manlig forskare i universitetsmiljö.

Claudio Cantù får prestigefullt pris

Professor Claudio Cantù har blivit utsedd till årets mottagare av Eric K. Fernströms pris till yngre, särskilt lovande och framgångsrika forskare, vid Linköpings universitet.

Alla deltagare på 2024 års PALS Summer School.

Tretton länder representerade vid årets PALS Summer School

I slutet av juni hölls PALS Summer School in Transcriptomics under Development and Cancer, som bjöd på fyra dagar av inspirerande samtal, livliga diskussioner och några bastupass vid sjön.

porträtt av två kvinnliga forskare.

Postcovid fick forskarna att kombinera olika perspektiv

I spåren av covidpandemin följde en ny utmaning: postcovid. I ett stort forskningsprojekt arbetar forskare på tvärs över områdesgränser för att förstå postcovid ur många olika aspekter. Samtidigt forskar de om den tvärvetenskapliga processen i sig.

WCMM söker postdocs och doktorander

Söker du en plats som postdoc eller doktorand? Då kan du söka till någon av forskargrupperna vid WCMM.

Wallenberg centrum för molekylärmedicinsk forskning (WCMM) vid Linköpings universitet har rekryterat 13 forskargrupper. Alla dessa grupper är i behov av postdocs och doktorander och är i en rekryteringsprocess.

För att lära dig mer om forskningsintressen hos de olika grupperna och forskningsledarna, se länkarna nedan. Vänligen kontakta den specifika WCMM Fellow och grupp som du finner intressant. Kontaktuppgifter finns på respektive sida.

Forskargrupper vid WCMM LiU

WCMM-nätverket i Sverige

I Sverige finns fyra Wallenberg centrum för molekylär medicin tillsammans med SciLifeLab. Alla centrum är viktiga pusselbitar i att återta Sveriges världsledande position i forskning inom life science.

Bakom centrumen står Knut och Alice Wallenbergs stiftelse. Centrumen i sin tur är ett samarbete mellan universiteten och universitetssjukhusen i Linköping, Göteborg, Lund och Umeå. SciLifeLab i Stockholm och Uppsala fungerar som en viktig partner och står för en unik forskningsinfrastruktur inom nätverket.


Umeå
Lund
Göteborg
SciLifeLab
Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse
The Program for Academic Leaders in Life Science (PALS)