24 februari 2025

LiU-forskaren Frank Hernandez har fått ett bidrag till sin forskning om att utforma antibiotika som kan administreras med precision. Det är ett av 23 godkända bidrag från Vetenskapsrådet (VR) som fokuserar på antimikrobiell resistens.

Frank Hernandez, Baris Borsa, Anna Carolina Lenhart
Frank Hernandez, Baris Borsa, Anna Carolina Lenhart

Hans projekt handlar om att utveckla en ny klass av läkemedel baserade på principer inom precisionsmedicin. Dessa läkemedel är utformade för att rikta in sig på specifika organ eller vävnader, vilket förbättrar effekten av läkemedlet, samtidigt som biverkningar minimeras.

- Teknologin kan användas för att behandla lokala infektioner, som till exempel hud- och mjukdelsinfektioner, osteomyelit, endokardit och lunginflammation, säger Frank Hernandez.

Målet är att slutföra den prekliniska fasen för ett experimentellt antibiotikum och initiera de första studierna på människor för att ta denna innovativa teknologi närmare klinisk användning.
- Detta projekt representerar den andra fasen av utvecklingen av vår TOUCAN-plattform.

TOUCAN Technology, ett företag som Frank Hernandez var med och grundade och som snart kommer att överföras till Theralia AB, integrerar konventionella läkemedel med ett nano-transportsystem för målstyrd leverans. Precis som en GPS identifierar det bakteriella infektioner i kroppen och levererar behandlingen med hög precision, effektivitet och minimala biverkningar.
"Nano-transporten är en kort nukleinsyra (t.ex. DNA) som bär läkemedlet. Det förblir inaktivt i blodet och aktiveras endast vid upptäckt av en bakteriell infektion, vilket frigör läkemedlet för att döda bakterier. Detta gör läkemedlet ofarligt och säkrare för andra delar av kroppen. Kort sagt, läkemedlet fungerar bara där det behövs."

Även om metoden har demonstrerats för bakteriella infektioner, har den också potential att användas för behandling av sjukdomar som cancer och autoimmuna sjukdomar.
"Det slutliga målet med detta projekt är att påbörja valideringen av TOUCAN-teknologin i kliniska studier på människor genom utvecklingen av de första målstyrda antibiotika. När den prekliniska fasen är slutförd kommer vi att validera säkerhetsegenskaperna hos TOUCAN-teknologin i människor, följt av dess tillämpning vid behandling av infektioner med denna teknologi", säger Frank Hernandez.

Kontakt

Relaterat innehåll

Relaterat innehåll

Senaste nytt från LiU

Anders Persson framför röntgenbild

Bilder av ett hjärtslag kan rädda liv

LiU-forskare har tagit fram en ny metod för snabb och säker diagnos av hjärt- och kärlsjukdomar. När metoden är färdigutvecklad kommer den att kunna rädda liv och spara lidande och pengar över hela världen.

Forskare håller i lysande lampa.

Magnus Klofsten - professor i lysande idéer

Tusentals verksamhetsidéer och innovationer har passerat Magnus Klofsten under hans över 30 år som forskare inom innovation och entreprenörskap samt som ledare för Entreprenörskapsprogrammet. LiU finns med i många framgångssagor i svenskt näringsliv.

Personer med ansiktsmasker

Framtidens krisberedskap bör bygga på öppenhet och transparens

En forskargrupp vid Linköpings universitet har undersökt pandemihanteringen i nordiska kommuner. Resultatet sammanfattas i boken Crisis Management, Governance and COVID-19, som belyser lärdomar för framtida kriser.