Jag är docent i företagsekonomi med inriktning mot etik och företagsetik, med specialisering i teorier om omsorgsetik tillämpade på olika organisatoriska och affärsmässiga sammanhang, såsom ledarskap, beslutsfattande, arbetsmiljö och välbefinnande. Jag arbetar även som likavillkorslektor vid Filosofiska fakulteten.
Min forskning fokuserar på etiska frågor kopplade till jämställdhet, jämlikehet, mångfald och inkludering, digitalisering, hållbarhet, AI-utveckling och miljöfrågor. Jag har genomfört flera empiriska forskningsprojekt som undersöker etik inom digitalisering, ledarskap, hållbar stadsplanering samt strategier för mångfald och inkludering.
Ett multidisciplinärt forskningsansats
Centralt för min forskningsfilosofi är ett multidisciplinärt princip. I linje med denna princip arbetar jag utifrån en forskningsstrategi som bygger på att integrera organisationsteorier, sociologiska teorier, feministiska teorier och etikteorier. Dessa utgör grunden för mina djupgående analyser av olika aspekter av företags- och organisationsbeteenden, inklusive ledarskap, ledning, teknologiska framsteg (såsom digitalisering, AI-utveckling och implementering), mångfaldshantering och organisatorisk förändring. Genom att integrera dessa teorier får jag en omfattande förståelse för de komplexa frågor som ligger till grund för samtida affärs- och organisationspraktiker.
Utifrån denna forskningsprincip har jag bidragit till kunskapsproduktionen genom att leda flera empiriska forskningsprojekt finansierade av FORMAS, Vinnova och Riksbankens Jubileumsfond. Jag har publicerat en monografi (doktorsavhandling), många granskade artiklar i internationella akademiska tidskrifter, forskningsrapporter, bokrecensioner och ett stort antal konferensbidrag.
Omsorgsetik och organisationsforskning – Jämställdhet, samarbete och hållbara företag
Jag utvecklar och tillämpa teorier om omsorgsetik i organisatoriska sammanhang och behandlar frågor som jämställdhet, socialt hållbara praktiker och etiskt företagsbeteende. Till exempel har jag använt omsorgsetik som en kritisk lins för att utvärdera etiskt ledarskap, inklusive en analys av en "sportig VD" vars ledarskap främjade hälsa och aktivitet som moraliska värden (Johansson & Edwards, 2021).
I Flexit-projektet undersökte jag tillsammans med en medförfattare hur delning av sårbara erfarenheter genererar emotionella resurser, berikar den empatiska fantasin och ger en förkroppsligad förståelse av andra, vilket slutligen väcker etiskt ansvar genom empati och medkänsla. Detta arbete publicerades i Journal of Business Ethics under titeln "Constructing a 'Different' Strength: A Feminist Exploration of Vulnerability, Ethical Agency, and Care."
Jag har också introducerat omsorgsetik som en forskningsmetodik, vilket illustreras i ett samarbetsprojekt med tre medförfattare (Johansson et al., 2024). Dessutom fortsätter jag att utveckla teorier som undersöker etik i miljöfrågor, AI-utveckling och organisering av arbete.