Fotografi av Jan Neelissen

Jan Neelissen

Doktorand

Jag spenderar min forskarutbildning på att försöka kartlägga hur antioxidanter, som karotenoider, kan påverka inflammation hos hjärtpatienter.

Hur kan de grönsaker vi äter minska inflammation och risk att insjukna i kranskärlssjukdom?

I dagsläget vet man att inflammation är betydelsefull i utvecklingen av kranskärlssjukdom hos hjärtpatienter. Hjärtpatienter visar ofta symptom på ett förhöjt eller obalanserat immunförsvar, trots att de äter medicin regelbundet. Detta ökar risken för en hjärtattack eller stroke. Medicin för att minska symptomen på inflammation hos dessa patienter finns men dessa är ofta förenliga med oönskade biverkningar. Vi söker därför metoder som är säkrare, mer lättillgängliga, samt tacklar sjukdomsorsaken snare än symptomen.

Under de senaste decennierna har man upptäckt att kostmönster med ett högt intag av karotenoid-rika grönsaker kan påverka inflammationsstatus i blodkärl. Karotenoider är en form av bioaktiv antioxidant som på senare år visat sig ha anti-inflammatoriska egenskaper på både cellnivå samt fysiologiskt. En av karotenoiderna som väcker extra mycket uppmärksamhet är lutein. Vår forskargrupp har visat att denna karotenoid har anti-inflammatoriska effekter på immunceller från hjärtpatienter.

Under min tid som doktorand koncentrerar jag min forskning på att undersöka hur karotenoider, med extra fokus på lutein, kan påverka inflammation hos hjärtpatienter. Detta görs genom att korrelera karotenoidstatus i blodet med sjukdom/inflammation samt genom att utföra studier på immunceller isolerade från hjärtpatienter för att undersöka eventuella individuella effekter av lutein. Specifikt kollar vi på hur lutein påverkar utsöndring av extracellulära fällor från neutrofiler och monocyter/makrofager.

Om mig

CV

  • B.Sc. Nutrition, Karolinska Institutet, Juni 2018
  • M.Sc. Experimental and Medical Biosciences, Linköpings universitet, Juni 2020
  • PhD inom Kardiovaskulär Biologi, Linköpings universitet, sedan Januari 2021

Utbildningsuppdrag

  • Läkarprogrammet
  • Experimental and Industrial Biomedicine

Nätverk

  • LiU CircM
  • Centrum för mukosal infektion och inflammation (MIIC)

Publikationer

2023

Jan Neelissen, Per Leanderson, Lena Jonasson, Rosanna W. S. Chung (2023) The Effects of Dairy and Plant-Based Liquid Components on Lutein Liberation in Spinach Smoothies Nutrients, Vol. 15, Artikel 779 Vidare till DOI

Forskning

Kollegor

Organisation

Nyheter