Digitalt stöd för hälsosamma matval vid typ 2-diabetes, DIATEST-HELP

En bild visar stetoskop och en tallrik med frukt och grönsaker
Fotograf: ASMR

DIATEST-HELP är en nationell studie som undersöker om en mobilapplikation (app) kan stödja personer med typ 2-diabetes att göra hälsosamma matval när de handlar i mataffären. Studien sker helt på distans och syftar till att förbättra långtidsblodsocker, kardiovaskulär sjukdomsrisk, matvanor och jämlik tillgång till forskning via digitala lösningar och hemblodprovstagning.

Typ 2-diabetes

I Sverige lever cirka 5% av befolkningen med typ 2 diabetes, en metabol sjukdom som ökar risken för hjärtkärlsjukdom. Den stora majoriteten av individer som har typ 2 diabetes behandlas i primärvården, men trots att kostbehandling är en av fyra hörnstenar vid behandling har få patienter tillgång till en dietist.

Studien DIATEST-HELP

I studien DIATEST-HELP (DIgitAl diabeTES Treatment – the Healthy Eating, heaLthy Patients trial) undersöks om en mobiltelefonapplikation (app) kan hjälpa individer att göra hälsosamma matval i mataffären.

En droppe blod på ett finger
Fotograf: Jonathan Knowles
Studien är nationell och alla som har typ 2-diabetes sedan minst två år tillbaka, som kan svenska och handlar mat i mataffär kan delta. Hälften av deltagarna kommer att slumpas till att använda denna ”digitala dietist i fickan” och andra hälften får de standardråd som ges på vårdcentral. Alla deltagare kommer att använda ett digitalt system för att rapportera symtom, funktion och livskvalitet. Vid studiestart och under efter 3 och 6 månader kommer deltagarna att få lämna blodprov genom att sticka sig själva i fingret, droppa lite blod på ett papper och posta till forskarna. Deltagarna får sedan få svar på hur långtidssockernivån i blodet ligger i slutet av studien.

Studiedeltagande på distans

Vi kommer att använda blodprover och enkäter kopplade till svenska sjukvårdsregister för våra analyser. Särskilt fokus kommer att ligga på förbättrat långtidsblodsocker, så kallat HbA1c-värde. Vi kommer också att utvärdera matvanor, symptom och livskvalitet, samt undersöka om andra viktiga värden påverkas, så som blodfetter och låggradig inflammation.

Med vår forskning vill vi bygga upp ett unikt, tillgängligt system för att underlätta insamlandet av forskningsdata, erbjuda nationellt jämlika förhållanden för att delta i forskningsstudier och stärka den svenska primärvårdens roll i klinisk patientnära forskning. Med vår forskning vill vi bygga upp ett unikt, tillgängligt system för att underlätta insamlandet av data, erbjuda nationellt jämlika förhållanden för att delta i forskningsstudier och stärka den svenska primärvårdens roll i klinisk patientnära forskning.

För forskare, läs mer på:
https://clinicaltrials.gov/study/NCT05977218

Fotograf: Välkomstfilm för Diatest help-studien

Samarbetspartners och finansiering

DIATEST-HELP sker i samarbete med Region Östergötland, Uppsala universitet, Umeå universitet och The George Institute for Global Health, Sydney, Australien samt företagen Minforskning AB (minforskning.se) och Symptoms Europe AB (symptoms.se). Studiens huvudfinansiärer är Vetenskapsrådet, Diabetesfonden, ALF och Svenska läkaresällskapet.

Forskargrupp