Det finns många frågor som är viktiga att besvara inom det utbildningsvetenskapliga kunskapsområdet. Två sådana frågor handlar om en god utbildning för alla: Vad innebär god utbildning för alla? Hur förverkligar man en sådan utbildning i förskola och grundskola? I min forskning och samverkan finns svar på dessa frågor.
Att genomföra en god utbildning för alla i förskola och grundskola kan vara lättare sagt än gjort. Många saker behövs, allt från stöd i lagtext till inkluderande undervisning och arbetssätt i förskola och skola.
God utbildning i praktiken
Jag har haft i uppdrag att undersöka god utbildning för alla, och hur den ser ut i praktiken, under många år. Det började med en avhandling, om tidiga insatser, barns utbildningsvägar från förskola till skola och stödinsatser, i specialpedagogik (Lundqvist, 2016) från Specialpedagogiska institutionen, vid Stockholms universitet. Idag, snart 10 år senare, har jag skrivit omkring 25 vetenskapliga artiklar på ämnet och gett lika många internationella och nationella presentationer om den utbildningen. Under dessa år har jag lärt känna forskare från andra länder med ett uppdrag motsvarande mitt.
Samverkan som skapar förändring
Jag har pågående forskning och samverkan med omgivande samhälle. Ett exempel är pågående samverkan om särskild begåvning, det vill säga hur den kan upptäckas och uppmärksammas vid en skola som vill vara inkluderande också för elever med gåvor och talanger. Ett annat exempel är samverkan om elever som ligger långt fram i sin kunskapsutveckling på högstadiet, nämligen vad man kan göra för att undervisningen ska bli meningsfull och intressant också för dem. Ett sista exempel är samverkan om övergång från ett stadium till annat med fokus på ämnena svenska och svenska som andraspråk. Här undersöks vad som behövs för att göra stadieövergång från låg- till mellanstadiet mjuk och välfungerande genom självreflektion. Samverkan behövs; den bygger viktiga broar mellan akademi och förskolor och skolor i regionen, och leder fram till samproducerad kunskap.
Specialpedagogik, pedagogik och didaktik i samverkan för utbildning för alla
Min forskning och samverkan är främst hemmahörande i specialpedagogik, men relaterar också till pedagogik och didaktik. Dessa tre kunskapsområden ingår i utbildningsvetenskap och värnar tillsammans utveckling av förskolor och skolor för alla, det vill säga att förskolor och skolor är inkluderande från första början. Det kan också kallas att de är tillgängliga eller goda om man använder begrepp från svensk skolmyndighet och de globala hållbarhetsmålen, och då särskilt mål 4.
Jag arbetar som biträdande professor i pedagogik vid universitet men är också docent i specialpedagogik vid Mälardalens universitet, ledare för en forskarskola om särskild begåvning, författare och yrkesverksam specialpedagog.
I mitt arbete med forskarhandledning vill jag bana väg för fortsatt forskning om god utbildning för alla och utvecklingen av en än mer hållbar värld och region.
En bok som jag skrivit heter Tidiga insatser och barns utbildningsvägar: Inkludering och specialpedagogik. I den berättar jag om min forskning och samverkan på ett enkelt sätt.