Adjungerad universitetslektor
Ett multidisciplinärt fält som applicerar ingenjörsvetenskap, materialvetenskap, biologi och medicin för att utveckla vävnadsmimetiska ställningar som återställer, underhåller eller förbättrar vävnadsfunktion och organ.
Ett EU Horizon 2020-projekt som startade i januari 2016, med en budget på 6 miljoner euro. Under 4 år kommer forskare och företag från 8 europeiska länder att utveckla nya metoder och strategier för att reparera skadade och icke-fungerande hornhinnor
Vi har sedan starten 1972 varit ett nationellt centrum för forskning, forskarutbildning och grundutbildning inom medicinsk teknik.
Ett nationellt centrum för forskning, utbildning och innovation inom medicinsk teknik.
LinkoCare är ett företag som vidareutvecklar och kommersialiserar medicinskt framställda hornhinnor för att hjälpa de miljontals människor runt om i världen som lider av hornhinneblindhet och synnedsättning att återfå synen.
LiU-forskare har framställt ett implantat av kollagenprotein från grishud som efterliknar den mänskliga hornhinnan. I en pilotstudie återställde implantatet synen hos 20 personer med en sjukdom i hornhinnan, varav de flesta var blinda före åtgärden.
Strax innan årsskiftet kom beskedet – ett forskarteam delvis vid LiU belönades med förstapris i EIT Health Wildcard-tävlingen. Det är första gången som tävlingen vinns av ett svenskt lag.
De arbetade redan med samma läkemedel som nu visat sig kunna hjälpa mot covid-19. Nu hoppas forskaren Mehrdad Rafat att de kan ta sin kontaktlins vidare.