Magnetkameratekniken innebär en möjlighet att utan joniserande strålning undersöka många olika egenskaper för att karakterisera normala organ och patologiska förändringar.
Avancerad datortomografiteknik kan med låg stråldos undersöka kroppen mer detaljerat än tidigare. Med visualiseringsbordet och andra tekniska plattformar används 3D- och 4D-visualisering av bildmaterial från MRT och DT i medicinsk undervisning och klinik.
Magnetresonanstomografi (MRT)
Jag bedriver inom MRT-området forskning om kvantitativa, multiparametriska leverundersökningar, framför allt tekniker med leverspecifika kontrastmedel. Undersökningarna omfattar både diffus leversjukdom med förhöjd bindvävsbildning (fibros, cirrhos) och fokal sjukdom såsom metastaser i levern. Via ett nära samarbete med fysiker har en analysmetod utvecklats på CMIV för att med hjälp av leverspecifika kontrastmedel kunna framställa ett mått på leverspecifikt kontrastmedelsupptag, som kan ses som ett leverfunktionsmått. Detta är av intresse för både övervakning av kronisk leversjukdom och utvärdering av levertumörsjukdom inför kirurgi. Jag samarbetar med forskare inom systembiologi, för att utveckla verktyg för att kvantifiera leverfunktion.
MRT av prostatacancer har utvecklats snabbt sista åren och börjar få stor spridning men innebär flera utmaningar vad gäller effektivt resursutnyttjande, anpassning av utredningsrutiner, fortbildning och kvalitetskontroll. En av flera viktiga delar under utveckling är standardiseringen av undersökningsteknik och utlåtanden (PI-RADS v2).
Datortomografi (DT)
Inom datortomografi studerar jag främst tekniker för undersökning med extra låg stråldos samt DT med dubbla energinivåer, (dubbelenergi-DT) för mer detaljerad vävnadskontrast och undersökning av nya kontrastmedel.
Medicinsk visualisering
Inom visualiseringsområdet arbetar jag med utprovning av visualiseringsbordet (Sectra Visualization Table) och utveckling av undervisningsmaterial till Education Portal. Jag deltar via Clinicums arbetsgrupp för anatomi och visualisering i planeringen av hur visualiseringsbordet kan tillämpas i grundutbildningarna.
Undervisning, vidareutbildning
Jag är intresserad av vidareutveckling av undervisning och klinisk träning baserad på medicinska bildtekniker, där jag har förespråkat och varit med om att införa nyckelordsmärkning av röntgenundersökningar och modernisering av radiologiska undervisningsfall. Människa-maskin-interaktion, interaktionsdesign, ergonomi och hantering av stora medicinska bilddatamängder är andra områden som jag intresserad av.