Läkarprogrammet vid Linköpings universitet var först i Sverige med att etablera det problembaserade lärandet (PBL). Detta har gjort att vi idag är experter på att modigt ta oss an nya utmaningar efter samhällets, forskningens och sjukvårdens efterfrågan.

Läkarprogrammet, 360 hp

VT 2024 / Helfart / Linköping

Läkarprogrammet, 360 hp

HT 2024 / Helfart / Linköping

Läkarprogrammet, 360 hp

VT 2025 / Helfart / Linköping

Stängd för sen anmälan

Läkarprogrammet, 360 hp

HT 2025 / Helfart / Linköping

Inte öppen för anmälan
Eftersom medicin aldrig slutar att förändras utvecklar vi ständigt och utmaningsdrivet vår utbildning tillsammans med våra starka sjukvårdsregioner. Du kommer under programmet utveckla en empatisk förmåga att hjälpa människor. Kombinerat med tidig patientkontakt, praktiska förmågor och vetenskapligt tänkande ger programmet dig färdigheter att med hjälp av medicinsk högteknologi tryggt ta dig an framtidens hälso- och sjukvård. 

Det här läser du

Det problembaserade lärandet

PBL på Läkarprogrammet

Så här använder vi PBL på Läkarprogrammet. Det finns många fördelar, men även så klart en del utmaningar. Men det är så värt det i slutänden, eftersom det återspeglar precis hur ditt yrkesliv kommer se ut!

Här hittar du mer information om PBL

Tidig patientkontakt

Praktiska färdigheter

Under din utbildning får du tidigt börja öva på olika praktiska moment som du behöver kunna som läkare. Du får i lugn och ro och i en trygg miljö träna på allt från blodprov till akut omhändertagande vid hjärtstopp. Du tränar dels på modeller och simulatorer men även på så kallade simulerade patienter - skådespelare som specialtränats i att spela olika typer av diagnoser och situationer och på riktiga patienter i sjukvården under din verksamhetsförlagda utbildning.

Samtalskonst

Som läkare behöver du kunna kommunicera och samtala med din patient både för att ställa diagnos men även lämna tuffa besked som väcker mycket känslor, både hos dig själv och din patient. Under hela utbildningen löper därför utbildningsmomentet "Strimma patientkonsultation". Du får lära dig olika samtalstekniker och du får öva på både kurskamrater, simulerade patienter och på riktiga patienter. Allt för att du ska känna dig väl förberedd den dag du går ut i yrkeslivet som färdig läkare.

Tidig inkludering i forskning

Att forska som läkarstudent

Filip Hammaréus går Forskarlinjen som ger läkarstudenter möjlighet att påbörja en forskarutbildning parallellt med sin grundutbildning. Här hittar du mer information om Forskarlinjen

Student och forskare

Emil Rydell Högelin är läkarstudent och forskarstudent - samtidigt. När han tar examen är han även på god väg mot en doktorsexamen. Här hittar du mer information om Forskarlinjen

Internationella möjligheter

Utbytesstudier i Madrid

Amanda Ekblad, läkarstudent på termin 10, gör en termins utbytesstudier i Madrid. Annorlunda men mycket lärorikt och givande, tycker hon.

Läs mer om möjligheterna till utbytesstudier

Plugga i Saint-Étienne

Nils Wärnsberg studerar en termin i franska Saint-Étienne. Språket är både en utmaning men också en dröm som blir sann.

Läkarstudier i Bryssel

Matilda Jarhall, termin 7, gör ett Erasmus-utbyte på tre månader i Bryssel. Här gör hon sina placeringar inom kirurgi ortopedi, onkologi och anestesi.

Ett program - fyra studieorter

Karta över huvudstudieorterna Linköping, Norrköping, Jönköping och Kalmer
Läkarprogrammets fyra huvudstudieorter

Ett regionaliserat program

De första fem terminerna läser du och dina cirka 120 kurskamrater i Linköping. Från den sjätte terminen delas ni upp på fyra huvudstudieorter; Jönköping, Kalmar, Linköping och Norrköping. Du kommer alltså eventuellt att flytta till en ny stad halvvägs in i utbildningen tillsammans med trettiotalet kurskamrater. En stor del av den tiden tillbringas på kliniska placeringar, men också med gemensamma teoretiska studier tillsammans med alla dina ursprungliga kursare.

I och med detta får du en unik närhet till lärare, forskare och andra studenter då ni blir en mindre studentgrupp. Du kommer även nära sjukvården och dina handledare på Ryhovs sjukhus i Jönköping, Länssjukhuset i Kalmar och Universitetssjukhuset i Linköping och Norrköping.

Läs om Thomas Rönnmark, vars flytt till Jönköping blev en riktig fullträff

Möt våra studenter

Träffa Emilia

Varför lockar yrket som läkare, och vad är det bästa med utbildningen? Emilia berättar om sitt val att läsa läkarprogrammet vid Linköpings universitet.

Vad tycker du är det bästa med att plugga till läkare vid LiU?

Så är det att plugga till läkare på LiU

Nils Granfelt, läkarstudent på termin 8, berättar om hur det är att studera till läkare och vad som är det bästa med läkarprogrammet vid Linköping universitet.

Det går att kombinera plugg och idrott

Maja, läkarstudent på termin 7, har hittat balansen mellan studierna och sin idrottssatsning. Hör henne berätta om det stöd och möjligheterna som finns på Linköpings universitet för den som också vill plugga – och idrotta.

Porträttbilder av avsnittsgäster Daniel Keyvanpour och Filip Molinder.

AI och PBL is the way to go!

Många väljer idag mellan en ingenjörsutbildning och läkarutbildningen. Två utbildningar som kan te sig olika, men på många sätt är väldigt lika. Det och mycket mer handlar avsnitt åtta av podden LiU-Livet om.

Filip Molinder läser läkarutbildningen på Campus US, där merparten av LiU:s utbildningar inom medicin, vård och folkhälsa bedrivs. Campus US är tätt integrerat med universitetssjukhuset. Daniel Keyvanpour är alumn från Civilingenjörsprogrammet i informationsteknologi och jobbar idag som Customer Success Account Manager på Microsoft. Han läste sin utbildning på vårt ”stor-campus” Valla. I avsnittet pratar de om skillnader och likheter mellan sina utbildningar, sina campus och vad som gör LiU till en så bra och kreativ studiemiljö.

Lyssna på podavsnittet här (Spotify)

”Det blir en väldigt fin gemenskap”

Ella, läkarstudent på termin 11, berättar om hur det är att plugga vid Linköpings universitet – i Jönköping. En stad hon verkligen gillar. Hör henne prata om praktik, plugg och livet som student.

Det bästa med läkarprogrammet på LiU

Vad tycker de som pluggar till läkare på Linköpings universitet är det bästa med deras utbildning? Gemenskap, föreläsningar, studentliv, vänner för livet och så otroligt mycket mer...Här får du höra vad de själva tycker!

Lova är lyrisk över Kalmar

Lova, läkarstudent på termin 9, berättar om hur det är att byta studieort och vad den så kallade regionaliseringen innebär. Lyssna på hennes erfarenhet av att flytta till Kalmar, hur hon har blivit positivt överraskad och hur hon tycker att Linköpings universitet värnar om sina studenter.

Oliwer tycker att du ska söka till LiU

Att plugga är inte bara studier. Det är så mycket mer. Oliwer pluggade till läkare men engagerade sig också i studentlivet. Något som gjort att han fått vänner för livet. Hör honom berätta om sin tid som student och varför han tycker att du också ska plugga på LiU.

Förberedande studier

Karriär och framtid

Karriärvägar för läkare

Som läkare kan du välja olika karriärvägar nationellt och internationellt. Läkaryrket gör dig attraktiv för ett brett spektrum av arbetsgivare som sjukhus, vårdcentraler, forskningscentra, läkemedelsindustri osv. Du kan välja mellan patientnära arbete eller mer laborativt inriktat arbete, forskning, administrativt arbete eller kombinera dessa.

För att bli specialist krävs ytterligare fem till sex års utbildning inom specialiteten, samtidigt som du tjänstgör som läkare inom specialområdet. I specialistutbildningen ingår bastjänstgöring (BT) som ersätter den tidigare allmäntjänstgöringen (AT). 

Artiklar om utbildning vid Medicinska fakulteten

Fyra kvinnliga läkarstudenter i solen, studieort Jönköping.

Läkarprogrammet prisas för studentengagemang

Läkarutbildningen vid LiU har fått en internationell ackreditering för studenternas goda engagemang och möjlighet att påverka utbildningen.

Läkarstudenter simulerar vårdsituationer och diskuterar under utbildningen.

Nyblivna läkare ger LiU gott betyg

Alumner från läkarutbildningen vid Linköpings universitet värderar sin utbildning högt på flera punkter, enligt Sveriges läkarförbunds senaste enkät. De nyutexaminerade läkarna anser att de har fått goda grunder för yrket.

Erik Freiholtz Jern i operationskläder framför operationslampa

Sålde firman - satsade på läkarstudier

Företaget gick som tåget, men trebarnspappan Erik Freiholtz Jern sålde verksamheten och började på läkarprogrammet. Nu jobbar han extra som ambulanssjuksköterska, och ser läkarstudierna som ett åtta-till-fem-jobb.

Särskilt urval

Meritvärde

Undrar du vad som krävs för att komma in? Antagningsstatistik för tidigare år finns hos Universitets- och högskolerådet (UHR). Sök efter Läkarprogrammet.

Sök fram antagningsstatistik på UHR:s webbplats

Ingen antagning till senare del

Läkarprogrammet vid Linköpings universitet antar inte studenter till senare del (vid till exempel byte från annan studieort).

Studera på Linköpings universitet