Antagningsstatistik för tidigare år finns på UHR:s webbplats. Sök efter Läkarprogrammet.
Läkarprogrammets ämnesintegrerade utbildning med tidig patientkontakt gagnar utveckling av integrerade teoretiska och praktiska kunskaper, vetenskapligt tänkande och professionellt agerande som är grundstenar för ditt framtida yrke.
Vi förbereder dig för det livslånga lärandet som är grunden till en framgångsrik läkarkarriär. Utbildningen inspirerar och hjälper dig att utveckla din kompetens, kunskap och förhållningssätt både inom medicin och vetenskapligt tänkande. Problembaserat lärande (PBL) som tillämpad pedagogisk modell ger dig möjlighet att, med vårt stöd, styra och ta ansvar för ditt lärande. Våra interprofessionella utbildningsmoment förbereder dig för det multiprofessionella samarbetet kring patienten.
Ämnesintegration innebär att studierna organiseras kring, och utgår ifrån, de olika organsystemen vilket hjälper dig utveckla en helhetssyn och systematisera dina kunskaper om människan. Vetenskapsmetodik och undervisning i professionellt förhållningssätt förbereder dig för att bli en vetenskapligt grundad och professionellt agerande läkare i framtiden.
Utbildningen
Läkarprogrammet är indelat i tolv kurser som vardera omfattar en termin (30 hp). De första två terminerna präglas av basvetenskaper och du utforskar och lär dig de olika organsystemens normala funktion vilka studeras i relation till patientfall. Under termin tre till fem kompletteras de basvetenskapliga principerna med studier om allmänna mekanismer för sjukdomars uppkomst, och principer för diagnostik och behandling. Under dessa fem terminer får du också lära dig och öva hur man kommunicerar med och undersöker patienter. Från och med termin sex varvas verksamhetsintegrerad utbildning inom olika kliniska discipliner med teoretiska studier. Den verksamhetsintegrerade utbildningen ger dig viktig erfarenhet av att arbeta i team med andra yrkeskategorier inom sjukvården – i en vanlig vårdmiljö med riktiga patienter.
Under termin åtta genomför du ett självständigt vetenskapligt arbete.
På de avslutande sju terminerna är undervisningen förlagd till någon av utbildningens fyra huvudstudieorter. Det innebär att du genomför all din utbildning i antingen Linköping, Norrköping, Jönköping eller Kalmar vilket innebär att du behöver flytta till någon av dessa orter. Viss verksamhetsintegrerad utbildning kan periodvis förläggas utanför huvudstudieorterna inom samma region. Linköpings universitet är ansvarig för utbildningen på samtliga huvudstudieorter.
Forskning
Vår forskarlinje gör det möjligt att påbörja din forskarkarriär redan under studietiden. Mer information hittar du nedan