Ta del av kunskap och rådgivning om hur du utvecklar ditt företag genom att delta i Kunskapsbrons fördjupnings- och intensivprogram. Du får rådgivning av affärscoacher på Almi, ta del av kunskap och lärande från forskare och lärare vid Linköpings universitet och ett nätverk där du kan byta erfarenhet med andra deltagande företagare.

Foto Magnus Johansson Kunskapsbron är en unik satsning som kopplar ihop LiU med små- och medelstora företag i Östergötland. Projektet, som är ett samarbete mellan LiU och Almi Östergötland, balanserar företagens behov av att utvecklas, med universitetets behov att samverka med näringsliv för ökad relevans inom forskning. Resultatet blir en ömsesidig nytta som stärker LiU:s koppling till det regionala näringslivet och bidrar till tillväxt hos företagen.

Ditt företag får möjlighet att växa, utvecklas och bli mer konkurrenskraftigt genom att delta i Kunskapsbron. Du får även ta del av utökat stöd inom ett fördjupningsprogram där du samverkar med en eller flera LiU-forskare.

Kontakta Susanne Petterson vid LiU eller Helene Nord på Almi Östergötland om är intresserad av att delta eller vill ha mer information.


Att vara företagare är att se möjligheter. Gör det genom att använda de otroliga möjligheter som både ALMI och LiU erbjuder.
Christer Hallin, Hallins verkstäder

Delta i Kunskapsbron som forskare eller lärare

Som forskare eller lärare vid LiU får du genom att delta i Kunskapsbron möjlighet att bygga nätverk med små- och medelstora företag i Östergötland för kommande forskningsprojekt. Du får möjlighet att nyttiggöra din forskning och bidra till regional utveckling. Att delta i Kunskapsbron ger även möjlighet att utforma skarpa studentcase och få kontakt med presumtiva gästföreläsare.

- Min målsättning som forskare är att bidra med kunskaper som kan leda till hållbar utveckling i arbetslivet. Detta är dock inget som sker per automatik, utan kräver ett nära samarbete mellan forskare och företag. Genom att tillsammans identifiera forskningsbehov och problem kan relevansen och nyttiggörandet av forskningen byggas in redan från början, säger Andreas Wallo.


Min målsättning som forskare är att bidra med kunskaper som kan leda till hållbar utveckling i arbetslivet.
Andreas Wallo, Biträdande professor Institutionen för beteendevetenskap och lärande (IBL)

Aktuella program hösten 2025

En tjej som tittar och ler och i bakgrunden några som grupparbetar

Effektiva och hållbara team och ledare

Att jobba smart snarare än att jobba hårt för att ut det mesta av tiden kan skapa oanade möjligheter. I vårt program får du en verktygslåda med praktiska tips och modeller för att utveckla dig och dina medarbetare och för att skapa och leda effektiva team. Ta chansen att få kunskap och inspiration varvat med diskussioner med andra företagsledare!

Exempel på vad du får med dig:

  • Kunskap och insikter från forskare inom området
  • Erfarenhetsutbyte med andra företagare
  • Ett coachtillfälle med en rådgivare från Almi efter avslutat program, där kunskaper och insikter från gruppträffarna omsätts till mål och handlingsplan
  • Nulägesanalys inför starten för att se var ni står inom området idag
  • Hållbarhetsdialog baserat på FN:s globala mål och ISO 26000
  • Insyn i hur du kan samverka med studenter vid Linköpings universitet som genom sitt driv och nyfikenhet kan bidra med nya infallsvinklar.

När: 22 oktober, 19 november och 18 december

Var: Linköping

Kostnad: 5 000 kr exkl. moms per företag. I priset ingår fika och lunch vid samtliga tillfällen.

Sista anmälningsdag är 5 oktober.

För mer information och anmälan

Grupparbete
Fotograf: johner.se/Scandinav

Hållbar värdekedja -din affärsmöjlighet

Nya EU-direktiv inom hållbarhetsrapportering, hållbarhetsmarknadsföring och produktinformation kommer att innebära en rad förändringar för de stora företagen. Men hur spiller dessa över på dig som driver ett mindre företag?

Ökade krav från stora kunder och en hållbar värdekedja innebär både möjligheter och risker. I detta program undersöker vi hur framtidens hållbarhetskrav kan skapa värde för ditt företag. Ta chansen att få kunskap och inspiration från forskare på Linköpings universitet och diskutera med andra företagsledare i vårt program.

Exempel på vad du får med dig:

  • Kunskap och insikter från forskare inom hållbarhetsområdet. Inblick i koncept och trender som tillsammans bildar kravbilden och skapar möjligheter inför framtiden.
  • Erfarenhetsutbyte med andra företagare, rådgivare från Almi och forskare från LiU.
  • Handledning i ett utvecklingsprojekt på ditt företag som bidrar till att stärka er konkurrenskraft, nu och i framtiden. Inför start genomförs en hållbarhetsdialog.

När: 17 september, 3 oktober och 25 november

Var: Linköping

Kostnad: 5 000 exkl. moms per företag. I priset ingår fika och lunch vid samtliga tillfällen.

Sista anmälningdag är den 1 september.

För mer information och anmälan

Metodbok

Omslagsbild metodbok Kunskapsbron

Kunskapsbron – styrkan att utvecklas tillsammans

Så här gjorde vi - en metodbok för att skapa ömsesidig nytta för universitetet och näringslivet.

Ladda ner metodboken här [pdf].


Filmer

Tidigare program

Program som erbjudits inom Kunskapsbron 2021-2025

Våren 2025

När AI utmanar ledarskapet

Programmet ger dig kunskap om hur ledarskap kan bidra till att forma en bättre framtid med AI. Det bygger på dialog där vi tillsammans utforskar och diskuterar hur vi kan transformera ledarskap, arbetsprocesser och organisation när AI blir en allt viktigare del av vår kritiska kärnverksamhet.



Effektiv styrning och produktionsledning

Programmet ger dig som är ledare eller produktionsansvarig i ett tillverkande företag kunskap och insikter från forskare för att arbeta strategiskt och operativt med att effektivisera produktionen. Fokus ligger på förbättringsarbete med hjälp av Lean, där 5S ingår, styrning av flaskhalsar och effektiv produktionsplanering och -styrning.

Hösten 2024

Att attrahera, utveckla och behålla medarbetare

I detta program fokuserar vi på kompetensförsörjning. Att hitta och behålla rätt kompetens i företaget ses som en av de stora utmaningarna framåt, ett tillväxthinder för många och en viktig framgångsfaktor för de som lyckas. Unikt i detta samarbete är att företag och forskare/lärare möts tillsammans och skapar möjligheter till erfarenhetsutbyte.




CSRD

Ökade krav från stora kunder och en hållbar värdekedja innebär både möjligheter och risker. I detta program undersöker vi hur framtidens hållbarhetskrav, och framför allt CSRD, kan skapa värde för ditt företag.

När AI utmanar ledarskapet

Programmet ger dig kunskap om hur ledarskap kan bidra till att forma en bättre framtid med AI. Det bygger på dialog där vi tillsammans utforskar och diskuterar hur vi kan transformera ledarskap, arbetsprocesser och organisation när AI blir en allt viktigare del av vår kritiska kärnverksamhet.

Våren 2024

Tjänsteinnovation

Företag som är med i programmet får modeller och verktyg för att öka lönsamheten. Du lär dig hur du kan skapa värde till dina existerande erbjudanden genom tjänstfiering och ny paketering. Programmet ger dig även för att trimma dina processer för ett ökat värdeskapande.


Produktionseffektivisering

I programmet får du ökad kunskap om hur du kan planera och styra produktionen med bästa resursutnyttjande, vilket skapar ökad effektivitet och stärkt ekonomi i verksamheten. Du får ta del av kunskap inom olika tekniker och metoder för att förbättra flödet i produktionen. Fokus ligger på förbättringsarbete med hjälp av Lean produktion där 5S ingår, styrning av flaskhalsar och effektiv produktionsplanering och -styrning.

Våren 2023

Attraktiv arbetsgivare - har ni det som krävs?

I detta program fokuserar vi på kompetensförsörjning. Att hitta och behålla rätt kompetens i företaget ses som en av de stora utmaningarna framåt, ett tillväxthinder för många och en viktig framgångsfaktor för de som lyckas. Unikt i detta samarbete är att företag och forskare/lärare möts tillsammans och skapar möjligheter till erfarenhetsutbyte.

Skapa affärsnytta med digitalisering

I detta program får du kunskap om förutsättningar och metoder för att utmana och utveckla företagets befintliga affärsmodeller. Du får grundläggande förståelse för och insikt i digitaliseringstrenderna och hur den skapar möjligheter för ditt företag och din affär. Du får också ett bra underlag kring vägval att ta beslut kring i din fortsatta digitaliseringsstrategi.

Hösten 2022

Fördjupningsprogram: Affärsnytta med visualisering

I det här programmet lär ni er hur visualisering kan underlätta kommunikation, information och utbildning i ditt företag och skapa affärsnytta. Detta program fokuserar på kostnadseffektiv visualisering i 3D med hjälp av den senaste tekniken och verktygen.

Våren 2022

Chefsprogram med fokus på kompetensförsörjning

(Kompetensförsörjning – att attrahera, rekrytera, behålla, utveckla och avveckla personal)
Företag som går detta program kommer få kunskaper om hur de kan arbeta med att attrahera, rekrytera, behålla, utveckla och avveckla personal. De kommer även få nya kunskaper till företaget med hjälp av extern kompetens och nya nätverk.

Ökad lönsamhet med fokus på kundnytta genom innovation

I programmet kommer vi att diskutera kring innovation och hur företag kan utveckla och paketera sina erbjudanden genom nya kombinationer av produkter och tjänster. Vi arbetar med att utveckla företagets affärsmodell och med att paketera affärsidén för att skapa kundnytta och höja ert företags lönsamhet.

Våren 2021

Fördjupningsprogram: Produktionseffektivisering

Företag som går med i detta program får lära sig hur de kan planera och styra produktionen med bästa resursutnyttjande för att skapa bättre effektivitet och ekonomi i verksamheten. De får ta del av olika tekniker och metoder för att få produktionen att fungera bättre. Fokus ligger på förbättringsarbete, t ex 5 S, effektivitetsbaserad ledning (MRPII) och Leanbaserad ledning.

Utvecklingsprogram med fördjupning inom ledarskap

Passar företag med 15-249 anställda, alla branscher. Under fyra gruppträffar fokuserar vi på varumärkesledning för att stärka sin position på marknaden, innovation med fokus på affärsmodell, digitalisering och hållbart företagande. Därefter tre fördjupningsträffar med fokus på ledarskap.

Hösten 2021

Fördjupningsprogram inom cirkulär ekonomi

Under programmet får du lära dig mer om utmaningar och möjligheter inom cirkulär ekonomi och hur du kan stärka dina egna affärer samtidigt som du bidrar till att lösa några av samhällets hållbarhetsutmaningar. Du kommer också lära dig hur du kan öka konkurrenskraften genom att hitta en hållbar och effektiv lösning för din verksamhet genom återtillverkning. Återtillverkning innebär att man genom en industriell process förbereder använda produkter/komponenter för ytterligare en till användningsfas. Programmet passar etablerade företag i tillväxtfas med minst fem anställda samt företag som redan nu har en återtillverkningsprocess samt de som är intresserade av att utvärdera möjligheterna med detta.

Kontakt

Samverkansmöjligheter