Är du intresserad av funktionsnedsättning och hur biologiska, psykologiska och sociala faktorer samverkar vid uppkomsten av ett funktionshinder? Då är det här ämnet för dig!
Den här kursen riktar sig till dig som studerar för att ta ut en examen inom Funktionsnedsättning och samhälle, eller inom ett annat ämne med Funktionsnedsättning och samhälle som biämne. Kursen riktar sig även till dig som söker fortbildning och vill fördjupa din yrkeskompetens med teoretiska kunskaper inom funktionshinderområdet.
Det här innehåller kursen
De centrala begrepp som behandlas i kursen är funktionsnedsättning, funktionshinder och den biopsykosociala modellen. Centralt undervisningen är också förmågan att kritiskt förhålla sig till relevant litteratur. I kursen ingår även etik och vetenskaplig metod.
Kursen är teoretisk och forskningsnära. Vi lägger stort fokus på att problematisera och diskutera funktionshinder generellt utifrån den biopsykosociala modellen och har mindre fokus på specifika diagnoser.
Det här lär du dig på kursen
Du lär dig att analysera funktionsnedsättning och funktionshinder utifrån den biopsykosociala modellen. Din förmåga att kunna uttrycka dig i tal och skrift samt ta del av och analysera såväl vetenskapliga artiklar som medstudenters texter utvecklas successivt. Detta leder till att du efter att ha studerat här kommer att kunna bidra till ett mer inkluderande samhälle.
Så här läser du
Kursen bedrivs som distanskurs med kursträffar som genomförs online i realtid. Kursträffarna sträcker sig över en halvdag och ges cirka en gång per månad. På kursträffarna blandas föreläsningar, gruppdiskussioner och examinerande seminarier. Mellan kursträffarna arbetar du med inläsning och individuella kursuppgifter. Det betyder att det är mycket eget arbete. Det kräver en del studiedisciplin att studera på distans, men det är flexibelt i den bemärkelsen att du kan välja själva hur och när du studerar mellan kursträffarna.
Examen i Funktionsnedsättning och samhälle
Inom Funktionsnedsättning och samhälle finns det tre kurser på grundläggande nivå och en kurs på avancerad nivå. Kurserna går på halvfart över två terminer och kan kombineras med andra studier eller arbete. Kurserna bygger på varandra. Det betyder att om du vill ta ut en kandidatexamen i ämnet så kan du göra det hos oss genom att läsa våra tre kurser på grundläggande nivå och kombinera med andra biämnen. Om du vill ta ut en magisterexamen i ämnet läser du även kursen på avancerad nivå och kombinerar med andra biämnen.
Grundläggande nivå
Funktionsnedsättning och samhälle 1, 30 hp, halvfart (50%)
Funktionsnedsättning och samhälle 2, 30 hp, halvfart (50%)
Funktionsnedsättning och samhälle 3, 30 hp, halvfart (50%)
Avancerad nivå
Funktionsnedsättning och samhälle 4, 30 hp, halvfart (50%)
Efter examen
Många av våra studenter väljer att enbart läsa den första kursen för att få fortbildning inom sitt yrke. En del studenter väljer att läsa två eller tre kurser för att kunna ta ut en kandidat- eller magisterexamen med Funktionsnedsättning och samhälle som huvud- eller biämne. De studenter som studerat hos oss återfinns nu i vitt skilda verksamheter. Många arbetar inom olika vård- och omsorgsverksamheter. En del fortsätter med akademiska studier för att bli forskare.
Exempel på ställen du kan hitta våra tidigare studenter är:
- Handläggare inom kommun
- Sakkunnig inom kommun
- Projektledare inom kommun
- Aktivitetshandledare i daglig verksamhet
- Kommunala verksamheter, t.ex. LSS
- Familjehandledare
- Skolor/pedagog
- Pedagogisk ledare inom LSS
- Stödpedagog
- Universitet/högskolor