Distriktssköterskor arbetar både hälsofrämjande och sjukdomsförebyggande, med vård vid sjukdom och med palliativ vård. Arbetet är självständigt och kräver god förmåga att göra bedömningar och avgöra vilka åtgärder som krävs.
Distriktssköterskor arbetar i primärvård, barnhälsovård, hemsjukvård, skolhälsovård, liksom i företagshälsovård och kommunal äldrevård. Detta innebär att man kan arbeta såväl inom region, kommun, privata vårdgivare och även försvaret.
Utbildningen lägger särskilt fokus på samtalet som arbetsmetod i hälso- och sjukvård och på psykiatri ur ett primärvårdsperspektiv. Efter examen utfärdar Socialstyrelsen förskrivningsrätt för vissa läkemedel.
Utbildningen tillämpar problembaserat lärande, PBL. Omvårdnadsvetenskap är huvudämne. Dessutom ingår medicinsk vetenskap och beteendevetenskap. Utbildningen lägger fokus på samtalet som arbetsmetod i hälso- och sjukvård och på psykiatri ur ett primärvårdsperspektiv. Även interprofessionell kompetens, genusmedvetenhet, internationella förhållanden och förbättringsarbete studeras. Efter examen utfärdar Socialstyrelsen förskrivningsrätt för vissa läkemedel.
Verksamhetsförlagd utbildning, VFU, ingår i alla kurser och sker i första hand i Östergötlands och Sörmlands län. VFU kan även genomföras i hemregionen om en lämplig plats kan beredas där. I utbildningen ingår sammanlagt cirka 44 dagars VFU.
I slutet av utbildningen genomför du ett självständigt arbete