På den här sidan finns information du behöver inför att programmet startar. Sidan uppdateras löpande.
Kika också gärna på vår checklista för dig som är ny student, så att du kommer ihåg det du behöver göra innan eller i samband med terminsstarten.
Välkommen till specialistsjuksköterskeprogrammet med inriktning mot distriktssköterska! Vad kan du förvänta dig när programmet börjar i höst, hur ser schemat ut de första veckorna och vad behöver du göra innan kursstarten?
På den här sidan finns information du behöver inför att programmet startar. Sidan uppdateras löpande.
Kika också gärna på vår checklista för dig som är ny student, så att du kommer ihåg det du behöver göra innan eller i samband med terminsstarten.
Programmet startar med obligatoriskt upprop och registrering. Meddela i god tid innan uppropet om du får förhinder.
Distriktssköterskeprogrammet startar måndag 25 augusti, kl. 09.15 med obligatoriskt upprop och registrering på Campus US (Universitetssjukhuset) i Linköping för alla studenter, oavsett studieort. Lokal meddelas närmare kursstart.
Uppropet är obligatoriskt. Om du får förhinder måste du meddela kursansvarig Marie Mattisson via e-post sskspec@liu.se i god tid innan uppropet för att behålla din plats. Om du inte hör av dig och uteblir från uppropet, förlorar du din plats.
Vi börjar kalla reserver direkt efter urvalet. Är du antagen eller reserv får du ett mejl med ett formulär där du bekräftar din plats/reservplats. Vartefter platser blir lediga kontaktar vi dig som står på reservplats via telefon, e-post eller sms.
Distriktssköterskeprogrammet läses på helfart (motsvarande 40 timmars arbetstid per vecka) under sammanlagt två och en halv termin. Programmet består av nio kurser omfattande totalt 75 högskolepoäng (hp).
Tänk på att tempot är högre på avancerad nivå jämfört med utbildningar på grundnivå. Avsätt därför tillräckligt med tid för studier varje vecka.
Utbildningen bedrivs från och med höstterminen 2025 i huvudsak på distans.
Under hela programmet sker undervisning på plats vid totalt cirka tio tillfällen, till exempel skriftliga salsexaminationer, färdighetsträningar, seminarier och workshops. Schemalagda fysiska träffar sker på Campus US i Linköping, men kan även ske på Campus Norrköping.
För de studenter som önskar träffas fysiskt på icke-schemalagd tid finns möjligheter att boka grupprum på Campus Linköping och Norrköping, samt i Nyköping för studenter som är antagna där. Studenter med studieort Nyköping har möjlighet att använda resurser vid Campus Nyköping.
Skriftliga salsexaminationer skrivs i regel vid Campus i Linköping (Valla eller US) för studenter med studieort Linköping, och vid Campus Nyköping för studenter med studieort Nyköping.
Ladda ner terminsöversikten för att få en övergripande bild av programmet.
Terminsöversikt för distriktssköterskeprogrammet (pdf)
Universitetet ordnar med VFU-platser. För dig med studieort Linköping sker VFU:n i Östergötlands län, medan du som har studieort Nyköping gör VFU i Södermanlands län. I undantagsfall kan VFU:n ske på annan ort, under förutsättning att lämplig plats kan beredas.
Du får vara beredd på att resa inom respektive region och stå för de kostnader som det kan medföra, för att kunna genomföra din VFU.
Det ingår verksamhetsförlagd utbildning (VFU) i programmet. Den första VFU-perioden omfattar 4 pass inom elevhälsa (EMI) under vecka 50, 2025. Denna placering fortsätter under vecka 4–5, 2026, då ytterligare 8 pass genomförs inom EMI. Under vecka 6–8, 2026 genomförs VFU inom BVC (12 pass). Under vecka 37–42, 2026, genomförs VFU inom primärvård (12 pass) och hemsjukvård (12 pass).
I litteraturlistan ser du vilken kurslitteratur som ingår i programmet. Litteraturlista för ht 2025 meddelas närmare kursstart.
Litteraturlista ht 2024 (pdf) – Obs! Ny lista för ht 2025 kommer.
I direkt anslutning till uppropet får du information om studier på avancerad nivå, distriktssköterskeprogrammet och om den inledande kursen ”Distriktssköterskans hälsofrämjande förhållningssätt och kärnkompetenser i avancerad omvårdnad” (kurskod 8DIA51). Därefter följer information om biblioteket och dess resurser. Dagen är slut cirka kl. 17.00.
Förbered dig genom att repetera sådant du lärde dig under grundutbildningen till sjuksköterska. Du bör också läsa på om problembaserat lärande - den pedagogiska modell som används vid Medicinska fakulteten.
Förbered dig inför studierna genom att repetera sådant du lärde dig under grundutbildningen till sjuksköterska, exempelvis grundläggande klinisk omvårdnad för vanliga folksjukdomar, grundläggande anatomi och fysiologi, allmän farmakologi, omvårdnadsprocessen, vårdpedagogik och grunder i vetenskaplig metod.
Studierna är på avancerad nivå, vilket innebär att de utgår ifrån och bygger vidare på kunskaper från grundutbildningen. I samtliga kurser ingår internationellt publicerad vetenskaplig litteratur.
Kompetensbeskrivning för distriktssköterskor (Svensk sjuksköterskeförening)
Undervisningen bygger på problembaserat lärande (PBL) och baseras till stor del på självständiga studier. Du erbjuds olika lärandeaktiviteter i form av basgruppsarbete, seminarier, färdighetsträningar, verksamhetsförlagd utbildning (VFU) och föreläsningar som ger dig förutsättningar och stöd i din lärandeprocess.
Har du inte tidigare gått kurser med problembaserat lärande som pedagogisk modell, kan du ha nytta av att läsa mer om just PBL. Här på liu.se finns både skriftlig information och ett antal filmer som beskriver metoden. Titta gärna igenom dem så att du är förberedd inför kursstart.
Som student vid Linköpings universitet får du ett LiU-id. Det är en central användaridentitet som ger dig tillgång till bland annat e-post och lärplattformen Lisam.
Du som är student vid Linköpings universitet tilldelas ett it-konto, kallat LiU-id. Det är en central användaridentitet med ett användarnamn och ett lösenord som du använder vid inloggning till alla universitetets it-tjänster.
När du aktiverat ditt LiU-id, får du åtkomst till ditt elektroniska kursskal och kursrum på kursplattformen Lisam. Här kan du redan innan kursstart botanisera och titta på kursinnehållet. Kursrummet hittar du i Lisam så fort det är skapat och du har aktiverat ditt LiU-id.
Vid Linköpings universitet används den digitala lärplattformen Lisam för pedagogisk kommunikation mellan lärare och studenter. I Lisam hittar du din e-post, dina kursrum och samarbetsytor.
Ta för vana att kolla i kursrummet ofta, då information ständigt förändras och uppdateras, framför allt schemat och dess innehåll.
Om ditt LiU-id är inaktivt, behöver du aktivera det igen för att komma åt kursrummet i Lisam. Annars dyker det upp så snart det öppnar.
Innan du registrerat dig har du begränsad tillgång till information i kursrummet i Lisam. Full access får du efter uppropet.
Tillgång till studenternas intranät "Liunet student" får du så snart du registrerat dig (efter uppropet).
Programansvarig och administratör: sskspec@liu.se
Studievägledare: studievagledare@medfak.liu.se