Om programmet

Specialistsjuksköterskor med inriktning mot kirurgisk vård arbetar i specialiserad vård med omvårdnad vid akuta och komplexa kirurgiska tillstånd.

Specialistsjuksköterskan bedömer och övervakar vitala funktioner vid perioperativ vård inom alla opererande verksamheter. Arbetet kan vara inriktat på till exempel ortopedi, urologi, thorax/kärlkirurgi, gastroenterologi, gynekologi, neurokirurgi, eller plastikkirurgi. Det innebär också att initiera och ansvara för omvårdnad, patientsäkerhetsarbete, förbättringsarbete och kvalitetsutveckling.

Utbildningen genomsyras av ett kritiskt förhållningssätt och beredskap för ett livslångt lärande.

Medicinska fakulteten vid Linköpings universitet tillämpar problembaserat lärande (PBL). Stor vikt läggs vid verksamhetsförlagda studier och självstyrt lärande. Verksamhetsförlagd utbildning (VFU) ingår och sker i första hand i Östergötland, men kan även genomföras i hemregionen om en lämplig plats kan beredas där. I utbildningen ingår cirka 24 dagars VFU.

Omvårdnadsvetenskap med inriktning mot kirurgisk vård är utbildningens huvudsakliga ämnesområde. Dessutom ingår medicinsk vetenskap och beteendevetenskap.

Kontakt

Katarina Berg, programansvarig
sskspec@liu.se

Jenny Drott, kursansvarig
sskspec@liu.se

Helen Hagström, administratör
sskspec@liu.se

Suzana Tomicic, studievägledare
studievagledare@medfak.liu.se

Det här läser du

Programmet planeras att ges igen ht 2025. Utbildnings- och programplanen gäller för programmet som startade ht 2023.

Intervju med Annika Kaiser, specialistsjuksköterska

Tidigarelagd ansökningsomgång

Tidigarelagd ansökningsomgång

Ansökan - vidareutbildning för yrkesverksamma (VIFY)

Ansökningsperioden för programmen till barnmorska och specialistsjuksköterska är tidigare än för övriga program som startar på hösten. Det är för att underlätta för de kliniska verksamheterna och för att du som student ska få ditt antagningsbesked så tidigt som möjligt.

Programmen går under ordinarie terminstider, men du måste ansöka mellan 15 februari–15 mars via antagning.se.

Viktiga datum (antagning.se)

Terminstider vid Linköpings universitet

Söka tjänstledighet för utbildning

För att öka möjligheten att planera och bevilja tjänstledighet för studier, behöver din arbetsgivare få information om dina önskemål så fort som möjligt. Informera din chef i samband med att du söker en utbildning, så ökar möjligheterna att du får tjänstledigt om du blir antagen till programmet.

För att ansöka om tjänstledighet för studier till barnmorska eller specialistsjuksköterska, kan du använda blanketten på denna sida.

Relaterat