Utbildningen kännetecknas av ett problembaserat lärande där du självständigt eller i samarbete med andra studerar och tränas i verklighetsanknutna situationer. Flera framstående forskare och kliniska experter undervisar på programmet, som till stora delar kan genomförs från annan ort (teoretiska kurser och självständigt forskningsarbete) med enbart vissa campusförlagda moment i Linköping, fokuserat mestadels till hela termin 2.
Du ingår i en bas- eller studiegrupp och deltar i digitala och fysiska seminarier, rollspel, fysiska och digitala föreläsningar. En termin (3 eller 4) har du praktik, så kallad verksamhetsförlagd utbildning, på en klinisk genetisk avdelning.
Den verksamhetsförlagda utbildningen genomförs på något av Universitetssjukhusen: Umeå, Uppsala, Stockholm, Linköping, Göteborg eller Lund. Programledningen beslutar var man blir placerad, tillsammans med studentrepresentanter. Vissa kostnader kan tillkomma i samband med denna VFU. Till exempel kommer du själv behöva bekosta boende och resor.
Utbildningen avslutas med ett självständigt arbete (termin 3 eller 4) där du fördjupar dig i en relevant frågeställning som du väljer efter intresse och i samråd med handledare. Detta kan också komma att ske vid annan ort än Linköping.
Stora möjligheter till distansstudier
När du läser Masterprogrammet i genetisk vägledning finns det i stor utsträckning möjlighet att studera på distans. Termin, 1, 3 och 4 kan studeras på annan ort än Linköping, vilket innebär att drygt 75 procent av utbildningen kan genomföras från annan ort.