05 september 2022

Johanna Bäcklund fick upp ögonen för programutveckling och utbildningsadministration som student på LiU. I dag arbetar hon som samordnare och har varit med och startat upp masterprogrammet i genetisk vägledning. - Jag har nu mitt drömjobb, säger hon.

Kvinna tittar in i kameran och hennes ansikte reflekteras i glaset bakom henne.
Johanna Bäcklund har arbetat på LiU sedan 2012 och trivs otroligt bra i sin roll som utbildningssamordnare. John Karlsson

Hösten 2021 startade Sveriges första masterutbildning i genetisk vägledning vid LiU. 14 studenter antogs och dessa kommer under våren 2023 vara de första som examineras från masterprogrammet. Nu har ytterligare en ny kull påbörjat sina studier på LiU.

Johanna Bäcklund, utbildningssamordnare vid verksamhetsstödet på BKV, har varit med och byggt upp den just nu enda masterutbildningen i genetisk vägledning i landet.

- När jag fick nys om att det skulle starta upp ett nytt program blev jag givetvis intresserad. Att det handlade om genetik gjorde mig ännu mer intresserad då det är ett ämne som jag tycker är fantastiskt intressant. Programutveckling är ju också något jag brinner för. Det såg ut att passa mig perfekt och jag har nu mitt drömjobb.

Studentperspektivet är centralt

Utbildningen till genetisk vägledare är en utbildning som ger djupa kunskaper inom såväl genetik som psykologi, samtalsmetodik och pedagogik. Studenterna har sedan tidigare en kandidatexamen inom relevanta områden, som biomedicin, cellbiologi, psykologi eller omvårdnad.

Vad har du tyckt varit viktigast i uppstarten?

- Jag är väldigt studentfokuserad eftersom jag själv kommer från sektionsarbete. För mig är studentperspektivet väldigt centralt och jag är väldigt noga med hög kvalitet för våra studenter. Att arbeta med människor som är så duktiga är fantastiskt roligt. Just att få skapa det från början och inte behöva ta något gammalt. För min del som har jobbat här länge har jag önskat mig den här utmaningen, att få lära mig nytt. Jag tycker det är väldigt roligt.

Vad har varit det bästa med att starta upp ett nytt program?

- Det är väldigt roligt när man möter på en helt ny vetenskaplig gren som man vill införliva på LiU. Att man verkligen kan se att det här behovet är stort. Att helt enkelt göra en så bra utbildning som möjligt.Medarbetare vid LiU som arbetar på sitt kontor."Sverige behöver fler genetiska vägledare" går att läsa utanför Johannas kontor på Campus US som vetter ut mot Trädgårdsföreningen. Foto John Karlsson

Samarbete med Region Östergötland

Utvecklingen av programmet har skett i samråd med universitet och regioner i Sverige. Johanna har fått betydligt bättre koll på bland annat Region Östergötland (RÖ) i samband med att hon började arbeta med masterprogrammet.

- Jag har lärt känna RÖ bättre som är universitets samarbetspartner. Det blir inte bra att skapa vårdutbildningar utan att ta in professionen med deras utmaningar och deras förförståelse. Vi måste se det som att vi är lite av en familj i det här arbetet. Jag känner att vi har lyckats i det hänseendet. Det är ett fantastiskt program och studenterna tycker att det är jättebra. Vi har hittat rätt personer på rätt plats. Det är väl lite det som vi önskade när vi startade upp det och jag tycker vi har kommit dit. Nu har vi ju bara gjort ett år, men än så länge går det väldigt bra.

Det finns också en del svårigheter i arbetet. En utmaning kan vara kopplingen mellan institutionen och fakulteten. Vem det är som har hatten på i olika ärenden och vem som ska kontaktas.

- Det blir väldigt mycket detektivarbete kring vem vi ska kontakta om olika frågor, men också vem ska informera oss. Vi är ju alla nya. Rent organisatoriskt har det funnits många sådana utmaningar, förklarar Johanna och fortsätter.

- Det är väldigt många kursansvariga som inte hör till LiU. Det gör det lite svårare med avtal, vem ansvarar för vad, vem tar tag i vad. Vi har fått jättemycket stöd från Lotta Ericson, proprefekt vid BKV.

Hur många är aktivt inblandade i masterprogrammet?

- Vi är väldigt spridda. Jag och Peter Söderkvist är sammanhållande vid LiU. Vår programansvariga Rebecka Pestoff kommer från RÖ, men är nu kopplad till LiU. Rebecka har kämpat för det här programmet och har fantastisk erfarenhet och kunskap. Jag har ju varit hennes sidekick kan en säga. Jag har varit LiU-ansiktet och hon har varit RÖ-ansiktet. Peter har varit det ämnesspecifika för BKV, berättar Johanna och fortsätter beskriva sin egna roll i programmet.

- Jag har varit den som fått hålla i bitar när det kommer till alla regler vi måste följa. Vi är väldigt mycket ”sky is the limit” och vill göra ett väldigt bra program, men vi måste ju följa och förhålla oss till alla våra LiU-standarder.

Hitta rätt målgrupp

Kvinna sitter på en stol framför LiU-loggan på Campus US.Johanna Bäcklund har funnit sitt drömjobb som utbildningssamordnare. Foto John Karlsson Hur mycket är på distans och hur mycket är på plats?

- Vi skulle gärna kalla programmet ett hybridprogram. Den kategoriseringen finns inte på LiU utan det måste vara campusförlagd eller distans. Det är ett litet problem för oss. Speciellt när vi ska marknadsföra oss.

Under termin ett sker studierna på distans med två fysiska träffar vilket innebär en övernattning för studenterna. Då passar Johanna och programmets ansvariga även på att ha en middag tillsammans med studenterna för att lära känna varandra bättre.

Under termin två är tanken att studenterna ska vara på plats i Linköping. Dock har programmet försökt att anpassa det till två till tre dagar i veckan. Detta för att underlätta för studenter som inte bor i Linköping. Termin två innehåller även ett par veckor helt på distans.

Under termin tre och fyra gör halva klassen examensarbete och andra halvan är ute på VFU. Det är helterminskurser. Det beror på var de hamnar, men de behöver inte vara i Linköping för det.

Vem ska söka masterprogrammet i genetisk vägledning?

- En stor utmaning ligger just i vem som ska söka programmet. Alla jag berättar det för blir jätteengagerade och blir sugna på att söka in, men det är ändå svårt att hitta vem som har den friheten i sin vardag och att faktiskt kunna genomföra utbildningen. Har man till exempel familj och små barn kan det vara utmanade då den sista terminen kan innebära att man behöver tillbringa tid i en annan stad.

En stor utmaning är att hitta rätt målgrupp för programmet, men Johanna tror på en specifik målgrupp.

- Jag tror vi ska marknadsföra oss mycket mot kandidatprogram. Jag tror själv mycket på den målgruppen för då har många säkert inte hunnit skaffa familj, eller ett arbete, eller möjlighet till tjänstledigt. Kan vi marknadsföra oss mot olika kandidatprogram runtom i Sverige kommer vi kunna få många som söker, berättar Johanna och fortsätter.

- Som Rebecka brukar säga behöver vi ungefär 100 genetiska vägledare i Sverige. Vi är cirka 10 miljoner invånare och det behövs 10 per en miljon invånare. Vi har ungefär 30 stycken i nuläget i hela landet. Det är ett bristyrke och vi har ett stort behov av genetiska vägledare.

Du verkar genuint intresserad av genetik?

- Jag har varit intresserad av genetik ett tag. Gensaxen som kom (CRISPR-Cas9) och som vann nobelpriset 2020. Att man klippa i gener. Det är ju science fiction egentligen och jag gillar ju science fiction, skrattar Johanna.

- Jag tycker det är viktigt att ta till sig saker och lära sig nytt. Därför tycker jag forskning är intressant. Jag är ju lite av en historienörd från grunden, tanken var ju att bli historielärare från början, jag älskade arkeologi och historiska romaner när jag växte upp. Jag är helt enkelt bara nyfiken.

Fann sitt drömjobb

Johanna Bäcklund hade från början tänkt att bli historielärare, men insåg att hon inte ville stå i ett klassrum utan vara ute på fältet. Hon halkade i stället in på turistprogrammet kulturarv och kulturmiljö där hon också var sektionsaktiv.

- Det här var ett helt nytt program då. Som sektionsordförande fick jag möjlighet att hjälpa till med programutveckling och det var då jag upptäckte att det var något för mig. Programutveckling och utbildningsadministration på LiU ville jag arbeta med. Det blev mitt mål redan då.

Kvinna står framför grönskande blommor i Campus US-området.Johanna Bäcklund trivs på Campus US. Foto John Karlsson 2012 fick hon jobb på universitetet. Det började med ett vikariat på det engelska masterprogrammet i biomedicin. Hon samordnade även VFU för utbytesstudenter på läkarprogrammet. Efter ett par månader fick hon en ny tjänst som utbildningsadministratör på logopedprogrammet samtidigt som hon arbetade med institutionens fristående kurser på dåvarande BKV. På logopedprogrammet arbetade hon fram till 2021.

- När jag fick nys om att det skulle starta upp ett nytt program blev jag givetvis intresserad. Att det handlade om genetik gjorde mig ännu mer intresserad då det är ett ämne som jag tycker är fantastiskt intressant. Programutveckling är ju också något jag brinner för. Det såg ut att passa mig perfekt och jag har nu mitt drömjobb.

 

Fakta om Johanna Bäcklund

Science Fiction?
- Jag läste Science Fiction Classics på universitet som en fristående kurs. Jag är en vetgirig person och tycker det är väldigt roligt med forskning och utveckling. Science Fiction tycker jag hamnar mycket i just det området.

När du inte är på jobbet?
- Hemma odlar jag mycket, läser böcker och populärvetenskapliga texter inom genetik och andra intressanta forskningsområden inom hälsa och medicin.

Familj?
- Man och två söner som är fem och sju år.

Bor?
- I Linköping, Harvestad.

Motto i livet?
- Du ska vara mot andra som du själv vill bli behandlad. Man får ut så mycket mer av livet av att vara öppen och trevlig.

På din bucket list?
- Att någon gång köra van/husbil genom Nordamerika och se Kanada och USA:s fantastiska nationalparker. Jag har varit i Grand Canyon och Sequoia och det har gett mig mersmak.

Vad hoppas du på under hösten 2022 i ditt yrkesliv?
- Jag hoppas att vi får intresserade studenter som söker. Och att jag räcker till för alla nu när det kommer en klass till, men det tror jag. Att studenterna fortsätter att vara så nöjda som de är. Att vi kan fortsätta hålla den höga kvaliteten som vi har så att vi kan examinera våra första studenter till våren 2023.

Mer om Johanna och hennes arbetsplats

Senaste nytt från LiU

Förmultnat löv.

En kemisk gåta löst – reaktionen som förklarar stora kolsänkor

En gåta som gäckat forskarvärlden i 50 år har nu fått sitt svar. Forskare från bland annat LiU har visat att en särskild typ av kemisk reaktion kan förklara varför organiskt material i sjöar och vattendrag är så motståndskraftigt mot nedbrytning.

Flaggor vajar utanför Studenthuset.

LiU:s nya universitetsdirektör – en erfaren och driven chef

Anna Thörn blir ny universitetsdirektör vid LiU. Hon jobbar för närvarande som regiondirektör i Region Dalarna och har tidigare haft flera chefsbefattningar i Östergötland, bland annat som kommundirektör i både Norrköping och Söderköping.

Studentsångare tågar på Valborg

Valborgstradition fyller 50 år

På valborgsmässoafton blir det som traditionen bjuder, vårsånger, vårtal och mösspåtagning med manskören Linköpings Studentsångare på Borggården utanför Linköpings slott. I år firar traditionen 50-årsjubileum.