50 år av körmusik tar avstamp i nyskapande

2022 fyller Linköpings Studentsångare 50 år som ensemble. Det firas genom en mångfald aktiviteter men framför allt genom en nyskapande konsert där visionen om den ”moderna manskören” tydligt ska förmedlas.

Linköpings studentsångares sigill för 50 års jubileum 2022Linköpings Studentsångare med ett 60-tal sjungande män är en del av Musik vid Linköpings universitet. Kören som har jämställdhet i fokus har höga konstnärliga ambitioner att utvecklas. Repertoaren är bred, från klassisk manskörsmusik till nyskrivna verk och lättsamma studentikosa upptåg. Nu planeras ett extravagant 50-års jubileum och för att kunna genomföra visionen med nyskapande och efterlängtade konserter och upptåg så eftersöks ett finansiellt stöd från externa aktörer.

Linköpings Studentsångare - 50 år som ensemble 2022

Under hela jubileumsåret kommer en mångfald av spridda aktiviteter att ske. Visionen med jubileet är att fira och spegla körens unika verksamhet med bland annat bokutgivning, utställning, ljudande återblickar och nyskriven musik. Men framförallt genom att arrangera en magnifik jubileumskonsert. Studentsångarna vill sätta fokus på manskörssången som konstform och inspirera pojkar att sjunga och bygga manliga nätverk med sunda värderingar. Vi vet att det höjer såväl självförtroendet som det psykosociala måendet.

Det stora jubileumsfirandet sker den 21–22 oktober, 2022. Under dessa dagar får Linköpingspubliken lyssna till ett flertal konserter med körer och nordiska ensembler samt sjungande alumner från Linköpings Studentsångare. Som avslutning hålls en storslagen jubileumskonsert och målet är att då kunna presentera helt nyskapad musik på temat för jubileet. Linköpings Studentsångare vill i samverkan med utvalda tonsättare beställa ny körmusik som både utvecklar ensemblen konstnärligt samt förnyar musiken för manskör, både för utövare och publik.

Det här vill vi möjliggöra! Visa/dölj innehåll

Körsångare som håller noter

Specialskriven musik till jubileumskonserten

LiU vill i samband med jubileet skapa utrymme för Linköpings Studentsångare att utvecklas och förnya musiken för manskör. Studentsångarna har en stark önskan att kunna beställa två till fyra nya körstycken från tonsättare av olika karaktär och ursprung. De har en ambition att engagerar fler kvinnliga tonsättare då de saknas i nuvarande repertoar.

————————————————————————————————————————

Samtliga körstycken motsvarar ett kostnad på 150 – 300 000 kr.  Respektive körstycke motsvarar en kostnad på ca 75 000 kr.

Bild på Linköpings studentsångare

Innovativ och minnesvärd jubileumskonsert

LiU vill skapa möjligheter att i samband med jubileumskonserten låta studentsångarna arrangera en exceptionell, konstnärlig och nyskapande interaktion av ljud- och ljus i samverkan med körmusiken. Linköpings studentsångare vill även dokumentera konserten i digital form och på så sätt låta fler få ta del av upplevelsen.
————————————————————————————————————————

Konstnärlig utformning med teknisk utrustning, digital ljud- och bildredigering samt personal motsvarar en kostnad på ca 250–300 000 kr. Alternativ produktion, i mindre skala för ca 125 000 kr.

Så kan du bidra!Visa/dölj innehåll

Vill du bidra till Linköpings Studentsångares 50 års jubileum och tillsammans med oss förnya musiken för manskör med en hög konstnärlig anda?

Kontakta oss så berättar vi mer om vad vi vill utveckla och om hur du kan bidra. Har du redan bestämt dig så går det bra att bidra direkt till Linköpings Studentsångare via bankgiro.

Bg: 404-2222

Märk din gåva med "Linköping Studentsångare 50 år" och maila ditt namn och kontaktuppgifter till liudonation@liu.se i samband med din insättning. Då har vi möjlighet att kontakta dig, tacka för din gåva samt diskutera hur du som givare vill bli uppmärksammad.

Tillsammans ser vi till att ditt bidrag, oavsett storlek, gör nytta. Vi sätter varje krona i arbete och vi lovar, att räntan landar rakt i allas våra hjärtan.

Konstnärlig ledare och dirigentVisa/dölj innehåll

Christina Hörnell dirigerar under festkonsterten
Christina Hörnell Peter Holgersson AB

Musik vid LiU leds sedan 2014 av director musices Christina Hörnell då hon övertog det konstnärliga ledarskapet för Linköpings Studentsångare och Östgöta Kammarkör efter Hans Lundgren. Christina är övergripande ansvarig för LiU:s musikliv, stöd till studenter och lärare, gränsöverskridande samarbeten samt produktionsansvarig för de akademiska festkonserterna, musiken vid universitetets ceremonier, Musicum (lokaler) samt samarbetet med regionens musikliv. Christina är utbildad organist och dirigent vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm med erfarenheter som dirigent för Kongl. Teknologkören vid KTH och Akademiska kören i Stockholm, hon harr även varit kormästare vid Kungliga Operan och Göteborgs Symfoniska kör samt undervisat i dirigering både nationellt och internationellt samt agerat assisterande kormästare vid Wagner-Festspelen i Bayreuth. År 1994 tilldelades hon Norrbymedaljen och 2014 H.M. Konungens medalj i 8:e storleken i högblått band.

Musik vid LiUVisa/dölj innehåll

KontaktVisa/dölj innehåll