20 januari 2020

26 bidrag från tonsättare från fjorton länder i fyra världsdelar. Linköpings Studentsångare utlyste Composition Award 2016 för att inspirera kvinnliga tonsättare att skriva musik för manskör och intresset för årets tävling är rekordstort.

Korister ur kören sjunger under en konsert.
Peter Holgersson AB

På bara tre år har alltså ryktet om Linköpings Studentsångares kompositionstävling Composition Award nått kvinnliga tonsättare världen över.
Redan den första tävlingsomgången 2016 fick 16 kompositörer att skriva ny och innovativ musik just för manskör.

Till den andra omgången av tävlingen, Composition Award 2020, har 26 kvinnliga tonsättare från fjorton länder och fyra världsdelar kommit in med tävlingsbidrag.

De har inte haft särskilt lång tid på sig, från utlysningen i juni förra årets till inlämningsstoppet i början av december. Verken ska, enligt statuterna för utmärkelsen, vara ett musikstycke på 3-5 minuter och skrivet som a capella för manskör. Texterna ska ha skrivits av kvinnliga författare och poeter på engelska, tyska, franska eller latin.

– Tävlingen är både spännande och konstnärligt utvecklande för Linköpings Studentsångare och bidrar på ett fint sätt till en förnyelse av manskörsrepertoaren. Att körstaden Linköping dessutom placerar sig i centrum av en världsomspännande tävling är mycket glädjande, säger Hans Lundgren, tidigare director musices på LiU och juryordförande i Linköpings Studentsångare Composition Award 2020.

Nu vidtar tävlingsjuryns grannlaga arbete med att bedöma årets tävlingsbidrag – som givetvis också ska provsjungas.

– Kvinnliga tonsättare tillför nya perspektiv och klanger till manskörssången. Vi vill utmana, utveckla och modernisera både musiken och oss själva som manskör för att höja kvaliteten och upplevelsen. Nu ser vi fram emot att få arbeta med de nya verken och kora en ny vinnare under våren, säger Christina Hörnell, dirigent i Linköpings Studentsångare.

På Internationella kvinnodagen den 8 mars presenteras finalisterna, vem som slutligen kommer att vinna ära och 50 000 kronor avslöjas på en konsert med Linköpings Studentsångare den 18 april.


Mer information om tävlingen (Linköpings studentsångare)

Lyssna på Cecilia Damströms At Teasdale's, vinnare av Composition Award 2016Senaste nytt från LiU

Tre personer i labbrock står och pratar.

Bättre neutronspeglar kan avslöja materiens inre hemligheter

Med bättre neutronspeglar kan effektiviteten vid materialanalyser i neutronkällor bli högre. Den förbättrade spegeln har LiU-forskare utvecklat genom att belägga en kiselplatta med tunna lager av järn och kisel blandat med borkarbid.

Ensamt barn i silhuett.

Riktlinjer saknas kring barn som utsatts för sexövergrepp

Hälften av 34 undersökta länder i Europa saknar riktlinjer för hur barn som utsatts för sexuella övergrepp ska få hälsovård och behandling. Ett av dem är Sverige. Det visar en studie som gjorts vid Linköpings universitet.

Person intervjuas och pratar om sin avhandling

Sigrid blev dubbeldoktor - vid 26 års ålder

En lång men också väldigt rolig resa, så beskriver Sigrid Nilsson sin tid som forskarstuderande vid Forskarlinjen. För nu har hon disputerat och kan därmed både blicka framåt och bakåt på sin forskning.