Studentsångare firar 50 år och blickar framåt

Från några glada studenter som tyckte det var väldigt kul att sjunga ihop till en stor och prisbelönt akademisk manskör. Genom åren har Linköpings Studentsångare utvecklats både musikaliskt och organisatoriskt, hela tiden med sångarglädjen i centrum. Nu firar Linköpings universitets egen manskör 50-årsjubileum.

Kvinnor i svarta klänningar och män i frack på en scen. Linköpings Studentsångare och den akademiska damkören Linnea vid LiU:s akademiska högtid hösten 2021. Det var faktiskt studentsångarna som drog i gång Linnea som en ”födelsedagspresent” till sig själva när de fyllde 25. Det innebär att även Linnea firar jubileum i år. Peter Holgersson AB

Christina Hörnell är universitetets director musices och dirigent för Linköpings Studentsångare sedan 2014. Magnus Broeders är körmedlem och jubileumsgeneral. De är överens om att Linköpings Studentsångare är något alldeles speciellt.

– Det är fantastiskt att se unga killar börja i kören, utvecklas och börja ta för sig. Och även att man kan komma in som ny student och vara kvar tills man blir pensionär om man vill, säger Christina Hörnell som bland annat varit kormästare i Göteborgs konserthus och vid Kungliga Operan innan hon kom till LiU.

Christina Hörnell dirigerarChristina Hörnell är director musices vid LiU och dirigent för Linköpings Studentsångare sedan 2014. Foto Peter Holgersson ABMagnus Broeders är en medlem som stannat kvar. Han började i kören 2009, när han pluggade systemvetenskap, och blev förälskad i både manskörsinstrumentet och allt runtomkring.

– Det är så mycket mer än bara sången. Jag har jobbat med organisationen på olika poster, något jag absolut har haft nytta av i mitt yrkesliv, säger Magnus Broeders som i dag är Engineering Manager på företaget Voyado i Norrköping.

Det var alltså 1972 som några studenter startade det som då hette LiHkören (namngiven efter dåvarande Linköpings högskola, LiH). Några år senare kom Hans Lundgren in i bilden, dirigenten som skulle leda arbetet i 35 år. Kören utvecklades, spelade in skivor, vann priser, åkte på turnéer.

I dag har Linköpings Studentsångare ett 60-tal medlemmar. Valborgs- och julkonserter är stående inslag och kören har normalt också en höst- och en vårkonsert.

Stor jubileumshelg i oktober

50-årsjubileet uppmärksammas under hela året – även om man har fått vänja sig vid att coronaviruset är en osäkerhetsfaktor.

– I vår planerar vi för ett valborgsfirande med jubileumsprägel och en akademisk festkonsert med fokus på jubileet tillsammans med Norrköpings symfoniorkester. I sommar tänker vi oss att göra något till nationaldagen och sedan åka på turné, säger Christina Hörnell.

En bok om körens historia är också på gång – och så förstås den stora jubileumshelgen 21–22 oktober.

Sjungande män i studentmössor utomhus.Linköpings Studentsångare hälsar våren på Borggården i Linköping 2012. Vid Valborg är alla tidigare körmedlemmar välkomna att vara med och sjunga. Foto Göran Billeson– Då välkomnar vi våra vänkörer från Sverige och Norden till Linköping, säger Magnus Broeders. Vi ska ha en egen konsert för varandra där vi kan körnörda ner oss rejält. Det blir också flera aktiviteter för att lära känna körens historia och en storslagen jubileumskonsert på lördagen med nyskriven musik och gamla klassiker. Vi samlar in bidrag till den just nu, hur insamlingen går styr hur häftiga vi kan vara men målet är att det verkligen ska bli något utöver det vanliga.

Tävling för kvinnliga tonsättare

Innovativa satsningar är inget nytt för kören. 2016 var det premiär för en kompositionstävling som uppmärksammar kvinnliga tonsättare som komponerar för manskör. Idén föddes när kören letade i sitt bibliotek och inte hittade vad de behövde, berättar Christina Hörnell.

– Då var vi ju tvungna att göra något åt det och det roliga sättet var att starta en tävling. Vi visste inte hur stort intresset skulle bli men fick ett enormt gensvar.

Tävlingen startade också en resa inom kören, fyller Magnus Broeders i.

– Det var första gången vi på allvar pratade om hur vi förhåller oss till frågor om jämställdhet och kvinnor i branschen. Vi är inte perfekta men vill vara en modern manskör som bevarar det fantastiska med manskörstraditionen på ett hållbart sätt.

Att ta manskörstraditionen in i framtiden är en viktig del av jubileet. Det ska inte bara handla om det förflutna. Studentsångarna vill sätta fokus på manskörssången som konstform, inspirera pojkar att sjunga och bygga manliga nätverk med sunda värderingar.

– Vi firar också den framtid vi brinner för. Kören är ett sammanhang som samlar många män och det ger oss möjlighet att påverka. När man som ung man, kanske 19–20 år, går med är man fortfarande väldigt formbar. Vi vill lämna ifrån oss män som bidrar till ett bättre samhälle, avslutar Magnus Broeders.

Artikeln är tidigare publicerad i LiU magasin nr 1 2022

Svartvit bild av ung man insvept i handduk tillsammans med kungen och drottningenDå kung Carl XVI Gustaf skulle inviga det nya kårhuset Kårallen 1987 överraskade dåvarande LiHkören kungaparet med skönsång i bastun. Expressen och Aftonbladet ägnade helsidor åt upptåget. Foto LiHkören 25 år

Lyssna till Linköpings Studentsångare

Vårkonsert med Linköpings Studentsångare

Våren är här snabbare än du tror - med vitsippor, fågelkvitter och såklart vårsång! Sköna maj, Vårliga vindar draga och Glad såsom fågeln är bara några exempel på de energigivande vårsånger du kommer få höra. Det bjuds också på en något mer utmanande musik – för en extra upplevelse och toner du inte är van vid, och som förhoppningsvis bidrar ännu mer till att vårkänslorna infinner sig. Linköpings Studentsångare är stolta över sin historia, men tar också ansvar för att driva traditionen framåt.

Börjar 24 april 2022 kl. 16.00
Slutar 24 april 2022 kl. 18.00
Plats Björkviks kyrka
Kontakt

Vårsång och Mösspåtagning med Linköpings Studentsångare

I 50 år har Linköpings Studentsångare på Valborgsmässoafton arrangerat mösspåtagning och sjungit in våren på Borggården vid Linköpings slott, en härlig och uppskattad del av Linköpings valborgsfirande! Denna tradition är viktig för oss och våren tar som vanligt inte ledigt. Så leta fram din studentmössa i förrådet och var med oss denna Jubileumsvalborg kl 15.00 när vi traditionsenligt stämmer upp i studentsången och sjunger in våren.Fri entré.

Börjar 30 april 2022 kl. 15.00
Slutar 30 april 2022 kl. 16.00
Plats Borggården Linköpings slott
Kontakt

Akademisk festkonsert - Jubileum

Feststämning och jubileum är temat när Linköpings Studentsångare möter Norrköpings symfoniorkester under ledning av director musices Christina Hörnell i årets första Akademiska festkonsert.Förutom den 50-årsjubilerande kören, som i toner speglar den klingande manskören av idag, möter vi i detta konsertprogram flera jubilarer. Vi firar att det är 100 år sedan Povel Ramel föddes. Och som om det inte var nog så bjuder vi också musik av tonsättaren Hugo Alfvén.

Börjar 20 maj 2022 kl. 19.00
Slutar 20 maj 2022 kl. 21.00
Plats De Geerhallen, Norrköping (Fri entré)
Kontakt

Var med och skapa jubileumskonserten

Bli en del av LiU:s musikliv

Senaste nytt från LiU