Musik vid Linköpings universitet är en del av Kommunikations- och marknadsavdelningen (KOM) och leds av director musices Christina Hörnell.
Till musik vid LiU hör Merete Ellegaard, biträdande director musices samt fyra ensembler: Linköpings Studentsångare, den akademiska damkören Linnea, Linköpings akademiska orkester samt Östgöta Kammarkör.
Varje år producerar Musik vid Liu:s ensembler 15-20 konserter var för sig och i samarbete. Genom åren har de framfört större verk som till exempel Tippetts A Child of Our Time, L-E Larsson Förklädd gud, C Orff Carmina Burana, Poulenc Gloria och K Jenkins The Armed Man.

AktuelltVisa/dölj innehåll

God jul och gott nytt år!

Året börjar lida mot sitt slut och våra julkonserter signerade Linköpings studentsångare tillsammans med dirigent Christina Hörnell har nu genomförts. Här kommer ett rörligt och ljudligt julkort från en av dessa konserter. God jul önskar Musik vid LiU!

Staffan Stalledräng på Wiggen
Musik: Rubert Wigg
Arr: Andreas Boozon
Linköpings Studentsångare
Dir. Christina Hörnell

4 dec Sankt Lars kyrka
Kollage som består av jazzpianisten Elise Einarsdotter och kompositören Wilhelm Stehnhammar
Musik vid LiUs generalprogram 2021

Ta del av höstens evenemang

Hösten bjuder på en härlig mix av olika typer av konserter med våra ensemblar. Allt från traditionsenliga julkonserter och lucia-firanden till samarbeten mellan bland annat jazzpianisten Elise Einarsdotter och östgöta kammarkör. Läs mer!

Fortbildning för körsångare på distans

Hösten 2021 öppnar vi upp ett distansspår på vår fristående kurs Körsång 1. Kursen vänder sig till aktiva körsångare som vill utveckla sina teoretiska kunskaper med syfte att bli bättre körsångare. I kursplanen ingår seminarier och föreläsningar i musikteori, röstvård, intonation, språkuttal och grundläggande körpraxis. Alla kurstillfällen sker på kvälls- eller helgtid och kursen omfattar 7,5 hp. Kursen är öppen för sen anmälan fram till 12 september. Läs mer och ansök här!

 

Bild som visar ett traditionellt valborgsfirande i bakgrunden och ett digitalt i förgrunden.
Virtualborg 2021 - Precis som vanligt fast annorlunda

Vårsång och mösspåtagning 2021

Leta fram din studentmössa i förrådet och var med oss, fast hemifrån, kl 15.00 när vi traditionsenligt stämmer upp i studentsången och sjunger in våren.

Det blir som vanligt, fast annorlunda! Vi kallar det virtualborg. Medverkar gör bland annat Linköpings studentsångare, rektor Jan Ingvar Jönsson och landshövding Carl Fredrik Graf. 

Läs mer om programmet, hur du tar del av det och traditionen på vår valborgssida

Direktlänk till sändningen hittar du här!

 

Den akademiska damkören Linnea under ett framträdande.
Peter Modin

Ett knippe kvinnokamp

I samband med den internationella kvinnodagen sätter Den akademiska damkören Linnea upp en Välgörenhetskonsert till förmån för Linköpings tjej- och kvinnojourer. I år kommer evenemanget vara helt digitalt och släpps kl 19.00 den 8e mars (internationella kvinnodagen).

I år är temat för konserten isolering. I samband med covid-19 har extra många kvinnor utsatts för våld i hemmet och nu är det extra viktigt att stötta jourerna som gör ett starkt jobb i denna pandemi. Gästar gör bland annat Gudrun Schyman (feministisk talesperson) och Farhiya Feysal (ortens bästa poet 2018). Läs mer om evenemanget på Facebook.

Östgöta kammarkör önskar god jul!

Här kommer ett digitalt julkort från vår kammarkör med ett stycke som är en del av den nysläppta julskivan från Musik vid LiU som finns att köpa via Östgöta kammarkörs facebooksida
 

Titel: Det hev ei rose sprunge
Musik: Ola Gjeilo (f. - 78)
Text: German 1587, översättn till nynorsk Peter Hognestad (1866-1931)

Framförd av Östgöta Kammarkör
Dirigent: Christina Hörnell

Julskiva med tävlingslänk
Julskiva från Musik vid LiU

JULSTÄMNING: ny CD med de tre körerna inom Musik vid LiU

I år när vi inte får fira Lucia och sjunga julkonserter möts den akademiska damkören Linnea, Linköpings studentsångare och Östgöta kammarkör för första gången tillsammans i en skivproduktion.
Julstämning innehåller blandad julmusik, körernas favoriter, med både välkända och nyskrivna kompositioner och blir den perfekta omramningen till årets julmiddag eller varför inte som ditt sällskap en stund framför brasan.

Missa inte tävlingen som pågår till den 20.e december. 

Skivan köper du via:
Linköpings Studentsångare
Östgöta Kammarkör 
 
Peter Holgersson AB

Linköpings Studentsångare Composition Award 2020 är avgjord

Nu är Composition Award 2020 avgjord! Den andra upplagan av Linköpings Studentsångares kompositionstävling för kvinnliga tonsättare vanns av den spanska tonsättaren María del Pilar Miralles Castillo.   
Den 8 mars tillkännagavs de tre finalisterna Ingunn Ligaarden, Linnea Landström och Maria del Pilar Miralles Castillo. Den 28e november var det dags att utse vinnaren. Precis som mycket annat i år blev finalen lite annorlunda. Under hösten spelades tävlingsstyckena in och istället för en vanlig konsert bjöds man på en digital sändning på Linköpings Studentsångarnas hemsida.

Hans Lundgren
Hans Lundgren, dirigent

Hans Lundgrens stipendiefond har beslutat om stipendier.

Den akademiska damkören Linnea, Linköpings Studentsångare och Linköpings Akademiska Orkester tilldelas årets stipendier.

Mer information kan du läsa här. 

Hans Lundgren, tidigare Director Musices vid Linköpings Universitet, tog 2014 initiativet till en stipendiefond för främjande av musiklivet vid LiU. Mer information hittar du under Kurser och stipendier.

Våra körer hittar nya sätt att öva

Det gäller att vara kreativ i dessa tider. Studentsångarna och Linnea är nu igång igen och övar, självklart på Coronasäkert avstånd.

Östgöta Kammarkör på Spotify

Här kommer en glädjande nyhet nu när möjligheterna av att njuta av våra ensembler är begränsade. 

Nu kan ni nämligen njuta av Östgöta Kammarkör på Spotify. Mycket nöje!

Studentsången av Linköpings Studentsångare

Linköpings Studentsångare sjunger Studentsången i distansläge 2020.

Se hela sändningen från valborg 2020 på lkss.se/valborg

NyheterVisa/dölj innehåll