För att bryta segregationen måste vi förstå vad som orsakar den. För att motverka desinformation och fake news behöver vi veta hur spridningen ser ut. Den kunskapen kan vi få med hjälp av banbrytande forskning, där samhällsvetare tar hjälp av stora mängder data för att nå resultat som tidigare generationer forskare bara kunnat drömma om.

Porträtt av Peter Hedström och Maria Brandén, professorer på institutet för analytisk sociologi

Fotograf: Jenny Widén

Forskarna vid Institutet för analytisk sociologi (IAS) vid Linköpings universitet bedriver avancerad, tvärvetenskaplig spetsforskning om viktiga samhällsfrågor. Institutet grundades 2014 av Peter Hedström, professor i analytisk sociologi som disputerat vid Harvard och gjort forskarkarriär i olika delar av världen innan han kom till LiU. Sedan dess har IAS vuxit och även blivit värd för ett excellenscenter, en forskningsmiljö som Vetenskapsrådet bedömer har stor potential för nyskapande forskning. Vid IAS finns också världens enda forskarutbildning i analytisk sociologi.

– Det är en spännande tid att vara samhällsvetare, säger Peter Hedström. Den ökade tillgängligheten av digitala data och snabba framsteg inom metoder för att analysera så kallade big data har lagt grunden för framväxten av området computational social science. Det är temat för excellenscentret och ett av de två ben IAS vilar på – det andra är den teoretiska analysen.

Hur påverkar segregation människor?

Maria Brandén är professor och föreståndare för IAS. Hennes forskning handlar om olika typer av segregation och hur den påverkar människors liv:
Porträtt av Maria Brandén, professor i analytisk sociologi
Fotograf: Jenny Widén

– Genom att studera vad som händer på individnivå kan vi förstå varför det blir som det blir på samhällsnivå. Frågor om segregation är ett bra exempel på vad analytisk sociologi kan användas till. Hur blir skolor, städer och arbetsplatser segregerade och vad får det för konsekvenser? Många av oss på IAS jobbar med simuleringar: om vi förändrade samhället så här, vad skulle det göra med till exempel barns skolresultat?

Forskarna vid IAS har bland mycket annat kunnat visa hur svenskar med olika inkomstnivå – särskilt barnfamiljer – i allt högre grad bor i skilda områden, att skolstängning i de flesta fall är en dålig metod mot segregation och hur olika länders politiker tog efter varandra när coronapandemin bröt ut. De analyserar hur olika företeelser, som till exempel invandring, omnämns i stora mängder text och hur beteenden sprids i nätverk. Det kan röra sig om hur ett beslut att inte vaccinera sitt barn smittar av sig på andra, inom och mellan grupper. Att förstå hur det går till när vaccinskepticism får spridning kan ge möjlighet att påverka och i förlängningen rädda liv.

Vill bli världsledande

Visionen är att växa genom strategiska rekryteringar och inom överskådlig framtid bli ett världsledande centrum för computational social science.

– Det är här LiU:s samhällsvetenskap verkligen kan göra skillnad, i gränslandet till datavetenskap. Att nå en topposition i världen är inte helt orealistiskt. IAS är tidigt ute och här i Sverige har vi tillgång till mycket registerdata, säger Peter Hedström.

Porträtt av Peter Hedström, professor i analytisk sociologi
Fotograf: Jenny Widén

– Det är väldigt roligt att vara svensk forskare, vi har mycket bättre data än i andra länder, säger Maria Brandén.

Institutet för analytisk sociologi finansieras i stor utsträckning av externa medel. Forskarna har varit framgångsrika i att få pengar till angelägna projekt från de traditionella forskningsfinansiärerna. Problemet är att dessa finansiärer sällan vill betala för fasta forskartjänster – och utan forskare finns ingen som kan komma med de nya idéerna och söka pengarna. Särskilt utmanande är det att finansiera doktorand- och professorstjänster.

– Här skulle privat finansiering verkligen kunna få stor betydelse för våra möjligheter att bättre förstå några av samhällets stora utmaningar, säger Maria Brandén.


Det här vill vi möjliggöra

  • Rekrytera doktorander. De som påbörjar sin forskarutbildning i dag kan bli morgondagens forskarstjärnor. Vi vill ge dem möjlighet att undersöka viktiga frågor och bana väg för ny kunskap.
  • Tillsätta en ny professor som i sin tur får möjlighet att rekrytera doktorander. Det är hård konkurrens om de internationella toppforskarna. Ett sätt för IAS att dra till sig de främsta namnen kan vara att erbjuda ett paket, där den nya professorn också får möjlighet att anställa en eller flera doktorander inom sitt område.

Därför ska du bidra till forskningen vid IAS 

Porträtt av Peter Hedström och Maria Brandén, professorer på institutet för analytisk sociologi
Fotograf: Jenny Widén
  • Du bidrar till att forskarna kan ta sig an fler viktiga samhällsfrågor och få mer kunskap som kan ge oss ett bättre samhälle.

  • Du bidrar till att utveckla nästa generations forskare inom ett område där IAS och Linköpings universitet har potential att bli världsledande.

Kontakt