Sveriges hälso- och sjukvård är inom många kategorier i världsklass. Ändå behövs en ordentlig kraftsamling för att klara av att möta dagens behov i vården. LiU Innovation bidrar genom att starta Healthcare Implementation Lab.

Sveriges regioner står inför extrema besparingskrav och behovet av att effektivisera och förbättra är större än någonsin. Här ser vi att LiU:s forskningsresultat och kunskap har möjlighet att ge ett viktigt bidrag till en effektiv, human, och jämlik vård av hög standard. 
 
LiU Innovation tar genom Siish-projektet rygg på Örebro Universitets Social Impact Lab och gör en satsning på social innovation med inriktning mot hälso- och sjukvården. Vi kallar det Healtcare Implementation Lab och den tydliga målsättningen är att föra idéer närmare implementering. Tillsammans med universitetets forskare vill vi säkerställa att mer forskning ska få en kortare väg till samhällsnytta. Inom Healthcare Implementation Lab ska forskare med innovativa lösningar få hjälp att behovsvalidera och implementera dem i vården i Östergötland. 

Genom den kunskap som finns på LiU kan stora och små idéer, nya produkter och arbetssätt utvecklas till framtidens lösningar för hälso- och sjukvården.

Vad sker i labbet?

Just nu söker vi efter innovationer som kan förbättra vården utan specifikt fokus på kommersialisering. De utvalda idéerna kommer sedan att tilldelas varsin projektgrupp som åtar sig att arbeta med idén tillsammans med idéägaren. Våra innovationsrådgivare utnyttjar sin gemensamma erfarenhet, kompetens och sina kontaktnät för att behovsvalidera idén med vården, och ta den närmare målet att bli verklighet och göra nytta.
 
Insatsen stöds av Siish och sker i samarbete med Förbättring & Innovation på Region Östergötland och Samverkansforum i Östergötland för Life science inom hälso- och sjukvård.
 

Siish - Snabbare Implementering av Innovationer i Svensk Hälso- och sjukvård

Operationssal
Thor Balkhed

Siish är ett SweLife-projekt som körs fram till december 2025. Sju svenska regioner med universitetssjukhus åtar sig att arbeta tillsammans för att utveckla och förstärka möjligheterna för implementering av innovationer i Svensk hälso- och sjukvård. 
 
Regionerna som deltar är: Västerbotten, Uppsala, Stockholm, Örebro, Östergötland, Västra Götalandsregionen och Skåne. 
 
Läs mer på Siish:s webbplats

 

Kontakta oss om du har en idé!

Vill se dina forskningsresultat implementeras för att komma till nytta i vården? 

Då ska du söka till LiU Innovations nya satsning Healthcare Implementation Lab där vi kommer att jobba aktivt med din idé under ett år. 

Kontakta innovationsrådgivare Frida Niss för att få veta mer.