Sveriges hälso- och sjukvård är inom många kategorier i världsklass. Ändå behövs en ordentlig kraftsamling för att klara av att möta dagens behov i vården. LiU Innovation bidrar genom att starta Healthcare Implementation Lab.

Sveriges regioner står inför extrema besparingskrav och behovet av att effektivisera och förbättra är större än någonsin. Här ser vi att LiU:s forskningsresultat och kunskap har möjlighet att ge ett viktigt bidrag till en effektiv, human, och jämlik vård av hög standard.

LiU Innovation tar genom Siish-projektet rygg på Örebro Universitets Social Impact Lab och gör en satsning på social innovation med inriktning mot hälso- och sjukvården. Vi kallar det Healtcare Implementation Lab och den tydliga målsättningen är att föra idéer närmare implementering. Tillsammans med universitetets forskare vill vi säkerställa att mer forskning ska få en kortare väg till samhällsnytta. Inom Healthcare Implementation Lab ska forskare med innovativa lösningar få hjälp att behovsvalidera och implementera dem i vården i Östergötland.

Genom den kunskap som finns på LiU kan stora och små idéer, nya produkter och arbetssätt utvecklas till framtidens lösningar för hälso- och sjukvården.

Vad sker i labbet?

Till labbet söker vi efter innovationer som kan förbättra vården utan specifikt fokus på kommersialisering. De utvalda idéerna kommer sedan att tilldelas varsin projektgrupp som åtar sig att arbeta med idén tillsammans med idéägaren. Våra innovationsrådgivare utnyttjar sin gemensamma erfarenhet, kompetens och sina kontaktnät för att behovsvalidera idén med vården, och ta den närmare målet att bli verklighet och göra nytta.

Insatsen stöds av Siish och sker i samarbete med Förbättring & Innovation på Region Östergötland och Samverkansforum i Östergötland för Life science inom hälso- och sjukvård.

Möt deltagarna i Helathcare Impelmentation Lab 2025

Här är de projekt som valts ut för att få hjälp med att validera och implementera sina innovativa lösningar i vården under 2025.

Anne Söderlund och Anna Peterson

Bättre behandling av smärta

Anne Söderlund Schaller och Anna Peterson arbetar för att standardisera behandling av smärta, och höja kunskapsnivån för all personal. Deras mål är att sänka nivån av oacceptabel smärta på varje vårdavdelning.
Carina Helqqvist och Nil Dizdar

Förbättrad vård av Parkinson-patienter

Carina Hellqvist och Nil Dizdar vill förbättra vården av Parkinson-patienter genom 3P-metoden. Målet är att ha tätare uppföljning och bättre underlag för behandling av symtomen, samtidigt som det avlastar vårdpersonalen.

Jane Holstein

Kulturell kompetens i vården

Jane Holstein vill höja den kulturella kompetensen för personal inom vården. En ökad förståelse för vad som är kulturellt relevant kommunikation skulle minska risken för missförstånd och öka vårdens tillgänglighet för samtliga. 

Frida Niss poserar under innovationsmässan

Tre projekt klara för Healthcare Implementation Lab

Nu är det klart vilka tre projekt som får stöd av det nyinrättade Healthcare Implementation Lab i regi av LiU Innovation – ett konkret resultat av en förbättringssprint i Siish-projektet.

Siish - Snabbare implementering av innovationer i svensk hälso- och sjukvård

Operationssal
Fotograf: Thor Balkhed

Siish är ett SweLife-projekt som körs fram till december 2025. Sju svenska regioner med universitetssjukhus åtar sig att arbeta tillsammans för att utveckla och förstärka möjligheterna för implementering av innovationer i Svensk hälso- och sjukvård.

Regionerna som deltar är: Västerbotten, Uppsala, Stockholm, Örebro, Östergötland, Västra Götalandsregionen och Skåne.

Läs mer på Siish:s webbplats

Kontakta mig om du vill veta mer

Relaterad information