14 november 2024

Nu är det klart vilka tre projekt som får stöd av det nyinrättade Healthcare Implementation Lab i regi av LiU Innovation – ett konkret resultat av en förbättringssprint i Siish-projektet.

Frida Niss poserar under innovationsmässan
Frida Niss, innovatinsrådgivare på LiU Innovation och samverkan.

Sveriges hälso- och sjukvård är inom många kategorier i världsklass. Ändå behövs en ordentlig kraftsamling för att klara av att möta dagens behov i vården. LiU Innovations bidrag är att starta Healthcare Implementation Lab inom ramen för Siish - Snabbare implementering av innovationer i svensk hälso- och sjukvård. De projekt som har valts ut till implementeringslabbet 2025 presenterades under Innovation Week i samband med en innovationsmässa på Universitetssjukhuset, och det blir de här tre som nu får stöd av var sin projektgrupp för att deras idé ska bli verklighet och göra nytta

Nil Dizdar Segrell och Carina Hellqvist, som vill förbättra vården av Parkinsonpatienter genom tätare uppföljning och bättre underlag för behandling av symtomen, samtidigt som det avlastar vårdpersonalen.

Anne Söderlund Schaller och Anna Petersson, som arbetar med att standardisera behandlingen av smärta och höja kunskapsnivån för all personal. Deras mål är att sänka nivån av acceptabel smärta på varje vårdavdelning.

Jane Holstein, som vill höja den kulturella kompetensen hos vårdpersonal. En ökad förståelse för vad som är kulturellt relevant kommunikation skulle minska risken för missförstånd och öka vårdens tillgänglighet för alla.

Dessa tre projekt får nu stöd av det nystartade implementeringslabbet under ett år.
– Oavsett hur det går för de här tre projekten så tror jag att vi inom stödsystemet kommer att lära oss mycket av det här. Inte minst hur man stödjer den här typen av idéer och hur vi kan få till samverkan mellan Universitetssjukhuset och innovationsekosystemet. Den här typen av idéer får sällan det organiserade stöd som företagsidéer på universitetet får, säger Frida Niss, innovationsrådgivare på LiU Innovation.

Inspiration från Örebro universitet

Implementeringslabbet är ett konkret resultat av peer review-arbetet i Siish-projektet. Som en förbättringssprint tog LiU Innovation rygg på Örebro Universitets Social Impact Lab, vars satsning på social innovation med inriktning mot hälso- och sjukvården, inspirerade LiU Innovation att dra igång Healthcare Implementation Lab.
– Det kändes som att Örebro Universitets Social Impact Lab hade hittat ett bra sätt att skapa en inkubator för icke-kommersiella idéer - idéer som inte har någon direkt affärsnytta utan som bara gör nytta i samhället. Vår ambition är att hjälpa de här tre projekten med implementeringen, jämfört med hur de hade lyckats på egen hand. Vi vill kunna se framsteg och mäta dem, fortsätter Frida Niss.

Nil Dizdar Segrell, biträdande professor och överläkare vid neurologiska kliniken på Universitetssjukhuset i Linköping, står bakom ett av de utvalda projekten. Hon hoppas att hon och kollegan Carina Hellqvist, lektor och Parkinsonsjuksköterska, på sikt kan börja testa sitt patientstödsprogram för patienter med Parkinsons sjukdom i större skala.
– Nya avancerade behandlingsmetoder kräver helt andra uppföljningsrutiner, som inte passar in i de gamla traditionella arbetssätten. Vår modell utgår från en teknisk algoritm som ger ett personligt vårdprogram, så att vi kan följa upp patienterna utifrån deras behov.
– Att vi kom med i det här projektet betyder jättemycket. På det här sättet hoppas vi få hjälp med att implementera det i sjukvården för att testa det i vanlig klinisk verksamhet och se om det fungerar i större omfattning och inte bara på enstaka individer, säger Nil Dizdar Segrell.

Forskarna i de utvalda projekten

Läs mer om Healthcare Implementation Lab

Läs mer om Siish - snabbare implementering av innovation i svensk hälso- och sjukvård

Operationssal
Fotograf: Thor Balkhed

Siish är ett SweLife-projekt som körs fram till december 2025. Sju svenska regioner med universitetssjukhus åtar sig att arbeta tillsammans för att utveckla och förstärka möjligheterna för implementering av innovationer i Svensk hälso- och sjukvård. 
 
Regionerna som deltar är: Västerbotten, Uppsala, Stockholm, Örebro, Östergötland, Västra Götalandsregionen och Skåne. 
 
Läs mer på Siish:s webbplats

Kontakta mig om du vill veta mer

Senaste nytt från LiU

Universitetslektor Jonathan Josefsson mot en grå himmel.

Ojämlika villkor för unga vid FN:s klimatmöten

Unga kan idag få delta vid FN:s stora klimatmöten. Men ojämlika villkor och byråkrati gör det omöjligt för många, visar en studie gjord vid Linköpings universitet.

Forskare framför ett träd i en skog

LiU-forskare undersöker hållbar skogsförvaltning i Amazonas

Kan klimatåtgärder gå hand i hand med lokalbefolkningens behov i Amazonas? En forskargrupp från Linköpings universitet undersöker den frågan genom tvärvetenskaplig forskning i samarbete med samhällen i Mamirauá-reservatet i Brasilien.

Forskare undersöker vid en arkeologisk utgrävning.

Uråldriga frön ger ledtrådar om förändrat klimat

Spår som dolts i jorden i över 5 000 år har mycket att berätta. De ger ledtrådar om hur människor och maten de odlade påverkades när klimatet förändrades - kunskap som kan hjälpa oss att anpassa oss till förändringar nu och i framtiden.

Organisation