Omställning mot ett hållbart flygande
Flyget med sina unika förutsättningar för snabb person- och godstrafik har en självklar roll i ett välutvecklat transportsystem, för en grundläggande tillgänglighet och regional utveckling. Just nu pågår en omställning mot ett hållbart flygande, med elektrifiering och övergång till biobränslen i såväl flygplan som markfordon. Dessutom ger den snabba teknikutvecklingen inom automatisering och artificiell intelligens helt nya möjligheter, genom förarlösa luftfarkoster, fjärrstyrd flygledning och virtuella representationer av kontrollfunktioner, vilket kan leda till såväl korta, urbana drönartransporter som automatiserad flygplatsdrift. Flyget kommer fortsatt att vara ett viktigt transportmedel och den avancerade tekniken kräver välutbildad personal.
Kandidatprogrammet Flygtransport och Logistik
Vid Linköpings universitet (LiU) ges ett antal utbildningsprogram med fokus på logistik och transportplanering, bland annat Flygtransport och Logistik (FTL), som utbildar logistiker med spetskunskaper inom flygtrafik och -transport. Sedan programmet startade 2014 har studenterna i allt större omfattning kunnat få anställningar inom flygbranschen, på flygbolag och på flygplatser, men fortfarande hamnar en majoritet av de som tagit examen hos mer traditionella logistikoperatörer. Detta kan förklaras av att flygbranschens behov av ny arbetskraft inte är så stort (speciellt under pandemin) men också av att det finns en tradition av att arbeta sig upp i hierarkin, och inte anställa personer som kommer direkt från högskolan på positioner som innefattar planeringsansvar. Det finns stor potential i att öka inslagen av Arbetsintegrerat lärande (AIL) i programmet, både ur en pedagogisk aspekt, och för att öka möjligheten för studenterna att efter examen få en anställning inom flygsektorn. Fler akademiskt utbildade personer i flygsektorn är en förutsättning för att klara av omställningen till ett hållbart flyg.
Nya, innovativa moment i utbildningarna
Redan idag existerar viss integration mot flyg- och transportbranschen i de aktuella utbildningsprogrammen, främst i form av gästföreläsningar, studiebesök, projektarbeten och examensarbeten. Detta kan dock förbättras, genom nya, innovativa moment i utbildningarna, som kan göra studenterna ännu mer direkt 2 (8) användbara hos framtida arbetsgivare, bidra till att universitetet kan få information om hur utbildningsprogrammen kan utvecklas för att bättre svara mot arbetsmarknadens behov, samt skapa en ökad medvetenhet hos flygbranschen för hur studenterna kan bidra med att utveckla hållbart flygande.
Projektet kommer att utgå från utbildningsprogrammet Flygtransport och Logistik och fokusera specifikt på utbildningsmoment och processer som saknas i dagsläget, till exempel datorlaborationer som utförs i programvara, och med data, från företag i flygbranschen, praktikplatser hos relevanta företag, samt feedbackprocesser från branschen till universitetet.