Fotografi av Tobias Andersson Granberg

Tobias Andersson Granberg

Professor, Enhetschef

Ett exempel på mitt arbete är att ta fram förslag på var brandstationer ska placeras. Ett annat är att bestämma var det ska finnas laddningsinfrastruktur till elflygplan, eller hur drönare utrustade med hjärtstartare kan hjälpa vid ett hjärtstopp.

Professor i kvantitativ logistik

Ambulanser och flygplan kan ha mer gemensamt än man tror. Till exempel kan planeringen av bådas färdvägar stödjas av matematiska modeller. Just att lösa planerings- och resurshanteringsproblem, samt intresset för ekonomi och matematik, var anledningen till att Tobias Andersson Granberg började forska. Snart fastnade han för områdena flygtrafik och räddning. 

Ett exempel på hans arbete är att ta fram förslag på var nya brandstationer ska placeras. Men det kan också vara att bestämma var det ska finnas laddningsinfrastruktur till elflygplan, eller hur drönare utrustade med hjärtstartare ska komplettera frivilliga livräddare vid ett hjärtstopp. 

Tobias Andersson Granberg arbetar gärna med tillämpad forskning tillsammans med slutanvändare och trivs när resultaten av forskningen kan omsättas i samhällsnytta. Indirekt görs detta också genom undervisning samt kurs- och programutveckling, där han tillsammans med kollegor inarbetar ny kunskap i grundutbildningen.
Foto THOR BALKHEDTobias Andersson Granberg är född 1973 i Stockholm, uppväxt i Härnösand. Disputerade 2005 vid Linköpings universitet. Docent 2016. Professor i Kvantitativ logistik 2023.  

Publikationer

2023

2022

Forskning

Nyheter

Organisation