Barnrättsperspektiv i skyddat boende
Tusentals barn tvingas varje år att fly tillsammans med sin vårdnadshavare till ett skyddat boende. Insatsen skyddat boende ska idag kombineras med skydd, stöd och delaktighet för att stärka både barn och vårdnadshavare vid placering i skyddat boende.
Vi stärker kompetensen kring ett barnrättsperspektiv i skyddat boende
Barnafrids uppdrag kring barn på skyddat boende
Sedan 2021 har Barnafrid varit delaktig i det EU-finansierade projektet Efter våldet. Efter projekttidens avslut har Barnafrid sedan 2023 fått förlängda uppdrag, där det nu står inskrivet i Barnafrids grunduppdrag att vi ska verka för att stärka berörda yrkesgruppers förmåga och kunskap att tillämpa ett barnrättsperspektiv i arbetet med barn som vistas i skyddat boende tillsammans med en vårdnadshavare.
Vi ska även tillsammans med Länsstyrelserna och Jämställdhetsmyndigheten stödja kommunerna med att tillämpa barnrättsperspektivet i arbetet med barn som visats i skyddat boende med en vårdnadshavare. Uppdraget pågår mellan 2023-2028.
Ny lagstiftning
Ny lagstiftning för skyddat boende från 1 april 2024
Målet med lagstiftningen är bland annat att stärka barnrättsperspektivet genom att förbättra skydd och stöd genom att ställa högre krav på kvalitet och säkerhet. Detta innebär bland annat att skyddat boende blir en boendeinsats enligt socialtjänstlagen samt att barn ska bedömas och beviljas insats individuellt när de följer med en vårdnadshavare till ett skyddat boende.
Här kan du ta del av propositionen
Broschyr frågor och svar
Barnfrid tillsammans med Länsstyrelserna och Jämställdhetsmyndigheten har tagit fram och samlat in de vanligaste frågorna som har uppstått kring den nya reformen och samlat dessa i en broschyr Frågor och svar - Nya regler för skyddat boende.
Externa evenemang
Utbildning i upphandling
Upphandlingsmyndigheten kommer under november att genomföra två fysiska seminarier och ett webbinarium med fokus på frågor avseende upphandling av skyddat boende för våldsutsatta kvinnor och deras barn. Utbildningstillfällena riktar sig såväl till upphandlande organisationer – företrädesvis kommuner och deras socialtjänster – som till idéburna aktörer som driver skyddade boenden, såsom kvinnojourer. Även andra aktörer som driver skyddade boenden är välkomna.
Webbinarium 28 maj
Webbinarium: Stärkta rättigheter för barn och vuxna i skyddat boende
Den 28 maj bjöd Barnafrid tillsammans med Länsstyrelserna in till ett webbinarium med fokus på den nya lagstiftningen kring stärkta rättigheter för barn och vuxna i skyddat boende. Deltog gjorde Socialstyrelsen som berättade om deras arbete med anledning av lagändringarna. Inspektionen för vård och omsorg, IVO, informerade om arbetet med tillståndsplikten för berörda kommuner, regioner och andra verksamhetsutövare. Webbinariet avslutades med en frågestund där även Barnafrid och Jämställdhetsmyndigheten deltog.
Har du frågor?
Bidra till vårt gemensamma arbete
Det är viktigt för oss att samla in era frågor samt spaningar som ni ser kopplat till barn i skyddat boende. Du kan svara på enkäten flera gånger.
Genom att svara på frågorna ger du ett samtycke och godkännande på deltagande. All data samlas in anonymt och det går inte att spåra vem som har svarat på frågorna. Det innebär att du samtycker till att data kommer att presenteras på gruppnivå, att den sammanställda datan kommer att användas för att skapa utbildningsinsatser relevanta för målgruppen, och att resultaten kan komma att publiceras.
Efter våldet
Kunskapshöjande insatser
Tips på material
- Information till barn om socialtjänsten
- Information till barn från polisanmälan till rättegång
- Information till barn som är brottsoffer. Brottoffermyndighetens hemsida för barn
- Information till barn som kommer till skyddat boende från Krisecenter i Norge som är översatt till flera språk
- Information om Barnfridsbrottet Här hittar du även en broschyr innehållande vanliga missförstånd som Barnafrid tagit fram i dialog med Åklagarmyndighetens utvecklingscentrum.
- Information om Efter våldet