2017 letade Matteo Vanotti efter en teknisk lösning för att sköta sin familjegård. Tillsammans med de andra medgrundarna av xFarm Technologies utvecklades en plattform skräddarsydd för hans behov och nu i mer än 100 länder runt om i världen.

Xfarm

Innovativa verktyg för jordbruksföretagare och intressenter

Programvara i amerikansk stil passade inte behoven hos små europeiska gårdar, och lokala leverantörer var ointuitiva och mycket begränsade. Så han och de andra medgrundarna av xFarm Technologies utvecklade en plattform skräddarsydd för hans behov.

Syftet med plattformen är att tillhandahålla innovativa verktyg som kan stödja jordbruksföretagare och intressenter i att hantera sitt företag. Plattformen är både
web- och appbaserad och självinstruerande. Plattformen ska hjälpa jordbrukaren och ev. anställda att organisera arbetet på ett lätt och effektivt sätt. Ett användningsområde handlar om hur gården kan spara på resurser.

Stödjer idag arbetet på 300 000 gårdar

Via sensorer och satelliter så är det möjligt att få information och stöd i optimering av bevattning, försvar och gödsling. Ett annat användningsområde är övervakning av åkrar och fält, där stödet berör optimering och att utveckla en bevattningsstrategi, skydd av grödor och hantering av jordbruksmaskiner. Sammantaget är xFarm en enkel och användarvänlig plattform för att övervaka och förbättra en gårds hållbarhet.

xFarm Technologies stödjer idag arbetet på 300 000 gårdar, som tillhör mer än 50 leveranskedjor och finns på 3 miljoner hektar i mer än 100 länder runt om i världen. De säljer sina tjänster till en rad olika målgrupper såsom jordbruksindustrier, maskintillverkare, entreprenörer, kooperativ, inputproducenter, agronomer, försäkring och banker. Sammantaget handlar det bland annat om applikationer för jordbruksförvaltning, uppkopplade sensorer, stöd för initiativ inom digital omvandling, jordbruksalgoritmer samt special utbildningar för hela sektorn.

 

Bonusvetande

Uppfinnaren var medgrundaren av Nanolike tillika CEO, Jean-Jacques BOIS. Under 2023 tog Lantmännens foderdivision kontakt med RAIS och gjorde tillsammans en pilotstudie vilket föll väl ut och det är nu just detta system som Lantmännen lanserar på bred front i sin reklam. • Företaget RAIS AB har bland annat agenturen för Big Dutchman på gris och säljer teknik till grisuppfödare och genom detta har de en bra kanal till lantbrukare som har stora silobehov och övriga tjänster och lösningar som företaget tillhandahåller.

Observatörer och kontaktpersoner