Öppen vetenskap handlar om att göra forskningsprocessen öppen och inkluderande för forskare och för det omgivande samhället. Internationell Open Access Week syftar till att påminna om öppen tillgång och öppen vetenskap.

Under 2023 uppmärksammade Linköpings universitetsbibliotek Open Access Week med en serie webbinarier om upphovsrätt, om att söka open access-material, öppna forskningsdata, livslångt lärande och hur forskning kan synliggöras med publiceringsdatabasen DiVA. Samtliga webbinarier spelades in och går att hitta här nedanför.

Under Open Access Week höll biblioteket även tre pop up-evenemang på LiU:s campus i Linköping och Norrköping.

Webbinarier 2023

Upphovsrätt och licenser - hur väljer jag rätt?

Vad behöver man ta ställning till i samband med publicering? Edvin Erdtman, vetenskaplig redaktör på LiU E-Press, reder ut begreppen Creative Commons och Rights retention med mera. Webbinariet var en del av Universitetsbibliotekets program under Open Access Week 2023.

Livslångt lärande - bibliotekets guide

I den här föreläsningen berättar Kajsa Gustafsson Åman och Niklas Ferdinand Carlsson, bibliotekarier vid universitetsbiblioteket, om hur du fortsätter ditt livslånga lärande efter din examen.

Så söker du open access-material som ett proffs

Många artiklar och böcker ligger idag öppet tillgängliga på nätet. Men hittar man allt i en vanlig googling? Ellinor Krutholm, bibliotekarie vid universitetsbiblioteket, om hur man blir skicklig på att hitta det man söker.

Synliggör din forskningsoutput med hjälp av DiVA

Forskning behöver synas för att komma till nytta, och publiceringsdatabasen DiVA kan hjälpa dig med just det. Elisavet Koutzamani, bibliometriker vid universitetsbiblioteket, förklarar och ger tips om hur du kan tänka och varför parallellpublicering (grön open access) är en så bra idé.

Open data - from data management to repository

Lär dig grunderna i att hantera öppna forskningsdata, under själva forskningsprocessen och i samband med att de görs tillgängliga i ett öppet arkiv. Med Johanna Nählinder, forskningsstödskoordinator, och Kaori Hoshi Larsson, bibliometriker.

Innehåll kopplat till Open Access Week