Öppen vetenskap handlar om att göra forskningsprocessen öppen och inkluderande för forskare och för det omgivande samhället. Internationell Open Access Week syftar till att påminna om öppen tillgång och öppen vetenskap.

Linköpings universitetsbibliotek uppmärksammar OA-veckan med webbinarier och andra evenemang med koppling till öppen tillgång. En del av dem kan du via länkarna nedan ta del av i efterhand.

Internationell Open Access Week är ett årligen återkommande evenemang som syftar till att påminna om öppen tillgång och öppen vetenskap. Öppen vetenskap – att göra forskningsprocessen öppen och inkluderande – är viktigt för såväl forskare som för det omgivande samhället. Temat för årets OA-vecka var ”Community over Commercialization”.

Webbinarium under 2024 års OA-vecka

Navigating funder demands on open access

Forskningsfinansiärer kräver i ökande utsträckning att den forskning de finansierar ska publiceras med öppen tillgång. Den här föreläsningen handlar om hur man som forskare kan ta reda på vilka krav som ställs från finansiärer på ens forskningsprojekt och presenterar några verktyg som kan vara användbara i sammanhanget. På engelska.

Innehåll kopplat till Open Access Week 2024

Webbinarier 2023

Upphovsrätt och licenser - hur väljer jag rätt?

Vad behöver man ta ställning till i samband med publicering? Edvin Erdtman, vetenskaplig redaktör på LiU E-Press, reder ut begreppen Creative Commons och Rights retention med mera. Webbinariet var en del av Universitetsbibliotekets program under Open Access Week 2023.

Livslångt lärande - bibliotekets guide

I den här föreläsningen berättar Kajsa Gustafsson Åman och Niklas Ferdinand Carlsson, bibliotekarier vid universitetsbiblioteket, om hur du fortsätter ditt livslånga lärande efter din examen.

Så söker du open access-material som ett proffs

Många artiklar och böcker ligger idag öppet tillgängliga på nätet. Men hittar man allt i en vanlig googling? Ellinor Krutholm, bibliotekarie vid universitetsbiblioteket, om hur man blir skicklig på att hitta det man söker.

Synliggör din forskningsoutput med hjälp av DiVA

Forskning behöver synas för att komma till nytta, och publiceringsdatabasen DiVA kan hjälpa dig med just det. Elisavet Koutzamani, bibliometriker vid universitetsbiblioteket, förklarar och ger tips om hur du kan tänka och varför parallellpublicering (grön open access) är en så bra idé.

Open data - from data management to repository

Lär dig grunderna i att hantera öppna forskningsdata, under själva forskningsprocessen och i samband med att de görs tillgängliga i ett öppet arkiv. Med Johanna Nählinder, forskningsstödskoordinator, och Kaori Hoshi Larsson, bibliometriker.

Relaterat innehåll