Att utforska potentialen av generativ AI för framtidens energisystem

Upplyst, modernt hus med snö utanför

Kampen mot klimatförändringar börjar i hemmet – bokstavligen! Byggnader är några av de största energikonsumenterna globalt, där värme- och kylsystem spelar en central roll.

Korrekta energiberäkning för byggnader är avgörande för att skapa hållbara energisystem och nå miljömål. Trots detta är de data vi använder för att beräkna förväntad energianvändning i byggnader ofta föråldrade, ofullständiga och missar komplexiteten i hur energi används i vardagen.

Detta projekt tar sig an dessa utmaningar genom att undersöka potentialen i syntetisk data, det vill säga data genererad med artificiell intelligens, för att förbättra energiberäkningar för värme- och kylsystem i den svenska byggda miljön. Syntetiska data kan fylla luckorna som traditionella datainsamlingsmetoder lämnar, metoder som ofta är dyra, upplevs som integritetskränkande eller är för begränsade för att fånga mångfalden i energianvändning i hemmet. Projektet kommer både utforska nya metoder för teknikutveckling och samtidigt studera etiska och socio-tekniska aspekter av användningen av AI.

Genom samarbete med aktörer som kommuner, energikonsulter och forskare från olika discipliner kommer vi att utforska hur syntetisk data kan förbättra förståelsen och prognoserna för energianvändning utifrån till olika perspektiv. Denna forskning kommer att stödja bättre beslut om byggnadsdesign och energisystem, och därigenom bidra till ett mer hållbart, motståndskraftigt och inkluderande boende för framtiden.

Samarbetspartners inkluderar Fatemeh Johari, Uppsala universitet, Erik Telldén, Linköpings universitet, och Fredrik Karlsson, Sweco.

Kontakt

Organisation