Ett område som jag studerat under många år är byggnaders energisystem, från människors perspektiv. Byggnaders energisystem består av en sammanflätning av sociala relationer och tekniska komponenter som påverkar byggnaders tekniska prestanda och hur komforten upplevs av de boende.
Under en byggnads livslängd påverkar en mängd processer hur energisystemet fungerar: tidigare skeden med planering, projekteringen av byggnaden och den tekniska infrastrukturen, byggprocessen och byggnadens användning, samt senare ständigt arbete med driftoptimering, reparationer och kanske mer eller mindre omfattande renoveringar.
Ett annat område som jag forskar inom är innovationer. De tillmäts en stor betydelse för nå de energisparmål som satts upp internationellt och nationellt. Byggsektorns aktörer har kritiserats för att inte vara innovationsbenägna och beskrivits som motståndare till större förändringar. I forskningen undersöks i detalj vad motståndet består i och vilka möjligheter till förändring som finns i befintliga organisationer.
Hållbarhet och gestaltning
Gestaltning och visualisering i syfte att åstadkomma beteendeförändringar har under senare år uppmärksammats som lovande för att nå energisparmål. Gestaltningar och visualiseringar är representationer av den för ögat osynliga energin och hur sådana representationer görs är föremål för forskningsprojektet. I fokus är kedjan mellan representation-upplevelse-lärande-handling.