Digital välfärdsteknik diskuteras och används i allt större utsträckning som en lösning på samhällsutmaningar kopplade till en åldrande befolkning och en alltmer resurskrävande vård. Särskilt den demografiska utvecklingen medför utmaningar när det gäller personalförsörjning: behovet av personal inom äldreomsorgen beräknas öka med 50 % till år 2030 inom ett yrkesområde som redan har svårt att behålla personal. Som svar på dessa utmaningar förväntas digitaliseringen av äldreomsorgen bidra med lösningar i form av ökad effektivitet och nya sätt att organisera vården. Exempel på digital välfärdsteknik är läkemedelsautomater, robotar av olika slag, sensorer och automatiska larm kopplade till trygghetskameror och mobiler, samt olika planerings- och journalsystem.
Utbildning och arbetslivsperspektiv vid digital teknikanvändning
En ändamålsenlig användning av digital teknik kräver omfattande förändringar i arbetsmetoder och organisation, och både forskare och myndigheter påpekar behovet av att erbjuda omsorgspersonalen utbildning i användningen av ny teknik. Som svar på detta behov antar det aktuella projektet ett arbetslivsperspektiv som innebär en förståelse av personalens användning av digital välfärdsteknik i relation till organisatoriska villkor och chefers möjlighet att koordinera omsorgsarbetet på nya sätt med hjälp av digital teknik.
Syftet med detta projekt är att undersöka hur personalens praktiska användning av digital välfärdsteknik i äldreomsorgen bättre kan stödjas av chefer och organiseras på ett mer effektivt sätt.
Projektet bedrivs mellan 2025-2027 och finansieras av FORTE.